Print this page
04 Σεπτεμβρίου 2009

Συνάντηση Μιχάλη Τρεμόπουλου με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κο Σταύρο Δήμα

Ύστερα  από αίτημα του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κος Σταύρος Δήμας δέχθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στις Βρυξέλλες τον ευρωβουλευτή και τους συνεργάτες του. Ήταν μια πρώτη θεσμική συνάντηση με στόχο την ανάπτυξη θεμάτων προτεραιότητας για τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης, θέτοντας τη βάση για μια μακροχρόνια συνεργασία.

Κατά  τη συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
  1. Η επιτυχής δράση του Επιτρόπου και η ανάγκη για ακόμα πιο φιλόδοξες πολιτικές και στόχους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και την Ελλάδα
  2. Οι πρόσφατες Πυρκαγιές στην Ελλάδα και οι σχετικές πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως οι δύο ερωτήσεις προς την Επιτροπή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής με θέμα (α) τη χρηματοδότηση της πρόληψης- αντιμετώπισης κινδύνων και φυσικών καταστροφών από το ΕΣΠΑ 2007-2013, και (β) την Κατάρτιση Δασικών Χαρτών και Δασολογίου. Ο Επίτροπος θεωρεί θετικές τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων και ανέπτυξε τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική προστασία, την έκθεση Μπαρνιέ και την Ευρωπαϊκή δύναμη άμεσης δασοπυρόσβεσης.
  3. Οι χωματερές και η διαχείριση απορριμμάτων με αφορμή την ερώτηση προς την Επιτροπή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής σχετικά με την κατάσταση με τη λειτουργία περισσότερων από 1300 παράνομων ΧΑΔΑ στην Ελλάδα. Μετά και από παράκληση της Ομάδας των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Επίτροπος ρωτήθηκε για τον αν έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος, ιδιαίτερα μέσα από την ενεργοποίηση του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΕ σχετικά με την άσκηση κυρώσεων στην Ελλάδα και μας διαβεβαίωσε πως έχει αμέριστο ενδιαφέρον για το θέμα.
  4. Υδάτινοι πόροι. Ο Επίτροπος ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων και του Ευρωβουλευτή σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια, την εκτροπή του Αχελώου και τη ρύπανση των υδάτων στα Μεσσάπια.
  5. Φυσικές περιοχές και Φορείς Διαχείρισης. Ο κ. Τρεμόπουλος ζήτησε τη δέσμευση του Επιτρόπου να ασκήσει πίεση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για να βελτιωθεί η κατάσταση με τη χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης των Περιοχών NATURA 2000, καθώς και να δημιουργηθούν ΦΔ για περισσότερες περιοχές,
  6. Κλιματική Αλλαγή. Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε από τον Επίτροπο να προωθήσει η Επιτροπή πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 30-40% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ορθολογική εφαρμογή των επιμέρους οδηγιών (σύστημα εμπορίας εκπομπών, ενεργειακή αποδοτικότητα, προώθηση ΑΠΕ, κλπ).
Τέλος, κατόπιν παράκλησης της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τρεμόπουλος ζήτησε από τον Επίτροπο κ. Δήμα να δεσμευτεί για δύο θέματα που αφορούν τον Κανονισμό REACH για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Το  πρώτο ζήτημα αφορά την άσκηση πίεσης προς τη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας να δεχθεί να συμπεριληφθούν περισσότερες επικίνδυνες ουσίες στη λίστα απόσυρσης καθώς η λίστα περιλαμβάνει μόνο 30 από τις εκατοντάδες που αφορούν τους καταναλωτές. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα νάνο-υλικά, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη κάνει σύσταση να περιληφθούν στον κανονισμό σχετικές διατάξεις, ενώ η Επιτροπή διατηρεί ακόμα στάση αναμονής.

Κλείνοντας, ο Επίτροπος Δήμας τόνισε ότι το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό στους Οικολόγους Πράσινους και την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς τους θεωρεί πολύτιμους σύμμαχους στον αγώνα του για προστασία του περιβάλλοντος και ότι θα παρέχει στον Έλληνα Ευρωβουλευτή κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη των κοινών στόχων. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον προεκλογικό αγώνα των Οικολόγων Πράσινων.

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:07