Print this page
04 Αυγούστου 2022

Επίτροπος Johansson: Σταματήστε τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις. Οι χρηματοδοτήσεις συνδέονται με τη σωστή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγκυρα Διεθνή ΜΜΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τεκμηριώσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από ελληνικά κρατικά όργανα προς την Τουρκία. Ήταν περίπου αναμενόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και λόγω πιέσεων αλλά και λόγω του κινδύνου να βρεθεί και αυτή κατηγορούμενη για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και συγκάλυψη των παράνομων πρακτικών – άρχισε να προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές οι επαναπροωθήσεις (pushback) αιτούντων άσυλο.

Η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσκάλεσε μάλιστα τον Έλληνα υπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης σε ακρόαση και του έθεσε ένα σύνολο ερωτημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε πρόσφατα στάση και τώρα προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο. Είχαμε προβλέψει ότι η στάση της ΕΕ θα άλλαζε μετά το μαζικό κύμα φυγής των Ουκρανών λόγω της εισβολής του Πούτιν και θα αναγκάζονταν να ακολουθήσει το ρεύμα αλληλεγγύης των πολιτών, δεν θα αποδέχονταν πλέον τις παράνομες και ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες πρακτικές, πολύ περισσότερο όταν διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτουν παρακρατικές δομές εν γνώση και ίσως και με την καθοδήγηση – συνεργασία των κυβερνητικών αρχών.

Για πρώτη φορά δημοσίως η Επίτροπος  Ylva Johansson δηλώνει με αφορμή τις συναντήσεις της με Έλληνες υπουργούς ότι “η προστασία από τα Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα από παράνομη είσοδο είναι μια υποχρέωση. Oι βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις (deportations) μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα. Οι υπουργοί παρουσίασαν νέα πρόταση για την κυριαρχία των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσα στο σύστημα σύλου (Protecting EU external border from illegal entry is an obligation. Violent and illegal deportations of migrants must stop, now. Ministers outlined new proposal to mainstream fundamental rights within asylum system…”).

Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, στο μήνυμά της στο twitter διευκρινήζει Γ@EUHomeAffairs funding is linked to EU fundamental rights being correctly applied”, δηλάδή ξεκάθαρα ότι οι χρηματοδοτήσεις – τουλάχιστον από το δικό της χαρτοφυλάκιο – συνδέονται με την σωστή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Θεμελιωδών Δικαιωμάτων” .

Το θέμα είχε πρώτη φορά αποκαλύψει το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL και πολλοί είχαν βιαστεί να το αντιμετωπίσουν ως …τουρκική προπαγάνδα, απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως ήρθε η ίδια η Επίτροπός να δημοσιοποιήσει την προειδοποίηση που είναι προφανές ότι πλέον εκφράζει συνολικά την Ευρωπαική Επιτροπή και δεν είναι απλώς άποψη της συγκεκριμένης Επιτρόπου. Οι καιροί άλλαξαν (ξανά) και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί δίπλα στον Ορμπάν της Ουγγαρίας και την κυβέρνηση της Πολώνιας, ενώ και οι χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον ορισμένων προγραμμάτων μπορεί να παγώσουν: “οι χρηματοδοτήσεις συνδέονται με την σωστή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Θεμελιωδών Δικαιωμάτων” .