13 Μαρτίου 2020

Ο ισπανικός ενεργειακός συνεταιρισμός SomEnergia συγκέντρωσε μέσα σε 24 ώρες 4.750.000 € από 1529 ανθρώπους

Los socios de Som Energia aportan en solo 24 horas 4,75 millones de euros a la cooperativa

Αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία. Εμείς εδώ;

Μέσα σε 24 ώρες ο ενεργειακός συνεταιρισμός SomEnergia συγκέντρωσε 4.750.000 € από 1529 ανθρώπους για να χρηματοδοτήσει άλλο ένα, το τρίτο του στη σειρά, πάρκο φωτοβολταϊκών στην Ισπανία. Το συνεταιριστικό μοντέλο που ακολουθεί είναι κατά τη γνώμη μου το πιο κατάλληλο και για την Ελλάδα. Είναι αυτό της "φράουλας", δηλαδή υπάρχει ένας συνεταιρισμός - μητρική επιχείρηση που αναπτύσσεται σε επίπεδο Ισπανίας με πάνω από 60 τοπικές πρωτοβουλίες, νέα φυτά. Όπως και στη φράουλα, όταν τα νέα φυτά μεγαλώσουν και αποκτήσουν ρίζες και είναι βιώσιμα, τότε μπορούν να αυτονομηθούν αν θέλουν. Ο ενεργειακός αυτός συνεταιρισμός είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος, αν και ξεκίνησε από 7 άτομα σε ένα μικρό μέρος της Β. Ισπανίας.

Στην Ελλάδα η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες δεν επέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη προσφέροντας την δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών μοντέλων που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στην πράξη. Προώθησε για άλλη μια φορά την επιβολή ενός και μοναδικού μοντέλου, που αποδείχθηκε εξωπραγματικό. Τελικά αυτό που πέτυχε είναι να εμφανιστούν ως "ενεργειακές κοινότητες" πολλά σχήματα μαϊμού, και κάθε μεγάλη επιχείρηση να προσπαθεί να δημιουργήσει ¨ενεργειακές κοινότητες" απαξιώνοντας τελικά την έννοια της συμμετοχής των πολιτών στις επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές
Τα λέγαμε κάποιοι αλλά η τότε κυβέρνηση δεν άκουγε. Τα έκανε μπάχαλο και στην κοινωνική- συνεργατική οικονομία. Δεν φανταζόμαστε η νέα κυβέρνηση να είναι καλύτερη.