17 Δεκεμβρίου 2018

Ανησυχούμε για το γενικότερα κλίμα - Η επίθεση στον ΣΚΑΙ πρέπει να μας ταρακουνήσει

Τις προάλλες έγραφα για το απαράδεκτο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα πολιτικά κόμματα εδώ και χρόνια παίζουν με τα σπίρτα και όταν αρπάζουμε τελικά φωτιά, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Όταν γενικεύεται η απαξίωση της πολιτικής, όταν το μίσος κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο, όταν τα μέσα απαξιώνονται ως "βοθροκάναλα" ή κλείνουν μέσα σε μια βραδιά, όταν για όλα τα κακά στοχοποιούνται οι δημοσιογράφοι, δεν θα αργήσει η ώρα που θα σκάσει η βόμβα ή θα στοχοποιηθεί ένας δημοσιογράφος. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν είναι στο απυρόβλητο της κριτικής, αλλά άλλο κριτική κι άλλο στοχοποίηση.
 
Αυτά που κάνει ο Τραμπ στην Αμερική, συχνά δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις επιθέσεις προς τα ΜΜΕ (ή ορισμένα έστω από αυτά) ισοπεδωτικά, ανάλογα με το ποια θεωρεί κάθε κόμμα φιλικά ή "εχθρικά". Δεν θέλω να υπερασπιστώ την ποιότητα της δημοσιογραφίας ή την ποιότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά άλλο κριτική, άλλο συζητάμε κανόνες και ήθος κι άλλο πυροβολούμε φραστικά (όμως κάποια στιγμή θα ξεφύγει αργά ή γρήγορα από το φραστικό επίπεδο...).
 
Είναι υποκρισία από τα κόμματα να μιλάνε τώρα για να πέσουν οι τόνοι, όταν κάθε μέρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Είναι υποκρισία όταν ακολουθούν μια ακραία πόλωση, να πιστεύουν ότι όλα αυτά θα περιορίζονται σε ένα φραστικό επίπεδο. Αν θέλουν να είναι ειλικρινή αυτά που λένε πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Είμαστε ήδη αργά και το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι εδώ και χρόνια, είναι το 20-25% της κοινωνίας που αντιδρά με βία, μίσος, απεχθάνεται το διαφορετικό. Πώς θα επιστρέψουμε τώρα σε μια σοβαρή, δημοκρατική συζήτηση για το πώς θα αλλάξουμε αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση και συνεχίζουν να κυριαρχούν και 10 χρόνια μετά, όταν ο κάθε αρχηγός θεωρεί ότι πρέπει να "εξοντωθεί" ο άλλος και όχι να πείσει για το πρόγραμμα και τις προτάσεις του την κοινωνία;
 
Οι Πράσινοι Αλληλεγγύη καταδικάζουμε κάθετα και χωρίς περιστροφές την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σήμερα το ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
 
Οι επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης, όποιων μέσων ενημέρωσης, στόχο έχουν την ενημέρωση και αποτελούν απειλή στη δημοκρατία και στους θεσμούς της. Το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα, αποτελεί μία πολύ σοβαρή κλιμάκωση στη λογική του μίσους και του αποκλεισμού της “διαφορετικής γνώμης”.
 
Από το πρωί βλέπουμε και ακούμε εκπροσώπους όλων των κομμάτων να συνωστίζονται στο να καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση, μέσα σε αυτούς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Όμως τα δύο τελευταία κόμματα, έχουν σαφή ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές. Ο αποκλεισμός και το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ από τον πρώτο και στην ΕΡΤ από την δεύτερη, αποτελούν πράξεις απαράδεκτες για δημοκρατικά κόμματα και δίνουν τροφή στους εχθρούς της δημοκρατίας. Είναι λίγο σαν τα παιδιά που παίζανε με τα σπίρτα και έβαλαν τελικά φωτιά στο σπίτι.
 
Μπροστά στην πολύ σοβαρή αυτή εξέλιξη, θα ήταν σπουδαίο αν τα δύο αυτά μεγάλα κόμματα (αλλά και τα υπόλοιπα) με κοινή τους ανακοίνωση αποσύρανε τα αντίστοιχα εμπάργκο και δεσμεύονταν για μια πολιτική αντιπαράθεση χωρίς ακρότητες και αποκλεισμούς.
Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα. Ήρθε η ώρα ο πολιτικός κόσμος της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στις επαπειλούμενες εξελίξεις.
http://prasinoi.gr/violence-23/
Last modified on Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 20:05