Print this page
14 Ιανουαρίου 2017

Να ερμηνεύουμε σωστά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς τα γνωστά κλισέ

15156780 1267258720004110 1618173744420200679 o
Στην πολιτική είναι σημαντικό να ερμηνεύεις σωστά αυτά που λέγονται και όχι να ακολουθείς κάποια στερεότυπα. Το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ καθώς και των πολιτικών δυνάμεων προσπαθούν να ερμηνεύσουν μέσα από τα γνωστά στερεότυπα τις τελευταίες δηλώσεις του Ερτογάν ("προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν"), αντί να διαβάσουν σωστά αυτές τις δηλώσεις: "Turkey's president says a full withdrawal of its forces from divided Cyprus is "out of the question" unless Greece also agrees to pull out troops" (BBC 13/1/2017).
 
Αντιθέτως με όσα ισχυρίζονται τα ελληνικά ΜΜΕ, αυτές οι δηλώσεις αφήνουν για ΠΡΩΤΗ φορά ανοικτή την προοπτική να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο (φυσικά μέσα από μια σύνθετη διαδικασία), εφόσον τελικά φτάσουν σε αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη βάση είναι σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να στηρίξουν και όχι να βάζουν τρικλοποδιές (πχ ανακοίνωση για κατοίκηση 28 ακατοίκητων νησιών κάτι που θέτει θέμα θαλάσσιου δικαίου μέσα σε μια εποχή διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό ή δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών: - "απαντώντας στον Ερντογάν" - Νίκου Κοτζιά πως «την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».)
Και για να μην ερμηνεύσω εγώ τις δηλώσεις Ερτογάν, διαβάστε τι απάντηση έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Κύπρου Αντρος Κυπριανού σε ερωτήσεις Δημοσιογράφων.
Τι σχολιάζετε για τις δηλώσεις Ερτογάν;
-Άντρος Κυπριανού: «Πρώτα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό οι δηλώσεις να μεταδίδονται όπως γίνονται. Είδα τις πρώτες ανταποκρίσεις οι οποίες εξέπεμπαν ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που είχαν οι δηλώσεις του Ερτογάν.
Δεν μας ικανοποιούν οι δηλώσεις του κυρίου Ερτογάν. Αλλά πρέπει να πω, ότι σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις του, είναι πολύ πιο προχωρημένες. Με την έννοια ότι για πρώτη φορά, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, κάτι που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα άλλα ζητήματα στα οποία έχει αναφερθεί, και αναφέρομαι κυρίως στα θέματα της διακυβέρνησης, είναι θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θεωρώ λοιπόν ότι τα πάντα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι γι’ αυτό που έχουμε έντονη άποψη εμείς ως ΑΚΕΛ, ότι θα πρέπει σε αυτή την κρίσιμη φάση, να περιοριστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δηλώσεις που γίνονται. Και από εμάς, και από τους Τουρκοκύπριους, και από την Τουρκία και από άλλους οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις».
 
Οι δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί
«Αν λέμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε ούτε καν να τα συζητήσουμε και ότι όλα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ακιντζί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως απειλή για την άλλη πλευρά και οι λύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η τελική συμφωνία να βρίσκει σύμφωνους τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters. Ο Ακιντζί τόνισε επίσης ότι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να εξευρεθούν οι τρόποι και τα μέσα ώστε και οι δύο κοινότητες αυτού του πανέμορφου νησιού να αισθάνονται ασφαλείς». «Χρειαζόμαστε χρόνο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε μία ημέρα», κατέληξε.

 

Last modified on Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 22:24