04 Ιανουαρίου 2017

Να συζητήσουμε σοβαρά την κρίση στην υγεία και στο σύστημα υγείας...

logoYYKA vectorized
 
Είναι σαφές ότι πρέπει να αξιολογούμε δεδομένα και να κρίνουμε καταστάσεις, δεν πρέπει να αποδεχόμαστε άκριτα ότι δημοσιεύεται. Αυτό είναι αναγκαίο και σε σχέση με την αντιπαράθεση που προκλήθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian για την κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αυτό δεν έπεσε από το πουθενά, αφού η εφημερίδα έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε σχετικά ζητήματα.
 
Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η εφημερίδα προήλθαν μεν από την ΠΟΕΔΗΝ αλλά τα περισσότερα δεν είναι άγνωστα. Η υβριστική απάντηση του αναπληρωτή υγείας κ. Πολάκη όχι μόνο δεν απαντούσε στα στοιχεία που αναφέρει το δημοσίευμα αλλά είναι έκφραση μιας παθογένειας του πολιτικού συστήματος: η αντιπολίτευση περιγράφει πάντα την απόλυτη καταστροφή (πχ ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε κάνει σημαία του την κρίση στην υγεία και στελέχη του είχαν συμμετάσχει σε πολλές κινητοποιήσεις μιλώντας για χιλιάδες θανάτους) αλλά μόλις έρθει στα πράγματα "διαπιστώνει την ριζική αλλαγή της κατάστασης" ακόμα και όταν ελάχιστα έχουν αλλάξει.
 
Με το θέμα της υγείας ασχολούμαι συστηματικά από την εποχή που ήμουν ευρωβουλευτής, ενώ είχα οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές σχετικές εκδηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ελλάδα. Συνεχίζω φυσικά να παρακολουθώ συνεχώς την κατάσταση και να μιλάω με ανθρώπους που είναι μάχιμοι στο χώρο της υγείας καθώς και με πολίτες. Όλοι έχουμε, όμως, και προσωπική εμπειρία από την κατάσταση στο χώρο της υγείας.
 
Η περιγραφή της άσχημης κατάστασης του συστήματος υγείας, κατά την άποψή μου, δεν λαμβάνει υπόψη της δύο ακόμα πιο σοβαρά θέματα:
(α) Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως έχει επιδεινωθεί, αν και η κρίση έχει συμπληρώσει σχεδόν μια δεκαετία. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, αντιθέτως είναι πιθανόν να γίνει "κανονικότητα" η σημερινή κατάσταση. Και πολλοί είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την απουσία βελτίωσης ως κάτι το αναπόφευκτο.
 
(β) Στα πάγια προβλήματα του συστήματος (υπάρχουν φυσικά κάποιες βελτιώσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή η μείωση αλλά όχι εξάλειψη της διαφθοράς) έχει προστεθεί τώρα και το κύμα μεγάλης φυγής γιατρών και νοσηλευτών που έρχεται να συμπληρώσει τη γήρανση του πληθυσμού και τη φυγή των νεώτερων ηλικιών (που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν και να αλλάξουν την κοινωνική και πολιτική ζωή).
 
Σήμερα είναι όλο και πιο δύσκολο, αλλά στο μέλλον θα είναι αδύνατον να βρεθούν γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές της περιφέρειας (ίσως και του κέντρου).
 
Οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και η κοινωνία δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κρίση μετατρέπεται σε μόνιμη, και σύντομα δεν θα είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών ακόμα και αν έχει κλείσει ο κύκλος της δημοσιονομικής λιτότητας. Είναι πολύ πιθανόν η δική μας γενιά να βρεθεί χωρίς ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας τουλάχιστον μέσω του δημόσιου συστήματος, υπηρεσίες προσβάσιμες από τον μέσο πολίτη, που δεν θα διαθέτει πολύ υψηλά εισοδήματα.
 
Η κρίση αυτή ξεπερνάει κατά πολύ όσα (σκληρά) βιώσαμε τα τελευταία χρόνια λόγω λιτότητας κα. Δεν είναι τυχαίο που οργανωμένες κοινωνίες δίνουν έμφαση στην προσέλκυση γιατρών και νοσηλευτών από άλλες χώρες για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας και υγείας που χρειάζεται ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων τους. Η υγιής γήρανση, η πρόληψη των ασθενειών παρεμβαίνοντας στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αιτίες πρόκλησης ασθενειών καθώς και η ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας στην υγεία είναι βασικά εργαλεία για την διατήρηση καλής υγείας και ενός ποιοτικού κι αποτελεσματικού συστήματος υγείας, με δεδομένο ότι αυξάνεται και ο μέσος όρος ζωής.
 
Ο τρόπος με τον οποίο "διεξάγεται" η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να συζητηθούν καν τα σημαντικά. Ενδεικτικό το πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζεται το θέμα, είναι η ανακοίνωση, αρχές Οκτωβρίου, της πρόθεσης της κυβέρνησης να προσλάβει 4000 άτομα στο χώρο της υγείας με τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες (για πολλοστή φορά είχαν γίνει παρόμοιες εξαγγελίες). Ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσεις ότι πρόκειται για «μαζικότατη ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας που έρχεται να προστεθεί στις θέσεις που ήδη καλύπτονται ή είναι σε προκήρυξη ή πρόκειται να προσληφθούν στο επόμενο διάστημα».
Συγκεκριμένα, είπε ότι "με τα 48.800.000 ευρώ από αυτά που εισπράχθησαν από τις άδειες των καναλιών μετά από 27 χρόνια, για πρώτη φορά, προκηρύσσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα, θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας με τα αντίστοιχα επιδόματα και στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές του Γενάρη να δουλεύουν στα νοσοκομεία αλλάζοντας την εικόνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή μετά από 5 χρόνια μνημονιακής καταστροφής».
Τώρα πάντως δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση στο χώρο της υγείας...