03 Δεκεμβρίου 2016

Χτίζοντας τη συνεργασία κι αλληλεγγύη από τα κάτω σε Βερολίνο και Αθήνα

 smallBerlin2
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και γεύμα με τον πρόεδρο του νέου κοινοβουλίου του Βερολίνου και στελέχη των 3 κομμάτων (σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, αριστερά) που σχηματίζουν τη νέα κυβέρνηση είχαμε στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016,  
 

Η συνάντησή μας αφορούσε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας Αθήνας - Βερολίνου από τα κάτω, με αφορμή το προσφυγικό αλλά και ευρύτερα.  Έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στο Βερολίνο "Δουλεύοντας με πρόσφυγες στο Βερολίνο και την Αθήνα. Καλές πρακτικές κι ανταλλαγή εμπειριών", 21-25 Νοεμβρίου 2016.

Την ευθύνη διοργάνωσης της επίσκεψης είχε η γερμανική Πρωτοβουλία Respect for Greece, το Ινστιτούτο Heinrich Böll (Bildungswerk Berlin) και ο "Άνεμος Ανανέωσης" (η ΚΟΙΝΣΕΠ για την κοινωνική και πράσινη οικονομία, την καινοτομία και τον διαπολιτισμικό διάλογο), της οποίας είμαι πρόεδρος.

RalfWieland SPD
O Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Βερολίνου Ralf Wieland
 
Στην συνάντησή μας, με στελέχη των κομμάτων που είχαν την ευθύνη για το τμήμα της αναλυτικής συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης που αφορούσε στο προσφυγικό και την κοινωνική ένταξη προσφύγων αλλά και θα έχουν σχετικές θέσεις ευθύνης, συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ralf Wieland (σοσιαλδημοκράτες), η Uelker Radziwill, μέλος του προεδρείου της κοιν. Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, η Katina Schubert, επικεφαλής των DIE LINKE στο Βερολίνο, ο Daniel Wesener, επικεφαλής των Πράσινων στο Βερολίνο και της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, η Canan Bayram, εκπρόσωπος των Πράσινων για θέματα κοινωνικής ένταξης, μετανάστευσης και πολιτικής για τους πρόσφυγες, ο Tilmer Peters και άλλα στελέχη από διάφορες επιτροπές (πχ διεθνών σχέσεων).
 
  smallBerlin3
Mε τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ralf Wieland στη συνάντηση για το προσφυγικό
Εκ μέρους του “Ανέμου Ανανέωσης» συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν, επίσης, η Αντιγόνη Κοτανίδη, σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για τα θέματα προσφύγων/ μεταναστών, η Ελένη Πετράκη, από την υπηρεσία ασύλου και η Σάντρα Δόμβρου, από το Πολιτιστικό Κέντρο Anasa. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Respect for Greece ήταν η Χίλντε Σράμ, πρώην πράσινη βουλευτής του κοινοβουλίου του Βερολίνου. 
 
smallBerlin4
Με την Katina Schubert, επικεφαλής των DIE LINKE στο Βερολίνο και τον Daniel Wesener, επικεφαλής των Πράσινων στο Βερολίνο και της κοινοβουλευτικής ομάδας τους

Μεταξύ των προτάσεων στενής συνεργασίας από τα κάτω μεταξύ Βερολίνου - Αθήνας που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν, ήταν η πρότασή μου για επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου του Βερολίνου στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και θεσμικών φορέων που ασχολούνται με θέματα φιλοξενίας, εκπαίδευσης, ένταξης και απασχόλησης προσφύγων και μεταναστών και συναντήσεις με ανάλογους φορείς και κινήσεις. Πάνω σε αυτή την ιδέα θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα.
Last modified on Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 12:09