15 Μαρτίου 2016

Συμπεράσματα από τις εκλογές σε 3 γερμανικά κρατίδια με φόντο το προσφυγικό

jetztmesnchbleiben

 

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο βιομηχανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Württemberg) είναι το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 13ης Μαρτίου. Συγκεντρώνουν 30,3% (24,2% στις εκλογές του 2011, αύξηση 6,1%) και ο μέχρι τις εκλογές πράσινος πρωθυπουργός του κρατιδίου διεκδικεί να αναλάβει ξανά την πρωθυπουργία. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 27,1% (39,0% το 2011, απώλειες 11,2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με 14,9% που μπαίνει στο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 12,7% είναι 4ο (23,1% το 2011, απώλειες 10,4%), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν 8,3% (από 5,3% το 2011). Το κόμμα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Die Linke) με 2,9% (2,8% το 2011) μένει πάλι εκτός κοινοβουλίου.

 

Στο νέο κοινοβούλιο της Στουτγάρδης οι Πράσινοι θα διαθέτουν 46 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες 39, οι Σοσιαλδημοκράτες 19, το AfD 22 και οι Φιλελεύθεροι 12. Η κυβερνητική συμμαχία Πράσινων - Σοσιαλδημοκρατών που κυβερνούσε στο κρατίδιο με πρωθυπουργό τον Πράσινο Kretschmann δεν συγκεντρώνει τώρα την πλειοψηφία λόγω της μεγάλης πτώσης των σοσιαλδημοκρατών.

Μέσα στην Στουτγάρδη τα αποτελέσματα ήταν αρκετά διαφοροποιημένα τόσο ως προς τα ποσοστά των κομμάτων όσο και ως προς την σειρά που καταλαμβάνουν: οι Πράσινοι συγκέντρωσαν 36,4% (σε μερικές περιοχές μάλιστα συγκέντρωσαν ποσοστά πάνω από 40-44%), το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) 22,2%, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) 11,9%, το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) 11,1%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9,4% και το κόμμα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Die Linke) 5,3%

Στις εκλογές όμως των δυο άλλων κρατιδίων, οι Πράσινοι δεν τα πήγαν καλά. Στo κρατίδιο Rheinland-Pfalz έπεσαν από το 15,4% (2011) στο 5,2%, ενώ στο κρατίδιο Sachsen-Anhalt από το 7,1% στο 5,0%.

Και στα 3 κρατίδια, σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσε το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). ξενοφοβική και ρατσιστική ατζέντα που έχει στο προσφυγικό αλλά και το λαϊκιστικό κι αντι-ευρωπαϊκό του προφίλ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του κόμματος αυτού.

Η καμπάνια των Πράσινων είχε ως ένα από τα κεντρικά της θέματα το προσφυγικό, με σύνθημα "Tώρα παραμένουμε άνθρωποι" αλλά και το θέμα της μετάβασης σε μια νέα οικονομία, απεξαρτημένη από τον άνθρακα (ορυκτά καύσιμα).

krietschmann

Υπάρχουν πολλά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκλογές:

1. Σε κάθε ένα από τα κρατίδια "βγήκε πρώτο" ένα διαφορετικό κόμμα, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη οι Πράσινοι, ενώ στο Rheinland-Pfalz οι Σοσιαλδημοκράτες και στο Sachsen-Anhalt οι Χριστιανοδημοκράτες.

2. Και στα 3 κρατίδια, οι "νικητές" στον ένα ή άλλο βαθμό συμφωνούν σε γενικές γραμμές με την πολιτική που προωθεί η Μέρκελ για τους πρόσφυγες.

3. Στις τοπικές εκλογές παίζουν ρόλο και τοπικές συνθήκες, γι αυτό υπάρχει και μεγάλη απόκλιση στα αποτελέσματα από κρατίδιο σε κρατίδιο. Πάντως οι ρατσιστές του AfDέχουν μεγαλύτερα ποσοστά σε κρατίδια της πρώην Αν. Γερμανίας.

4 Όπως και αλλού, υπάρχει ένα ποσοστό της γερμανικής κοινωνίας που ακολουθεί τους λαϊκιστές και ξενοφοβικά-ρατσιστικά σχήματα. Μέχρι τώρα, όμως, η Γερμανία δεν έχει παρασυρθεί σαν χώρα και κοινωνία προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ελπίζω και μετά τις εκλογές να μην ανατραπεί η πολιτική στο προσφυγικό.

Όμως, ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και σε μια βιομηχανική περιοχή οι (γερμανοί) Πράσινοι μπορούν πλέον να είναι πρώτη δύναμη γιατί έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία, δεν απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες ή αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που αναζητούν ένα μέλλον στην οικονομία που θα είναι πιο πράσινο.

Last modified on Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 12:20