Print this page
02 Μαρτίου 2016

Δήμος Κοζάνης: ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να διαχειριστεί ένας δήμος το προσφυγικό

kozani1

Να πούμε και ένα μεγάλο μπράβο στο φίλο Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, πρόεδρο και του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων για την καλή δουλειά που κάνει μαζί με όλη την δημοτική παράταξη στον δήμο.

Αξίζει, όμως, και ένα μεγάλο μπράβο στον Δήμο και στον ίδιο τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του και για τον τρόπο που οργάνωσε την φιλοξενία προσφύγων στην Κοζάνη. Αποτελεσματικά κι ανθρώπινα έδειξε ότι υπάρχουν λύσεις ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα.

Στην Κοζάνη έφτασαν από την Αθήνα πάνω από 400 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι, Ιρακινοί κι Αφγανοί, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία. Ο Δήμος οργάνωσε την φιλοξενία τους στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης στη Λευκόβρυση.

prosfugeskozani 590715697

https://www.youtube.com/watch?v=WtsLTfFqChY

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πολύ περισότερο δεν έχουν φύγει από τη χώρα τους επειδή κάνουν τουρισμό, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση μαζί του μας ανέφερε τις προσωπικές εμπειρίες του από την φιλοξενία. Για μένα μεταξύ πολλών που ανέφερε, ξεχωρίζουν 3 εικόνες που μας περιέγραψε αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις μας έδειξε:

- Ένα μικρό παιδί που κοιμόταν εξαντλημένο αλλά ευτυχισμένο, αφού μετά από δύο μέρες "ύπνο" σε πάρκινγκ και στο δρόμο, βρέθηκε μαζί με πολλά άλλα παιδιά σε ένα φιλόξενο μέρος (ο Λευτέρης έχει γίνει πρόσφατα μπαμπάς οπότε καταλαβαίνει).

- Ανθρώπους ταλαιπωρημένους που ξεχνάνε τα βάσανά τους για λίγο και το ρίχνουν στον χορό μαζί με ντόπιους που τους συμπαραστέκονται.

- Έναν νέο άνθρωπο που είχε να κάνει αιμοκάθαρση 8 μέρες και μόλις πρόλαβαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο και να σώσουν τη ζωή του. Ένας άνθρωπος που η αγάπη για τη ζωή τον κάνει να ρισκάρει τη ζωή του διασχίζοντας θάλασσες, εθνικές οδούς, ενώ έχει ακόμα μπροστά του τον ...βαλκανικό "διάδρομο" μέχρι να φτάσει στη γη της επαγγελίας...

Μπράβο Λευτέρη Ιωαννίδη, μπράβο Δήμε Κοζάνης.

Η φωτο από την πρόσφατη συνάντησή μας

giantesmelefteri-despotidis-liakopoulou-eftaxiopoulos