Print this page
22 Φεβρουαρίου 2016

“Ο Δρόμος του Μεταξιού”, του σύριου ζωγράφου Jamal

horse

Ο Jamal είναι ένας σημαντικός Σύριος ζωγράφος. Ήρθε στη χώρα μας για να παρουσιάσει έργα του που είναι εμπνευσμένα από τον «Δρόμο του Μεταξιού», έναν δρόμο εμπορίου κι επικοινωνίας των πολιτισμών που συνέδεε την Κίνα και τη Δύση για δεκαπέντε αιώνες. Μέσα από τόνους κόκκινου, μπλε, βιολετί και κίτρινου της ερήμου συναντιέται το χθες με το αύριο, η Ανατολή με την Δύση.

aloga2

Όπως αναφέρει και ο ίδιος, είναι ένας άνθρωπος που κατάγεται από την Ανατολή (γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας το 1961) αλλά ζει στη Δύση και ζωγραφίζει και εκθέτει τα έργα του σε Ανατολή (Λίβανο, Ιορδανία, Ντουμπάι) και Δύση (ΗΠΑ - Ν. Υόρκη, Γερμανία-Ντίσελντορφ), δημιουργώντας γέφυρες μέσα από την τέχνη του.

Η ενδιαφέρουσα δουλειά του παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην Ασωμάτων, στον Κεραμικό. Η έκθεση ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να ξαναπάω στο μουσείο, αλλά αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί και χωρίς να υπάρχει έκθεση ζωγραφικής. Περιλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό υλικό, που νομίζω δεν έχει προβληθεί και παρουσιαστεί όσο αξίζει.  

Στα έργα του Jamal αυτό που με εντυπωσίασε – δυστυχώς η έκθεση τελείωσε στις 14/2 - είναι η λεπτομέρεια, τα χρώματα, οι “εικόνες” μέσα στις “εικόνες”. Πρέπει να σκύψεις μέσα στα έργα για να δεις πολλές λεπτομέρειες, εικόνες, σχήματα που δεν φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Είναι σαν τον δρόμο, που περνάει μέσα από τοπία, πρέπει να δεις πέρα από τα αυτονόητα, για να ανακαλύψεις ένα ολόκληρο κόσμο.

Jamal-horse-600x400

Ο δρόμος του μεταξιού ήταν ένας ολόκληρος κόσμος, μικρά και μεγαλύτερα περάσματα, που διασχίζονταν από καραβάνια εμπόρων. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι  θεωρείτε ένας δρόμος που έφερε σε επικοινωνία σημαντικούς πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης, συνέβαλε στη διάδοση γνώσεων, συνηθειών, πληροφοριών, προϊόντων.  Έσβησε όταν τα ταξίδια από τη θάλασσα έγιναν πιο ασφαλή και πιο εύκολα.

Μέσα από τους πίνακες του Jamal ξανασυναντάς τη γοητεία του δρόμου του μεταξιού αλλά με ένα νέο μήνυμα, σύγχρονο μήνυμα, για την συνάντηση της Ανατολής και της Δύσης.

silk road

Τα 15 έργα που παρουσιάστηκαν «προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού, τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής, τα άλογα που μετέφεραν - εκτός από το ακριβό εμπόρευμα - το βάρος της ελπίδας ότι ο αντίξοος δρόμος και οι καιροί μπορούν να νικηθούν».

Αραβικά άλογα και γυναικείες οπτασίες διατρέχουν το έργο του, αλλά δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση στα άλογα, συντρόφους των εμπόρων και των ανθρώπων γενικότερα στην δύσκολη πορείας τους.  

https://www.youtube.com/watch?v=yw1qnVVTnKA