28 Νοέμβριος 2015

Δουλεύοντας με τη φύση, όχι ενάντια στη φύση, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα

philadelphia-skyline-background-image2-1800vp

Με κάθε ισχυρή νεροποντή έρχονται οι ζημιές και μετά οι διαμαρτυρίες για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να γίνουν. Και συνήθως οι Δήμοι απαιτούν από το κράτος να κάνει αυτά τα έργα, έργα πολιτικού μηχανικού όπως συνήθως λέγονται, έργα κατασκευαστικά. Αυτά τα "γκρίζα έργα" όμως αποδεικνύονται πλέον μη αποδοτικά και μη-αποτελεσματικά, γιατί παραγνωρίζουν ή δουλεύουν αντίθετα προς τη φύση. 

Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών υπάρχει μια σαφής στροφή προς νέες προσεγγίσεις για το πώς αντιμετωπίζονται οι πλημμύρες. Τα έργα πολιτικού μηχανικού απλώς παροχετεύουν τα νερά της βροχής σε άλλες περιοχές.
 
Σήμερα στο πλαίσιο της προετοιμασίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή - που αλλάζει έτσι κι αλλιώς τα δεδομένα - πολλοί ευρωπαϊκοί δήμοι και περιοχές σε όλο τον κόσμο προετοιμάζουν ή υλοποιούν σχετικά σχέδια τα οποία βασίζονται σε "λύσεις που προσφέρει η φύση" (nature based solutions) και σε πράσινες υποδομές (green infrastructure).
 
Έτσι δεν απαιτείται μόνο κινητοποίηση για διεκδίκηση πόρων από το το κράτος αλλά κυρίως και πρώτα - πρώτα νέος καινοτόμος σχεδιασμός, αξιοποιώντας την υπάρχουσα σημαντική εμπειρία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε αυτή την κατεύθυνση. Και τα καλά παραδείγματα είναι πολλά. 
 
Για παράδειγμα η Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) υιοθέτησε το 2011 το σχέδιο "Πράσινη Πόλη, Καθαρά Νερά", ένα ολοκληρωμένο σύστημα "πράσινων υποδομών" για την προστασία της από τις καταιγίδες και την υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος μετά από έντονες βροχοπτώσεις που θα αντιμετωπίσει κατά 85-100% το πρόβλημα με δημιουργία πράσινων χώρων που θα καθαρίζουν, θα φιλτράρουν και θα απορροφούν το νερό των βροχοπτώσεων. Το οικονομικό όφελος είναι επίσης πολύ μεγάλο, αφού το σχέδιο θα πετύχει οικονομίες ύψους $1.94 δις έως $4.45 δις, σε σύγκριση με εξοικονόμηση $0.06 δις έως $0.14 δις εάν επέλεγε η πόλη να κάνει τεχνικά έργα (γκρίζες υποδομές). Θα υπάρχει όμως όφελος και ως προς την ποιθότητα ζωής αφού δημιουργούνται δημόσιοι, πράσινοι χώροι.
 
Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε (ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας) έναν σχετικό Οδηγό για το πρασίνισμα της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο που θα είναι έτοιμος στα τέλη του χρόνου. Εκεί θα περιέχονται και πολλά παραδείγματα για το πώς η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή οδηγεί και σε νέες καινοτόμες προσεγγίσεις που όχι μόνο αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αλλά το κάνουν και με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον και τη φύση, ενώ επιτυγχάνουν ταυτοχρόνως και στροφή προς μια άλλη πράσινη, υπεύθυνη οικονομία.