Print this page
25 Νοεμβρίου 2015

Να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών - Πρέπει να είναι κοινή υπόθεση ανδρών και γυναικών

orange the world2

Οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, οι φορείς, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετάσχουν στην παγκόσμια δράση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (UN-Women) “Orange the World” για να τεθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Από τις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έως τις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις #16days ενάντια στη βία λόγω φύλου.

 

Στο κέντρο της φετινής πρωτοβουλίας #orangetheworld έχει τεθεί το θέμα της πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, στο πλαίσιο της «2030 -Ατζέντα για τη Bιώσιμη Aνάπτυξη» (2030 SustainableDevelopmentAgenda), η οποία περιλαμβάνει στόχους για τον τερματισμό αυτής της βίας.

Πράγματι υπήρξε κάποια πρόοδος κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα 125 χώρες έχουν νόμους κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και 119 κατά της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά μόνο 52 χώρες έχουν νόμους σχετικά με τον συζυγικό βιασμό. Παρά τις προσπάθειες, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια πραγματικότητα σε όλες τις χώρες, με τις γυναίκες να κακοποιούνται στα σπίτια τους, να παρενοχλούνται στους δρόμους και να εκφοβίζονται στο διαδίκτυο.

 

Η πρόληψη και ο τερματισμός της βίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της, της ανισότητας των φύλων, όπως αναφέρει και ο ΟΗΕ. Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ονομάσει την κακοποίηση των γυναικών «παγκόσμια επιδημία» και κρίση της δημόσιας υγείας, λόγω των επιπτώσεών της, με δεδομένη μάλιστα την έκταση αυτής της βίας αφού μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια στιγμή της ζωής τους - ως επί το πλείστον από τον σύντροφό τους. Σε μερικές χώρες τα ποσοστά αφορούν μέχρι και το 70% των γυναικών. Ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες που ήταν τα θύματα των ανθρωποκτονιών το 2012, σχεδόν οι μισές πέθαναν από τα χέρια ενός μέλους της οικογένειας τους ή ενός συντρόφου τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 133 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει κάποια μορφή ακρωτηριασμού ή και κοπής των γεννητικών οργάνων. Οι ενήλικες γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θυμάτων trafficing που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να είναι ανεκτή, και μπορεί να αποφευχθεί. Η βία αυτή αναγνωρίζεται μέσα από διεθνείς συμβάσεις ως εμπόδιο για την επίτευξη της ευημερίας και της βιωσιμότητας. Χρειάζεται να τεθεί τέλος σε όλες τις μορφές των διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών για να εξαφανιστεί και η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών. 

Στο πλαίσιο της «2030-Ατζέντα για τη Bιώσιμη Aνάπτυξη» προβλέπονται ολοκληρωμένες δράσεις και δείκτες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου, ενώ προβλέπονται υπηρεσίες για την διασφάλιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Κατά την πρόσφατη συνδιάσκεψη των παγκόσμιων ηγετών "για την Ισότητα των Φύλων και Γυναικών» που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, πολλοί από τους 70 παγκόσμιους ηγέτες που πήραν τον λόγο, αναγνώρισαν τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως προτεραιότητα για δράση, αποδεικνύοντας όχι μόνο το μέγεθος και την καθολικότητα του προβλήματος, αλλά και την κατανόηση ότι η πανδημία αυτή είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη πλήρως ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Καλούμε τις κυβερνήσεις, τους άνδρες και τις γυναίκες, νέους/ες και μεγαλύτερους/ες στην ηλικία να συμμετάσχουν στην δράση για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Αφορά όχι μόνο το 50% του ουρανού αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε κακοποιημένες γυναίκες και κορίτσια.