23 Σεπτεμβρίου 2015

Πόλεις που να αξίζεις να ζεις...Βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης

Street-Art-by-Ernest-Zacharevic-in-Penang-Malaysia-2-1-mini

1700 πόλεις από 42 χώρες μετέχουν φέτος στις εκδηλώσεις για την "Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας" με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο μετακίνησης που να βασίζεται στις δημόσιες συγκοινωνίες, το περπάτημα, την ποδηλατοκίνηση και τις συνδυασμένες μεταφορές αλλά και την άνεση μετακίνησης ατόμων με δυσκολίες (παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι κα).

 

 

Στη χώρας μας ελάχιστη είναι η συμμετοχή διαχρονική. Οι εκλογές μπορεί να είναι μια δικαιολογία για τη μη ουσιαστική συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις (με εξαίρεση 2-3 εκδηλώσεις), αλλά και τις προηγούμενες χρονιές γίνονταν κάποιες δράσεις που δεν είχαν συνέχεια συνήθως.

 

 

Κι όμως πολλές πόλεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο στρέφονται προς πιο φιλικά στον πολίτη και στο περιβάλλον, πιο υπεύθυνα- βιώσιμα μοντέλα μετακίνησης. Για λόγους ποιότητας ζωής, υγείας, οικονομίας.

 

Είναι εξάλλου πια υποχρέωση των Δήμων να έχουν σε εφαρμογή Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και να μην ασχολούνται μόνο με την διευκόλυνση της κίνησης και στάθμευσης των αυτοκινήτων.

 

Στο πλαίσιο παρόμοιων σχεδίων οι πόλεις στρέφονται και στην ενίσχυση της ποδηλατοκίνησης, ενώ στη Γερμανία στόχος της κυβέρνησης αλλά και των φορέων είναι η δημιουργία 1.000.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

http://www.mobilityweek.eu/

 

Την έναρξη της καμπάνιας στις Βρυξέλλες έκαναν η Violeta Bulc, ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές; ο Michael Cramer γερμανός πράσινος ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις μεταφορές και τον τουρισμό (ποδηλάτης ο ίδιος), ο Pascal Smet, υπουργός κινητικότητας της Περιφέρειας των Βρυξέλλών και ο François Bausch, υπουργός για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις υποδομές του Λουξεμβούργου.

 

Και μια προσωπική διαδρομή

Ήταν 1988 όταν "κόλλησα" με το ποδήλατο. Βρέθηκα για κάποιους μήνες σε μια γερμανική πόλη. Μια πόλη που ήδη από τότε διασχίζονταν από ποδηλατόδρομους, ενώ ποδηλατόδρομοι υπήρχαν και δίπλα από κάθε αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη με τα χωριά και άλλες κοντινές πόλεις. Μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο πανεπιστήμιο υπήρχαν από τότε τεράστια πάρκινγκ …ποδηλάτων. Οι κάτοικοι αντιδρούσαν σε κάθε σχέδιο δημιουργίας χώρου στάθμευσης, έστω και υπόγειου, μέσα στην πόλη.


Σήμερα το Muenster, γιατί αυτή είναι η πόλη, θεωρείται μια από τις πιο «πράσινες», με εκατοντάδες χιλιάδες ποδήλατα να κυκλοφορούν στην πόλη. Στα περίχωρα υπάρχουν χώροι στάθμευσης για τα αυτοκίνητα αυτών που ζουν εκτός και θέλουν να μπουν στην πόλη, αλλά και σταθμοί φωτοβολταϊκών για φόρτιση των μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Στα πάρκινγκ αυτά υπάρχουν και ειδικοί χώροι στάθμευσης για ποδήλατα, ώστε ο πολίτης αφού αφήσει το αυτοκίνητό του, να πάρει το ποδήλατο και να μπει στην πόλη με αυτό. Γενικά κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όσους θελήσουν να μπουν στην πόλη με αυτοκίνητο.


Αυτή η φιλική στο περπάτημα και στο ποδήλατο πόλη σε κάνει λοιπόν να "κολλήσεις" με το ποδήλατο. Η μετακίνηση με ασφαλή τρόπο διευκολύνει όσους και όσες πρωτοξεκινάνε να κινούνται με ποδήλατο.


Σήμερα υπάρχουν πολλές πόλεις που είναι φιλικές στο ποδήλατο και στο περπάτημα, αλλά κατά τη γνώμη μου, το Muenster δικαίως θεωρείται όχι μόνο η πόλη της επιστήμης και της γνώσης, αλλά και η πόλη πρωτεύουσα για το ποδήλατο και η πόλη πρωτεύουσα για την προστασία του κλίματος. Με ποδήλατο είναι ο πιο γρήγορος, όχι μόνο ο πιο οικολογικός τρόπος, για να κινηθεί κάποιος μέσα στην πόλη. Για αυτό είναι η πόλη όπου οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται πλέον με ποδήλατο, 37.6%, ενώ η μετακίνηση με κάθε είδους μηχανοκίνητο μέσο έρχεται δεύτερη, με 36.4% (στοιχεία του 2007).


http://www.muenster.de/en/bicycles.php


Είναι μια πόλη υπόδειγμα γιατί συνδυάζει αρμονικά την αστική και νεανική κουλτούρα, την επιστημονική γνώση και καινοτομία με την ισχυρή παρουσία της φύσης μέσα στην πόλη, τους αστικούς κήπους αλλά και την πολύ-πολιτισμικότητα.


Είναι αλήθεια ότι η πόλη αυτή έπαιξε ρόλο στο να είμαι «πράσινος», όχι μόνο στη θεωρία ή σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως ως επιλογή τρόπου ζωής. Και σίγουρα ότι από τότε αποφάσισα να πηγαίνω στη δουλειά μου και να μετακινούμαι καθημερινά με ποδήλατο. Μακάρι να κάνουμε και εμείς τις πόλεις μας να μοιάζουν λίγο με αυτήν...Η ποιότητα ζωής μας θα ήταν πολύ καλύτερη.


http://biketowork.gr/