Print this page
07 Ιουλίου 2015

Θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αύριο;

Street-Art-for-July-3 

Θα ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός στην πρόταση Φιλελεύθερων και Πράσινων  να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου;

Ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί πολλές φορές με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ, με τον Φ. Ολάντ, με αρχηγούς κρατών – μελών, έχει φυσικά συμμετάσχει σε συνόδους κορυφής και στο Eurogroup, έχει συναντηθεί με τον Γιουνγκέρ (πρόεδρο της Κομισιόν), αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Δεν έχει απευθυνθεί, όμως, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό είναι ένα μεγάλο θεσμικό και πολιτικό λάθος.

Αδιαφορώντας για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν λαμβάνει υπόψη του ότι αυτός ο θεσμός παίζει πλέον ένα σημαντικό ρόλο – αν και όχι αυτόν που θα έπρεπε – στα ευρωπαϊκά θέματα και στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που κατάφερε μέσα σε 4 μήνες να οργανώσει μια ουσιαστική αξιολόγηση των πολιτικών της τρόικα μέσω ακροάσεων πολιτικών, οικονομολόγων, συνδικάτων και κοινωνικών φορέων από τις 4 χώρες της κρίσης, οργάνωσε κοινή συνεδρίαση εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων. Κατάφερε μάλιστα να συντάξει δυο πολύ σημαντικές εκθέσεις αξιολόγησης της τρόικα και της πολιτικής που προώθησε στις χώρες της κρίσης και αυτές οι εκθέσεις υπερψηφίστηκαν από μια μεγάλη πλειοψηφία από το προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο στις 13/3/2014. Περιλαμβάνουν όχι  μόνο τεκμηριωμένη κριτική στην πολιτική της τρόικα εντοπίζοντας τα λάθη και τις αστοχίες των κυβερνήσεων και των εθνικών προγραμμάτων προσαρμογής, αλλά και παρουσιάζουν και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει. Η "αξιολόγηση των πολιτικών της τρόικα" είχε ξεκiνήσει με πρωτοβουλία των Πράσινων. Δυστυχώς, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν υπερψηφίσει τις εκθέσεις, για διαφορετικούς ίσως λόγους.

Συμμετέχοντας ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια μπορεί να έχει μια άμεση εικόνα για το κλίμα που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν λαμβάνει υπόψη του ποια είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν μιλάνε μόνο οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων αλλά και αρκετοί βουλευτές που αποτυπώνουν, με τις τοποθετήσεις τους, το γενικό κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούν τον πρωθυπουργό να μιλήσει άμεσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι οι Φιλελεύθεροι (ALDE) και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ντάιζελμπλουμ να μιλήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 8/7.  

Θα πάει ο πρωθυπουργός; Ελπίζουμε ΝΑΙ. Είναι κρίμα που μέχρι σήμερα το ευρωκοινοβούλιο και όχι απλώς ο πρόεδρος του δεν ήταν στην ατζέντα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού. Αλλά αν δεν πάει σε αυτή την Ολομέλεια, δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία πριν τον Σεπτέμβριο.

Last modified on Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 18:23