07 Ιουλίου 2015

Τι σημαίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

3d-street-art-01

Ούτε άγνοια, ούτε εκφοβισμός. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι και όλες ενημερωμένοι/ες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών. Οι επιλογές πρέπει λαμβάνονται έχοντας σαφή γνώση της πραγματικότητας. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι όταν λες την αλήθεια αυτό γίνεται για να προκαλέσεις φόβο ή πανικό. Η γνώση, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται υπό αυτό το πρίσμα.  

Τι ισχύει με τις τράπεζες σήμερα και τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Η Ελλάδα έχει βάλει εγγυήσεις 180 δις για να έχει ρευστότητα 125 δις. Το ποσό αυτό που ήταν αναγκαίο για την οικονομία και τις τραπεζικές εργασίες έχει εξασφαλιστεί με τα 89 δις να προέρχονται από τον ELA (με εγγυήσεις τίτλους, ομόλογα του δημοσίου κα) και με 36 δις από την ΕΚΤ (ομόλογα του EFSF). 

Προϋπόθεση για την παροχή αυτής της ρευστότητας ήταν η ύπαρξη "προγράμματος" που εξασφαλίζει την χρηματοδότηση αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στην αγορά για την ρευστότητα που χρειάζεται. Διαφορετικά τα «χαρτιά» που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να παρέχει η ΕΚΤ ρευστότητα μέσω ELA θα είχαν υποστεί μεγαλύτερη υποτίμηση και θα μπορούσαν να θεωρούνται σκουπίδια. 

Μέχρι τις 5/7 δεν είχε παρθεί κάποια απόφαση υποτίμησης των εγγυήσεω, αν και βγήκαμε στις 30/6 από το πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η "εγγύηση" του προγράμματος.

Στις 6/7 όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα (δηλαδή περίπου 90 δις) αλλά παράλληλα να προχωρήσει σε ένα πρώτο κούρεμα των εγγυήσεων, κάτι που θα δημιουργήσει - αν εφαρμοστεί άμεσα - ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες.

Αν θεωρηθούν "σκουπίδια" οι εγγυήσεις, τότε η ΕΚΤ σταματάει την παροχή ρευστότητας και ζητάει πίσω τα χρήματα της με εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών. 

Η διασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών τότε πρέπει να γίνει με καθαρά ελληνικά μέσα, δηλαδή από πόρους που πρέπει να έχει το Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων που έχει συσταθεί για να μην πληρώνουν τα λάθη των τραπεζών συνεχώς οι φορολογούμενοι. 

Το αντίστοιχο Ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξεκινήσει από 1/1/2016 και θα έχει αρχικά μόλις 56 δις Ευρώ για όλες τις τράπεζες, σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης. 

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε το (Ελληνικό) Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων θα πρέπει να διασφαλίσει ΜΟΝΟ του τις ελληνικές καταθέσεις, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο των 120 δις (από τα 250 δις προ κρίσης). Το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο διαθέτει μόνο 2 δις Ευρώ για να διασφαλίσει τα 120 δις των καταθέσεων. Επομένως το κούρεμα των καταθέσεων θα είναι μονόδρομος χωρίς ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη. 

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου. Αν δεν πληρωθεί εκ νέου το ΔΝΤ, τότε είναι πιθανόν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα κινήσουν την διαδικασία για να απαιτήσουν την πληρωμή τόσο του δανείου όσο και του ποσού που έχει παρασχεθεί μέσω του ELA. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει αφενός μεγάλο κούρεμα τον εγγυήσεων που έχει η ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας αλλά και εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών ώστε να πάρουν τα ποσά που τους οφείλονται. Με ότι σημαίνει για την οικονομία της χώρας, το τραπεζικό της σύστημα και κυρίως τις καταθέσεις.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις, εγγυάται και για τις καταθέσεις. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι/ες;

Και μην πει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Γιατί αν κουρευτούν όλες οι καταθέσεις, δεν θα υπάρχει κανένας που δεν θα πληγεί.

Last modified on Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 01:36