Print this page
14 Φεβρουαρίου 2015

Αμυγδαλέζα δυο θάνατοι. Τα κέντρα κράτησης δεν είναι λύση.

124933-amugdaleza

Μέχρι πότε θα λειτουργεί το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα; Μετά από τους πρόσφατους θανάτους θα συνεχίσει η λειτουργία του για λόγους "γραφειοκρατίας"; Σάββατο πρωί θα πάει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που τώρα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, δεν είναι πια αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση.

Είχαμε επισκεφθεί δυο φορές το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα με την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, οργανώσαμε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο, φέραμε το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Είχαμε καταγγείλει τότε ότι:

- Νέος, γεννήθηκε στην Αλβανία, έζησε εκεί 1 μόνο χρόνο, ενώ τα επόμενα 16,5 χρόνια ζει στην Ελλάδα όπου πηγαίνει σχολείο, θα πάρει ελληνική ταυτότητα σε 6 μήνες αλλά συνελήφθηκε σε επιχείρηση σκούπα και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.

- Νέος που ζει κι εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει αδελφή στην Ισπανία, η οποία έχει νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας, βρίσκεται κρατούμενος επί μήνες στην Αμυγδαλέζα αντί να έχει επανασυνδεθεί με την αδελφή του, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

- Κρατούμενος που έχει υποστεί βασανιστήρια στη χώρα του και έχει σχετική πιστοποίηση από γιατρό εξειδικευμένη σε θέματα θυμάτων βασανιστηρίων, στο πλαίσιο του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, βρίσκεται για πάνω από 8 μήνες στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ενώ θα έπρεπε να έχει εξεταστεί αμέσως η αίτησή του και να του έχει αποδοθεί καθεστώς ασύλου, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. Είναι γνωστό ότι κάποιος που έχει βιώσει βασανιστήρια, όταν κρατείται, ξαναζεί αυτή την «εμπειρία».

- Πολλοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, μερικοί για πάνω από 16 χρόνια και μερικοί μιλούν άπταιστα ελληνικά, βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα για πάνω από 8 και 9 μήνες.

- Εκατοντάδες μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους (κυρίως Πακιστάν και Μπαγκλαντές) παραμένουν κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα είτε γιατί οι χώρες τους δεν δίνουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν είτε γιατί οι σχετικές διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

- Πέντε Ιρανοί, που κατά δήλωσή τους κινδυνεύουν ακόμα και με θανάτωση αν επιστρέψουν στο Ιράν, βρίσκονται κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα χωρίς να έχει εξεταστεί ταχέως το αν δικαιούνται καθεστώς ασύλου. 

Είχα καταθέσει ερώτηση όταν ο Δένδιας είχε έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο

http://www.chrysogelos.gr/…/q…/item/3259-amygdaleza-question


Μαζί με την συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο είχαμε επισκεφθεί δυο φορές το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκε στην Ελλάδα από 12 έως 17 Ιουνίου 2013 για σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται με τα ζητήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Εκτός από την επίσκεψη την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, συνδιοργάνωσαν μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Μετανάστευση: εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα», ενώ τη Δευτέρα 17 Ιουνίου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνκ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

http://www.chrysogelos.gr/…/i…/3260-rebecca-racism-xeophobia

Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, η Rebecca Harms διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης έχουν χειροτερέψει από την προηγούμενη επίσκεψή της, το Νοέμβριο του 2012, και επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από την Ελλάδα αλλά και βοήθειας από την Ευρώπη ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης, αν και μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα κέντρα πρώτης υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που θα συνέβαλαν σε νόμιμες διαδικασίες και τήρηση όσων προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας για σεβασμό των δικαιωμάτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και θα περιόριζαν την γκετοποίηση στην Αττική σχεδόν όλων όσων εισέρχονται στη χώρα, όπως γίνεται ακόμα σήμερα.

http://www.chrysogelos.gr/…/2841-immigrants-greece-fails-sl…

Δείτε βίντεο για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα

http://www.greens-efa-service.org/medialib/mcinfo/pub/en/scc/3139

Ένα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας (24 minutes) είναι διαθέσιμο στο λινκ:

http://www.greens-efa-service.org/medialib/mcinfo/pub/en/scc/3132