20 Ιανουάριος 2015

Οχι αυτοδυναμία. Μονόδρομος οι ευρύτερες συνεργασίες

 

Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική, οικολογική και δημοκρατική κατεύθυνση είναι η συνεργασία «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» να εκπροσωπηθεί στη Βουλή με ισχυρή εκλογική δύναμη.

Με ευθύνη του εκλογικού νόμου αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που δεν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία βασίζεται σε υφαρπαγή της βούλησης των πολιτών. Ο εκλογικός νόμος χαρίζει 50 έδρες στον νικητή, ακόμη και αν κερδίσει τον δεύτερο με μόνο μία ψήφο διαφορά. Μια τέτοια αυτοδυναμία δεν είναι επιθυμητή γιατί δεν θα εκφράζει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική προγραμματική συμφωνία για αλλαγή πορείας.

Ο πήχης που εξασφαλίζει τις 151+ έδρες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα πολύ μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή (αυτά με κάτω του 3%). Οσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών αυτών κομμάτων, τόσο ο πήχης της αυτοδυναμίας υποχωρεί από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη πιο κάτω, αν τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» αθροίσουν πάνω από 11%. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μια αυτοδυναμία του 35% θα είναι ασταθής.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως φαίνεται θα έχει με ασφάλεια την πρώτη θέση, θα βρεθεί –με βάση όσα λέει– χωρίς συμμάχους για σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης που θα πρέπει να προωθήσει βαθιές αλλά ρεαλιστικές και οραματικές αλλαγές. Θα είναι στα αλήθεια σοβαρή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου ή με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου; Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, κι αν ναι, στη βάση ποιου προγράμματος;

Εκ των πραγμάτων, η πορεία αλλαγής των πολιτικών αλλά και ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης νέας διακυβέρνησης πρέπει να βασίζονται σε σχέδιο οικολογικό, οικονομικά και κοινωνικά καινοτόμο με τη στήριξη ευρύτερων συμμαχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» οραματιζόμαστε μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί την ανεργία και τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Αρνούμαστε όλα αυτά που παγιώνουν τον διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και την Ακροδεξιά.

Επιβάλλεται ανασυγκρότηση της διοίκησης προς όφελος των πολιτών, αναβάθμιση των ικανοτήτων του προσωπικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού από γραφειοκρατικές δομές σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές υποδομές, που είναι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτες, και συνεργασία με τον δημόσιο τομέα στη βάση συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς.

Δηλώνουμε «παρών» στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων σε ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της οικολογικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης, των ίσων ευκαιριών και της ολόπλευρης Δημοκρατίας.

Οι «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» πιστεύουμε ότι ως κοινωνία και χώρα χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε συμμαχίες για την ενοποίηση της Ευρώπης. Θέλουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα στην ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή. Η άδικη και αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια άστοχη κι αβέβαιη πολιτική, αλλά από ένα αξιόπιστο, ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Οι «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά» θα επαναδιεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είμαστε εδώ!

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/arthro/ohi-aytodynamia-monodromos-oi-eyryteres-synergasies