Print this page
14 Απριλίου 2014

Γκρίζο οι άλλοι; ΠΡΑΣΙΝΟΙ εμείς!

του Νίκου Χρυσόγελου

ευρωβουλευτή των Πρασίνων

Eleytherotypia 14-4-14Θα συνεχίσουμε να μένουμε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές και τον λαϊκισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στερούνται σχεδίου εξόδου από την κρίση; Θα αφήσουμε νεο-φιλελεύθερους διαχειριστές της Ευρώπης και ευρωσκεπτικιστές, νεοναζί και εθνικιστές να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Οι "ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία" λέμε ΟΧΙ! Να μην αφήσουμε Ελλάδα και Ευρώπη, το σπίτι μας, στα χέρια τους!

Δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις ότι μόνοι μας θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας. Δεσμευόμαστε, όμως, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε με την κοινωνία των πολιτών για να πετύχουμε μαζί τις βαθιές αλλαγές και ανατροπές που απαιτούνται. Αντιπροσωπεύουμε μια νέα αντίληψη για την πολιτική, μία πολιτική των πολιτών. Δεν αποδεχόμαστε κομματικές νομεκλατούρες, μηχανισμούς, υποταγή σε συμφέροντα με αντάλλαγμα προσωπικά οφέλη. Επιθυμούμε να εμπνεύσουμε το δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας και να γίνουμε μαζί εκφραστές μιας εναλλακτικής, τρίτης στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Συναντιόμαστε με όσους κι όσες υποστηρίζουν λογικές, κοινωνικά δίκαιες και ισορροπημένες πολιτικές, πολιτικό διάλογο, αντιπαράθεση αλλά και σύνθεση. Με όσους και όσες επιθυμούν να πάρουν μέρος σε ένα κύμα δημιουργικών ανατροπών που φέρνουν λύσεις.

Έχουμε ανακοινώσει ήδη τα 28 πρώτα ονόματα των υποψηφίων μας για τις ευρωεκλογές http://prasinoi.gr/. Στο ευρωψηφοδέλτιο "ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία" συμμετέχουμε ενεργοί πολίτες, με κοινωνική αναφορά και δράση, μη επαγγελματίες πολιτικοί, γυναίκες και άντρες, επισφαλώς εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και μεγαλύτεροι. Συναντηθήκαμε μέσα από διαφορετικές διαδρομές, αλλά έχουμε κοινό όραμα: Κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, προώθηση του πολιτισμού, αναβάθμιση της παιδείας, κοινωνική συνοχή, προστασία του περιβάλλοντος, συμμετοχική δημοκρατία, καινοτομία, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ομοσπονδιακή, δημοκρατικότερη και περισσότερο αλληλέγγυα Ευρώπη με ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Εργαλεία μας: η δημιουργική διάθεση, η αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών, οι καινοτόμες σκέψεις και δράσεις, οι συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, η εμπειρία από τη συμμετοχή μας στους θεσμούς, το Ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση. Μέλημά μας: δεν θα αφήσουμε να υπάρχουν χαμένες γενιές, ούτε άνθρωποι στο περιθώριο. Κανένας μόνος του στην κρίση, όλοι για όλους, με ενισχυμένη την κοινωνική αλληλεγγύη!

Στόχος μας δεν είναι να συμβάλουμε απλώς στην υπέρβαση της σημερινής κρίσης στον οικολογικό πράσινο χώρο, αλλά να κινητοποιήσουμε ευρύτερες δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις για πράσινη πολιτική με αξίες, λύσεις εδώ και τώρα και δημιουργικές ανατροπές προς όφελος της κοινωνίας.

Στο ταξίδι αυτό που ξεκινάμε ελπίζουμε να βρούμε συνοδοιπόρους όλους όσοι αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται σήμερα μια οικολογική, κοινωνική, δημοκρατική, και ευρωπαϊκή πολιτική παρέμβαση, όσοι δεν περιμένουν κάποιον σωτήρα να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά παίρνουν μέρος στις αλλαγές που συντελούνται από κάτω, όσοι επιλέγουν συνειδητά να γίνουν μέρος των αλλαγών που απαιτούνται σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν την περίοδο 2014-2019; Πώς θα δαπανηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι; Θα υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη ή θα επανέλθουμε στον εθνικό απομονωτισμό; Θα έχουν στήριξη οι νέοι; Θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η συμμετοχικότητα ή τα πάντα θα καθορίζονται από τα λόμπι συμφερόντων και την ανεξέλεγκτη αγορά;

Το Ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος μας. Γι’ αυτό έχει σημασία η σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Μειωμένη συμμετοχή και ισχυρή παρουσία ακροδεξιών, εθνικιστών και λαϊκιστών σημαίνει λιγότερο κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη και περιορισμένη δυνατότητα να αντισταθούμε στις σκληρές και άδικες πολιτικές που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις. Ας σκεφτούμε τι θα ψηφίσουμε, δεν είναι όλα το ίδιο.

Μεγαλύτερη πράσινη ομάδα, με περισσότερους Πράσινους από την Ελλάδα, μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μια εποχή που χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα.

________________________________

Το άρθρο αυτό του Ν. Χρυσόγελου πρωτοδημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 13/4/2014.

Last modified on Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 12:30