22 Δεκεμβρίου 2012

Φως στο τούνελ της ανεργίας των νέων οι προτάσεις της Κομισιόν

Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου. Δημοσιεύτηκε στο protagon στις 22/12/2012

 

Η καλπάζουσα ανεργία μαστίζει τους νέους σε μια σειρά από κράτη μέλη της Ε.Ε., και πρώτα από όλα στην Ελλάδα και την Ισπανία όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει υπερβεί το 55%. Είναι προφανές ότι αυτό έχει τρομακτικές συνέπειες, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Άμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις απαιτούνται.

 

Μια ελπιδοφόρα δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόταση προς τα κράτη μέλη καθιέρωσης της «Εγγύησης για τη Νεολαία», καθώς και μία ανακοίνωση σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων.

 

Η «Εγγύηση για τη Νεολαία» εξασφαλίζει ότι σε όλους τους νέους έως την ηλικία των 25 ετών θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας. Επίσης είναι θετικό ότι υπάρχει στόχευση των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με στόχο την παροχή συγκεκριμένων μέτρων, όπως προγραμμάτων κατάρτισης. Επιπλέον υπάρχει δέσμευση να παρακολουθείται ειδικά η απασχόληση των νέων μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που είναι σαφώς ένας βασικός δείκτης στο τρέχον πλαίσιο. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι κοινωνικοί και εργασιακοί στόχοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ενισχύονται.

 

Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων αποτελούσε ανέκαθεν αίτημά μας και εναρμονίζεται με όσα έχουμε προτείνει ήδη από το 2009 στην σχετική έκθεση της Πράσινης ευρωβουλευτή Εμίλια Τουρούνεν, αντιπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων και υπεύθυνης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εφησυχάζουμε, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος όλα αυτά να μείνουν στα χαρτιά. Οι Πράσινοι προτιθέμεθα να ασκήσουμε έντονη πίεση στις κυβερνήσεις ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τα προτεινόμενα από την Κομισιόν μέτρα.

 

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να πάρουν την σκυτάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ανταποκριθούν με σοβαρότητα άμεσα. Πρέπει να αξιοποιήσουν με στοχευμένο τρόπο τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να δοθεί προοπτική και ελπίδα στα 7,5 εκατομμύρια νέων της Ε.Ε. που αυτή τη στιγμή είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Κανένας νέος και καμία νέα δεν πρέπει να μένει χωρίς επιλογή.

 

Μεγάλο και κρίσιμο είναι το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, έχουν αποτύχει να παρουσιάσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο, ενώ οι Περιφέρειες και οι νέοι –που τους αφορά άμεσα - απουσιάζουν από τη δημόσια συζήτηση.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει ισχυρή δέσμευση και να παρουσιάσει μέσα από δομημένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, τα Περιφερειακά Συμβούλια αλλά και τους ίδιους τους νέους συγκεκριμένες προτάσεις. Οι νέοι με αυτο-οργάνωση, και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναλάβουν τώρα περισσότερες και πιο στοχευμένες πρωτοβουλίες, από τα κάτω, για την αποτελεσματική προώθηση της «Εγγύησης για Νέους» και την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων μέτρων.

 

Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε θεατές αναμένοντας τι θα κάνει ή δεν θα κάνει κάθε φορά η κυβέρνηση. Δεν θα αφήσουμε να σπαταληθούν ξανά πόροι ή να επικρατήσουν αυτοσχεδιασμοί. Με έλεγχο, προτάσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, όλοι εμείς πρέπει να δράσουμε. Να δώσουμε ελπίδα στο αδιέξοδο της ανεργίας.

Last modified on Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 16:08