Print this page
24 Ιουνίου 2013

Ακραίες καταστάσεις στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Ερώτηση Ν. Χρυσόγελου προς Ν. Δένδια στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με βάση στοιχεία από πρόσφατη επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα

  • Νέος, γεννήθηκε στην Αλβανία, έζησε εκεί 1 μόνο χρόνο, ενώ τα επόμενα 16,5 χρόνια ζει στην Ελλάδα όπου πηγαίνει σχολείο, θα πάρει ελληνική ταυτότητα σε 6 μήνες αλλά συνελήφθηκε σε επιχείρηση σκούπα και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.
  • Νέος που ζει κι εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει αδελφή στην Ισπανία, η οποία έχει νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας, βρίσκεται κρατούμενος επί μήνες στην Αμυγδαλέζα αντί να έχει επανασυνδεθεί με την αδελφή του, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Κρατούμενος που έχει υποστεί βασανιστήρια στη χώρα του και έχει σχετική πιστοποίηση από γιατρό εξειδικευμένη σε θέματα θυμάτων βασανιστηρίων,στο πλαίσιο του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων,βρίσκεται για πάνω από 8 μήνες στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ενώ θα έπρεπε να έχει εξεταστεί αμέσως η αίτησή του και να του έχει αποδοθεί καθεστώς ασύλου, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. Είναι γνωστό ότι κάποιος που έχει βιώσει βασανιστήρια, όταν κρατείται, ξαναζεί αυτή την «εμπειρία».
  • Πολλοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, μερικοί για πάνω από 16 χρόνια και μερικοί μιλούν άπταιστα ελληνικά, βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα για πάνω από 8 και 9 μήνες.
  • Εκατοντάδες μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους (κυρίως Πακιστάν και Μπαγκλαντές) παραμένουν κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα είτε γιατί οι χώρες τους δεν δίνουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν είτε γιατί οι σχετικές διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
  • Πέντε Ιρανοί, που κατά δήλωσή τους κινδυνεύουν ακόμα και με θανάτωση αν επιστρέψουν στο Ιράν, βρίσκονται κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα χωρίς να έχει εξεταστεί ταχέως το αν δικαιούνται καθεστώς ασύλου.  

 

Ερώτηση σχετικά με παρόμοιες καταστάσεις που κατέγραψαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους οι πράσινοι ευρωβουλευτές Rebecca Harms (συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο) και Νίκος Χρυσόγελος στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα υπέβαλλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την παρουσίαση του «ελληνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης» στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι σίγουρα χρειάζεται η Ευρώπη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη  και να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αντιστοιχεί αντί να υποκρίνεται, αλλά και η χώρα μας δεν έχει κάνει πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα. Στην ερώτησή του προς τον κ. Δένδια αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις και καυτηρίασε τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων ασύλου καθώς και τις αδικίες που

άπτονται θεμάτων ιθαγένειας με δεδομένο ότι άνθρωποι  οι οποίοι  ζουν στην Ελλάδα 16 και 17 χρόνια και μιλούν πολύ καλά ελληνικά, βρίσκονται στα Κέντρα Κράτησης Ανηλίκων και Ενηλίκων αυτή τη στιγμή.    

 

Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκε στην Ελλάδα από 12 έως 17 Ιουνίου για σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται με τα ζητήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Εκτός από την επίσκεψη την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, συνδιοργάνωσαν μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, την Παρασκευή 14 Ιουνίου,  στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Μετανάστευση: εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα», ενώ τη Δευτέρα 17 Ιουνίου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνκ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

 

Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, η RebeccaHarmsδιαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης έχουν χειροτερέψει από την προηγούμενη επίσκεψή της, το Νοέμβριο του 2012, και επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από την Ελλάδα αλλά και βοήθειας από την Ευρώπη ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης, αν και μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα κέντρα πρώτης υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που θα συνέβαλαν σε νόμιμες διαδικασίες και τήρηση όσων προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας για σεβασμό των δικαιωμάτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και θα περιόριζαν την γκετοποίηση στην Αττική σχεδόν όλων όσων εισέρχονται στη χώρα, όπως γίνεται σήμερα.

   

Στο στρογγυλό τραπέζι όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείων, του Συνηγόρου του Πολίτη, φορέων και οργανώσεων προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ενώσεις μεταναστώνσυζητήθηκαν η άνοδος των εγκλημάτων και της ρητορικής μίσους σε όλη την Ευρώπη καθώς και οι λόγοι πίσω από την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη Γερμανία από τη RebeccaHarmsη οποία αναφέρθηκε στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση, που έχει σκοτώσει τούρκους και έλληνα μετανάστη, μέλη της οποίας δικάζονται αυτή την περίοδο στη Γερμανία. Κατέληξε τονίζοντας ότι παρόμοιες ακροδεξιές οργανώσεις, είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι στην Γερμανία, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο νομοθετικά και δικαστικά, αλλά χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση στην κοινωνία.Είναι απαραίτητο, τόνισε, η Ε.Ε. να υιοθετήσει συγκεκριμένες στρατηγικές για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

Δείτε το βίντεο με την ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου

;

 

και την απάντηση που έδωσε ο έλληνας υπουργός:

 

Last modified on Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 01:37