Print this page
11 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΞΥΛΙΝΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Θετική η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Μ.Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο 

Επιστολή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων προς τον Πατριάρχη 

Άκρως θετική είναι η απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την αποκατάσταση του παλιού ελληνικού Ορφανοτροφείου, στην Πρίγκηπο της Πόλης. Το ιστορικό συγκρότημα, που επιστράφηκε πρόσφατα στο Πατριαρχείο από το τουρκικό κράτος μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και χρειάζεται επείγουσες και πολυδάπανες παρεμβάσεις για να διασωθεί από την κατάρρευση. Στο χώρο του Ορφανοτροφείου, το Πατριαρχείο σχεδιάζει να λειτουργήσει διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο.

Στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. κ. Fuele αναφέρει δύο βασικές δυνατότητες ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης των σχετικών εργασιών, εναλλακτικές μεταξύ τους:

  • Την προτεραιότητα «προαγωγή των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς», που περιλαμβάνεται στη στρατηγική ευρωπαϊκής προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία και απαιτεί αίτημα εκ μέρους των τουρκικών αρχών.

  • Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Culture, το οποίο προϋποθέτει σύμπραξη τουλάχιστον τριών οργανώσεων από τρεις διαφορετικές χώρες.

Ως ευρωβουλευτής ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την Κωνσταντινούπολη για συμμετοχή σε εκδηλώσεις των Πράσινων της γειτονικής χώρας, ενώ το Δεκέμβριο του 2009 είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Σε σημερινή επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο, με παράλληλη κοινοποίηση προς τις τουρκικές αρχές, μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και προς το τουρκικό πράσινο κόμμα Yesiller, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ενημερώνει για τη θετική εξέλιξη σημειώνοντας:

«Για τους Οικολόγους Πράσινους και το διεθνές πράσινο κίνημα, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας. Ιδιαίτερα για τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, θεωρούμε ότι αποτελούν πλούτο για τις χώρες όπου ζουν αλλά και γέφυρες φιλίας. Πάγια θέση μας είναι ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τοποθετούνται στο ευρωπαϊκό τους πλαίσιο.

Η επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Πατριαρχείο, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί για μας βήμα με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, ως πρώτη απόδοση μειονοτικής περιουσίας από το τουρκικό κράτος προς τους δικαιούχους της.

Επιστέγασμα της εξέλιξης αυτής θα ήταν η αποκατάσταση του κτιρίου, που αποτελεί και σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ώστε να διασωθεί και να στεγάσει το διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο που σχεδιάζετε. Το σημαντικό αυτό βήμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση του εκ των πραγμάτων πολυδάπανου έργου αποκατάστασης.

……Θέτω με χαρά τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση του Πατριαρχείου, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν την αρχή θετικών εξελίξεων για την αποκατάσταση του μνημείου. Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, θα είμαι και στη συνέχεια στη διάθεσή σας, για κάθε βοήθεια που θα μπορώ να προσφέρω».

Ακολουθεί η επιστολή του Μ.Τρεμόπουλου, μαζί με την ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο και την απάντηση της Κομισιόν.

 

Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2011

  

Προς την Α.Θ.Π.

Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

 

Κοινοποίηση:

  • Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

  • Yesiller, Τουρκικό Πράσινο Κόμμα

  

Παναγιώτατε,

Για τους Οικολόγους Πράσινους και το διεθνές πράσινο κίνημα, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας. Ιδιαίτερα για τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, θεωρούμε ότι αποτελούν πλούτο για τις χώρες όπου ζουν αλλά και γέφυρες φιλίας. Πάγια θέση μας είναι ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τοποθετούνται στο ευρωπαϊκό τους πλαίσιο.

Η επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου/Büyükada στο Πατριαρχείο, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί για μας βήμα με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, ως πρώτη απόδοση μειονοτικής περιουσίας από το τουρκικό κράτος προς τους δικαιούχους της. Επιστέγασμα της εξέλιξης αυτής θα ήταν η αποκατάσταση του κτιρίου, που αποτελεί και σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ώστε να διασωθεί και να στεγάσει το διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο που σχεδιάζετε.

Το σημαντικό αυτό βήμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση του εκ των πραγμάτων πολυδάπανου έργου αποκατάστασης. Αισθάνθηκα, λοιπόν, ιδιαίτερη χαρά με τη θετική απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Fuele, αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., σε γραπτή ερώτηση που είχα υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο για την επιλεξιμότητα του έργου και για τη διαθεσιμότητα σχετικών ευρωπαϊκών πόρων.

Στην απάντησή του, που σας παραθέτω, ο κ. Fuele ενημερώνει ότι στη στρατηγική ευρωπαϊκής προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία περιλαμβάνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα με αντικείμενο την «προαγωγή των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς». Στην προτεραιότητα αυτή θεωρεί ότι μπορούν πιθανότατα να ενταχθούν και οι εργασίες αποκατάστασης του Ορφανοτροφείου, εφόσον αποφασίσουν και οι τουρκικές αρχές να τις περιλάβουν.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται, ως μια ακόμη δυνατότητα συγχρηματοδότησης, και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Culture, το οποίο προϋποθέτει σύμπραξη τουλάχιστον τριών οργανώσεων από τρεις διαφορετικές χώρες που μετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θέτω με χαρά τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση του Πατριαρχείου, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν την αρχή θετικών εξελίξεων για την αποκατάσταση του μνημείου. Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, θα είμαι και στη συνέχεια στη διάθεσή σας, για κάθε βοήθεια που θα μπορώ να προσφέρω.

 

Με σεβασμό

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων,

Αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Θέμα: Διάσωση αρχιτεκτονικού μνημείου στην Τουρκία

Το κτίριο του Ορθόδοξου Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου/Büyükada στην Κωνσταντινούπολη/Istanbul στην Τουρκία, επιστράφηκε πρόσφατα από το Τουρκικό Δημόσιο στο Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1). Στο χώρο του Ορφανοτροφείου, το Πατριαρχείο σχεδιάζει να λειτουργήσει διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο.

Το πολυώροφο συγκρότημα του Ορφανοτροφείου είχε κατασκευαστεί από γαλλική εταιρία στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο και θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης. Η στατική του όμως κατάσταση δεν είναι καλή και χρειάζεται επειγόντως εκτεταμένες και πολυδάπανες επισκευές και συντήρηση.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του συγκεκριμένου μνημείου, ενόψει της χρήσης για την οποία προορίζεται και της ιδιότητας της Τουρκίας ως χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε.;

  • Αν ναι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια συγχρηματοδότηση;

 

(1) http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkey8217s-minority-report-results-in-minus-2010-06-18

 

 

 

E-9859/10EL

Απάντηση του κ. Füle

εξ ονόματος της Επιτροπής

Από το 2007 και μετά, η Τουρκία δικαιούται να λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), ο οποίος έχει ως σκοπό να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να προχωρήσει στις αναγκαίες πολιτικές, οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναμένεται να αναλάβει μελλοντικώς ως κράτος μέλος. Τα κονδύλια του ΜΠΒ κατανέμονται μεταξύ των εξής πέντε αξόνων: συγκρότηση θεσμών και τεχνική συνδρομή (συνιστώσα I), διασυνοριακή συνεργασία (συνιστώσα II), περιφερειακή ανάπτυξη (συνιστώσα III), ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων (συνιστώσα IV) και γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου (συνιστώσα V).

Το 2010, η Επιτροπή, από κοινού με τις τουρκικές αρχές, κατήρτισε έγγραφο πολυετούς ενδεικτικού σχεδιασμού (ΕΠΕΣ) για την περίοδο 2011-2013, στο οποίο καθορίζονται σε γενικές γραμμές οι στρατηγικές επιλογές για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ στην Τουρκία κατά την επόμενη τριετία. Η εν λόγω στρατηγική θα εγκριθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011, και μία από τις προτεραιότητες που περιλαμβάνει συνίσταται στην «προαγωγή των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς». Οι εργασίες αποκατάστασης του ελληνορθόδοξου ορφανοτροφείου, στις οποίες αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, εμπίπτουν ενδεχομένως στην προτεραιότητα αυτή και είναι πιθανό να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, είτε ως μεμονωμένο έργο είτε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος επιχορηγήσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Προκειμένου να προετοιμασθεί η Τουρκία για τις υποχρεώσεις που θα κληθεί να αναλάβει ως κράτος μέλος, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία υλοποιείται με αποκεντρωμένο τρόπο υπό την επίβλεψη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα. Τούτο σημαίνει ότι οι ίδιες οι τουρκικές αρχές φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για τον προγραμματισμό και τα μέτρα εφαρμογής που χρηματοδοτούνται μέσω των προενταξιακών κονδυλίων της ΕΕ, υπό τη συνολική παρακολούθηση της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Τουρκία.

Εξάλλου, η ΕΕ παρέχει στήριξη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του ενωσιακού προγράμματος Culture1. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, η ενθάρρυνση της αναγνώρισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και η συμβολή στη διαφύλαξη της μοναδικής και πολυδιάστατης ιστορίας της Ευρώπης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης χορήγησης χρηματοδότησης είναι η σύμπραξη τουλάχιστον τριών οργανώσεων από τρεις διαφορετικές χώρες οι οποίες μετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

 

 

1 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Culture, το Αξιότιμο Μέλος μπορεί να ανατρέξει στην εξής διεύθυνση: http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm

 

Last modified on Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 01:45