Print this page
29 Οκτωβρίου 2010

Πολεμικά αεροπλάνα ξεσχίζουν τη νήσο Σχίζα!

Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το πεδίο βολής σε περιοχή Natura της Μεσσηνίας

 Το θέμα της λειτουργίας πεδίου βολής σε περιοχή NATURA της Μεσσηνίας, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πρόκειται για τη νήσο Σχίζα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, με κωδικό προστατευόμενης περιοχής GR2550003, όπου το παλιό πεδίο βολής της Πολεμικής Αεροπορίας επαναλειτούργησε με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η λειτουργία του είχε σταματήσει το 2004.

Με γραπτή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθενται προς την Κομισιόν τα ερωτήματα κατά πόσο η λειτουργία του πεδίου βολής είναι συμβατή με τις προβλέψεις της Οδηγίας 92/43 για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν μελέτες που να διασφαλίζουν ότι οι βολές δεν αφήνουν επικίνδυνα κατάλοιπα στο ευαίσθητο περιβάλλον του νησιού. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά επίσης τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν για να διασφαλίσει την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Δε μπορούμε να δεχόμαστε άλλο την αντίληψη ότι εκεί που αρχίζει ο στρατός, τελειώνει η λογική», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι προστατευόμενες περιοχές οφείλουν να είναι προστατευόμενες περιοχές. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται για να σταματήσει να βομβαρδίζεται από την ίδια μας τη χώρα το περιβάλλον και ο τουρισμός της περιοχής τους».

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο Λάμπρος Μπούκλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά:

«Είναι αδιανόητο να θεωρείται μια προστατευόμενη περιοχή, εκπαιδευτικός στόχος για την αεροπορία. Τι συνειδήσεις δημιουργούμε στους εκπαιδευόμενους, και τι μήνυμα δίνουμε στην κοινωνία; Είναι σημαντικό ότι οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα αγώνα να προστατεύσουν ταυτόχρονα και το περιβάλλον και την τοπική τους οικονομία. Οι διακηρύξεις του υπουργείου Άμυνας για «πρασίνισμα του στρατού» αποτελούν απαράδεκτη υποκρισία όταν στην πράξη γίνεται το τελείως αντίθετο».


(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: Λειτουργία πεδίου βολής αεροσκαφών σε προστατευόμενη περιοχή 

Με πρόσφατη απόφασή του το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας ενέκρινε την επαναλειτουργία πεδίου βολής στη νήσο Σχίζα του νομού Μεσσηνίας, για τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο πεδίο βολής είχε σταματήσει το 2004 να λειτουργεί, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και συγκεκριμένα στην "Νήσοι Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήριο Ακρίτας" με κωδικό GR2550003.

Τοπικοί φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών της Μεσσηνίας έχουν κινητοποιηθεί (1) θεωρώντας ότι η λειτουργία του πεδίου βολής αντιβαίνει τόσο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και στον τουριστικό χαρακτήρα των γύρω περιοχών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι συμβατή η λειτουργία του πεδίου βολής με τις προβλέψεις της Οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας;

2. Υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν κατά πόσο τα κατάλοιπα των βολών είναι ασφαλή για το ευαίσθητο περιβάλλον του νησιού;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία της συγκεκριμένης περιοχής.

 

(1)  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11421&subid=2&pubid=33122949

Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 10:45