Print this page
29 Ιανουαρίου 2010

Να καταργηθεί η Σαρία!

 Ζητά και το Συμβούλιο της Ευρώπης

 Η ύπαρξη της σαρία στη Θράκη αντιβαίνει στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 «Χαιρετίζουμε ως δίκαιη και συμβατή με την αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία αφορά τις μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της Σαρία με ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, το Δεκέμβριο του 2009, ζητώντας την κατάργηση αυτού του αναχρονιστικού νομικού καθεστώτος, το οποίο θεσμοθετεί την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Η έκθεση, με τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», θεωρεί πως τα δύο μέρη παρερμηνεύουν τον όρο της «αμοιβαιότητας» η οποία αναφέρεται στη συνθήκη της Λοζάννης, με αποτέλεσμα αυτό πολλές φορές να οδηγεί σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δύο κοινότητες. Αντίθετα, η έκθεση με τις προτάσεις της ορίζει εμπράκτως και με σαφήνεια την έννοια αυτή, η εφαρμογή της οποίας είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι καλής γειτνίασης, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον Γάλλο βουλευτή Michel Hunault και υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης προτείνει ρυθμίσεις, οι οποίες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, σχετικά με τη λειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, του Πατριαρχείου, ζητήματα περιουσιών και μνημείων και στηλιτεύει την προβληματική εφαρμογή της αρχής της ανεξιθρησκίας στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, προτείνει ρυθμίσεις σχετικά με την καλύτερη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη, τα βακούφια, στηρίζει το δικαίωμα των μειονοτικών ενώσεων και συλλόγων  της Θράκης στην χρήση του όρου «τουρκικός».
Τέλος, καλεί την Ελλάδα να επιτρέψει την εκλογή του θρησκευτικού ηγέτη, του Μουφτή, από την ίδια τη μειονότητα αφού πρώτα του αφαιρεθούν οι δικαστικές του εξουσίες. Και ζητά να καταργηθεί η Σαρία[1] καθώς, όπως τονίζει, αντιβαίνει στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απάντηση της Κομισιόν στην γραπτή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου αναμένεται τώρα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.


[1] http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta10/eRES1704.htm            “8.5.  allow the Muslim minority to choose freely its muftis as mere religious leaders (i.e. without judicial powers), through election or appointment, and thus to abolish the application of sharia law – which raises serious questions of compatibility with the European Convention on Human Rights – as recommended by the Commissioner for Human Rights;”

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 19:12