10 Φεβρουαρίου 2010

Θέλουμε την περιοχή μας μια Ευρωπαική γειτονιά

  Υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Θετική ψήφο στο ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου Τουρκίας-Ε.Ε. έδωσαν σήμερα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι Πράσινοι ήταν  οι μόνοι που υποστήριξαν με συγκεκριμένες τροπολογίες τη θέση για πλήρη ευρωπαϊκή προοπτική για τη γειτονική χώρα, εφόσον εκπληρώσει κανονικά όλα τα κριτήρια ένταξης.  Η έκθεση υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, στήριξε με την ψήφο του μια σειρά τροπολογίες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στα ζητήματα των γυναικών, τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης, τα μειονοτικά δικαιώματα των Κούρδων και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Εκτιμώντας επίσης ότι οι θεμιτές ελληνικές και κυπριακές ευαισθησίες καλύπτονται πλήρως από την αναφορά του ψηφίσματος σε λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών της Ε.Ε., ψήφισε θετικά και για την τροπολογία των Πράσινων που ζητούσε στήριξη στις διαπραγματεύσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Θέλουμε μια Τουρκία που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αμέσως μετά την ψηφοφορία. «Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι μια Ευρώπη που θα εφαρμόζει και για την Τουρκία τα ίδια κριτήρια όπως με τις άλλες χώρες. Το ψήφισμα κινείται σε θετική κατεύθυνση, καλύπτοντας και τις θεμιτές ελληνικές ευαισθησίες. Βασικό στοίχημα, όμως δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και μια επείγουσα πράσινη στροφή: τόσο της Τουρκίας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης».

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 18:54