Print this page
18 Δεκεμβρίου 2009

"Εθνικά ολισθήματα" και εθνικοί παραλογισμοί

Στις 26 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τη διεύρυνση της Ευρ. Ένωσης.
 
Το σημείο 22. του ψηφίσματος, που αναφέρεται στην Τουρκία, έγινε αφορμή για νέες δημοσιογραφικές επιθέσεις κατά του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Το νέο στοιχείο ήταν ότι αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρεθηκαν και ...οι μισοί σχεδόν Έλληνες ευρωβουλευτές.
Δείτε ενδεικτικά δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ. Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του Μιχ. Τρεμόπουλου και μια ακόμη απάντηση των Οικολόγων Πράσινων σε σχετική δημοσίευση σε μπλογκ.

Προς την εφημερίδα

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Υπόψη Διευθυντή Σύνταξης

 Κύριε Διευθυντά,

Με αρκετή καθυστέρηση ενημερώθηκα για το δημοσίευμά σας της 29.11.09 που με καταγγέλλει, μαζί με αρκετούς άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, για «σοβαρότατο ολίσθημα» στην ψηφοφορία της 26ης Νοεμβρίου. Παραθέτω ολόκληρο το απόσπασμα που υπερψήφισα, ώστε οι αναγνώστες σας να κρίνουν μόνοι τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του για τη διεύρυνση της Ε.Ε. «καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ».

Το ψήφισμα υπενθυμίζει λοιπόν στην Τουρκία ότι οφείλει να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, με τρόπο που να περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (όπως ζητούν οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε.), καθώς και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου (που αναιρεί στην πράξη τη διχοτόμηση και αποτελεί κεντρική θέση της κυπριακής κυβέρνησης).

Αν ένα τέτοιο ψήφισμα θεωρείται τώρα «απολύτως αρνητικό για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα», φοβάμαι ότι δε βοηθάμε καθόλου τη χώρα μας.
Στην παράγραφο αυτή υπερψήφισα και την επίμαχη προσθήκη για «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», που παραπέμπει στις υπό εξέλιξη συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο Κυπριακό έχουν λόγο και οι Κύπριοι: καλούνται λοιπόν και αυτοί να στηρίξουν ως πλαίσιο επίλυσης το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. (δηλαδή τα όσα ζητούν η Ελλάδα και η Κύπρος). Είναι δυνατόν όμως να καταγγέλλεται αυτό ως «φιλοτουρκική ψήφος»;

Σημειώνω, τέλος, ότι στο ίδιο ψήφισμα αρνήθηκα να υπερψηφίσω το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, διαφοροποιούμενος στο θέμα αυτό από τους υπόλοιπους Πράσινους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει ότι αγαπάμε τη χώρα μας ως πολίτες και όχι ως οπαδοί. Ελπίζω να μην είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε τα πράγματα με αυτή την οπτική.

Παρακαλώ για τη δημοσίευση της επιστολής σας τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική σας έκδοση.

 

Με εκτίμηση

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 19:32