Print this page
18 Απριλίου 2013

Αλληλεγγύη στην Κύπρο για να βγει από την κρίση

 

Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο
 
 
 
"Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν εντοπίστηκαν τόσο καιρό και δεν επιλύθηκαν εγκαίρως τα προβλήματα του κυπριακού  τραπεζικού συστήματος κι από την άλλη λήφθηκαν αποφάσεις αποσπασματικές, χωρίς ένα σχέδιο, που οδηγούν σε αλλαγές μέσα σε μια νύχτα μια ολόκληρη κοινωνία. Αυτά δεν μπορούν να γίνονται στην πολιτική", τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο, την Τετάρτη 17 Απριλίου.
 
"Υπήρξαν σπασμωδικές κινήσεις και από το Ευρω-γκρουπ και από την κυπριακή κυβέρνηση, διαχρονικά. Θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως, εγκαίρως στοχευμένα μέτρα με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και με δίκαιη φορολόγηση όσων επωφελήθηκαν πραγματικά από τη χαμηλή φορολογία. Έπρεπε να
αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος αλλά σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπιστεί σταδιακά η φοροδιαφυγή.
 
Θα έπρεπε στο μεταξύ να έχει αποτραπεί η φυγή ρωσικών, νορβηγικών και εφοπλιστικών κεφαλαίων που μετακινήθηκαν σε άλλες τράπεζες και δεν υπέστησαν έτσι το κούρεμα, παρά το γεγονός ότι είχαν επωφεληθεί από τα υψηλά επιτόκια και τη χαμηλή φορολογία.
 
Χρειάζεται η Κύπρος, και ιδιαίτερα η κυπριακή κοινωνία, την αλληλεγγύη της Ευρώπης, σταθερή δέσμευση της ΕΕ ότι θα στηρίξει μακροχρόνια τους πολίτες και την Κύπρο για να ξεπεραστεί η κρίση με ισορροπημένο και δίκαιο  τρόπο. Χρειάζεται η Κύπρος κεφάλαια από την Ευρώπη αλλά και κυπριακά κεφάλαια που βρίσκονται σήμερα σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ρωσίας, Βρετανίας, Ελβετίας, και των ΗΠΑ,  σε ένα στοχευμένο σχέδιο διεξόδου από την κρίση που απαιτεί όμως χρόνο και διάλογο με την κοινωνία στην Κύπρο. Τέτοια σχεδία δεν γίνονται μέσα σε μια μέρα. Τέτοια σχεδία δεν υλοποιούνται μέσα σε μερικές εβδομάδες.
 
Πραγματικά χρειάζεται να  βοηθήσει ουσιαστικά η Ευρώπη την διαδικασία δίκαιης  επανένωσης του νησιού,  μέσα από  ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δυο κοινοτήτων,  με στόχο την επανένωση των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο για να αντιμετωπιστεί η διχοτόμηση του νησιού που συμπληρώνει σχεδόν 40 χρόνια".