Print this page
10 Μαρτίου 2015

Σημαντική έκθεση WWF: Λιγνίτης ή καθαρή και πιο οικονομική ενέργεια;

ptolemaida-featured

Έκθεση WWF -Λιγνίτης ή φθηνότερη και καθαρή ενέργεια;
http://www.wwf.gr/news/1370-2015-03-10-10-43-54…

Και η νέα κυβέρνηση επιμένει στην κατασκευή μιας νέας λιγνιτικής μονάδας, της Πτολεμαϊδας V, παρά τις οικολογικές, οικονομικές και κλιματικές επιπτώσεις που θα έχει. Έχει ασκηθεί κριτική και ως προς τα οικονομικά της μονάδας αλλά και για το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι χωρίς "δεσμεύσεις", από γερμανική τράπεζα επενδύσεων, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των γερμανών πολιτών που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και την έξοδο της χώρας τους από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Η νέα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF αποδεικνύει ότι η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδας V δεν είναι πιο "οικονομική", όπως ισχυρίζονται υποστηρικτές της, αλλά αντιθέτως υπάρχουν άλλες καθαρές και πιο συμφέρουσες λύσεις για την ενέργεια που χρειαζόμαστε ως χώρα αν υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός. Φυσικά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και για την ανάπτυξη ενεργειακών συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που θα ενίσχυε και την τοπική οικονομία.

Η μονάδα έχει μεγάλη ιστορία. Εξάλλου σε σχετική ερώτησή μου στο ντιμπειτ "αρχηγών" στις εκλογές του 2009 ο Γ.Α.Παπανδρέου είχε απαντήσει ότι θα επανεξεταστεί, αλλά όμως η κυβέρνησή του προχώρησε το σχέδιο. Η νέα κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η μονάδα θα προχωρήσει, παρά την κριτική που ασκείται και παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους και "υπάρχει δέσμευση για να βγει η χώρα από τα ορυκτά καύσιμα σε 20 χρόνια" (οι ΟΠ ισχυρίζονταν ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ)

Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε ως χώρα στην σταδιακή έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξουμε μια πράσινη οικονομία βασισμένη στη κοινωνική και οικολογική οικονομία. Αλλιώς θα παίζουν οι κυβενρήσεις ΜΟΝΟ επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθώντας να συντηρήσουν ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο. Ούτε φυσικά θα μπορούν έτσι να επιλύσουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, μεταξύ άλλων και την ενεργειακή φτώχεια.

Η ανακοίνωση του WWF Ελλάς

Η νέα οικονομική και τεχνική έκθεση του WWF Ελλάς αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στη σχεδιαζόμενη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V και τα υβριδικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης, τα οποία εκτός από ασφαλή είναι και πιο οικονομικά.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δίνει στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V», με την οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να καλύψουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα προσφέρει η «γιγάντια» και ακριβή Πτολεμαΐδα V, με λιγότερα μάλιστα χρήματα αφού θα έχουν σταθμισμένο κόστος ενέργειας έως και 47% χαμηλότερο.

Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις αποτελούνται από ένα σύστημα αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με αντλησιοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Τα συστήματα αυτά, που επιλύουν το πρόβλημα της έλλειψης συγχρονισμού μεταξύ ζήτησης και παραγωγής ενέργειας των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα προκύψουν από μετατροπή υφιστάμενων υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος εγκατάστασης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Ας δούμε όμως τους δυο μύθους που συνοδεύουν την Πτολεμαΐδα V εδώ και χρόνια και οι οποίοι καταρρίπτονται από την έκθεση του WWF Ελλάς:

  • Μύθος 1: Η Πτολεμαΐδα V είναι αναντικατάστατη ως μονάδα βάσης
    Η ενεργειακή ανάλυση έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί υβριδικοί συνδυασμοί αιολικής - φωτοβολταϊκής ισχύος και αποθηκευτικής ικανότητας αντλησιοταμιευτικών σταθμών, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τη νηνεμία και τους περιορισμούς στην ηλιοφάνεια, μπορούν να καλύπτουν κάθε ώρα του χρόνου το φορτίο βάσης που καλείται να καλύψει η Πτολεμαΐδα V. Οι προτεινόμενες υβριδικές λύσεις προσφέρουν μια εξαιρετικά αξιόπιστη εναλλακτική.
  • Μύθος 2: O λιγνίτης (άρα η Πτολεμαΐδα V) είναι η πιο φθηνή λύση
    Η οικονομική ανάλυση έδειξε πως το σταθμισμένο κόστος ενέργειας – δηλαδή το συνολικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας για όλη τη διάρκεια ζωής της Πτολεμαΐδας V ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας - για πολλούς υβριδικούς συνδυασμούς είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Πτολεμαΐδας V. Μάλιστα, υπό ορισμένες συνθήκες, το σταθμισμένο κόστος ενέργειας των υβριδικών λύσεων μπορεί να είναι έως και 47% χαμηλότερο από αυτό της λιγνιτικής μονάδας.

Συμπληρωματικά με τις λύσεις μεγάλης κλίμακας, διερευνήθηκαν και οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών, τα οποία όχι μόνο περιορίζουν την ανάγκη για νέες, γιγάντιες κεντρικές μονάδες παραγωγής, όπως η Πτολεμαΐδα V, αλλά διαμορφώνουν και έναν νέο ρόλο για τους πολίτες. Εξαιρετικές προοπτικές εφαρμογής του net metering στην Ελλάδα, η πτώση κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και των μπαταριών τα επόμενα 10 - 15 χρόνια θα μετατρέψει τους πολίτες από απλούς καταναλωτές σε παραγωγούς της ενέργειας που οι ίδιοι καταναλώνουν, επιτρέποντας μάλιστα τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το δίκτυο. Υπό ορισμένες μάλιστα συνθήκες ένας πλήρως αυτόνομος αυτοπαραγωγός ενέργειας θα μπορεί να πετυχαίνει απόσβεση της επένδυσής του σε μόλις 12 χρόνια και για το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής του συστήματός του να απολαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

«Το τοπίο πλέον ξεκαθαρίζει. Η ΔΕΗ μαζί με προηγούμενες κυβερνήσεις σχεδίαζαν την Πτολεμαΐδα V όταν τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει φθηνότερη και καθαρότερη εναλλακτική. Η έκθεση που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ξεγυμνώνει τον μύθο του φθηνού λιγνίτη και ουσιαστικά θέτει τη νέα Κυβέρνηση προ της ευθύνης για την καλύτερη και πιο οικονομική επιλογή.», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, για να συμπληρώσει: «Η έγκαιρη στροφή θα μας εξασφαλίσει μια ανταγωνιστική ΔΕΗ, θα προσφέρει θέσεις εργασίας, θα μειώσει τα τιμολόγια και θα περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι τόλμη και πολιτική βούληση. Υπάρχει;».

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Δείτε εδώ την περίληψη με τα σημαντικότερα στοιχεία και συμπεράσματα της έκθεσης «Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V». Συμπεριλαμβάνει επίσης διαγράμματα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση, κατόπιν επικοινωνίας με το γραφείο τύπου.
  • Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση «Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V».
  • Δείτε εδώ πρόσφατη οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς για τη βιωσιμότητα των νέων λιγνιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ.
  • Το WWF Ελλάς έχει συγκεντρώσει το σύνολο του υλικού του για τον λιγνίτη και την απαραίτητη «επόμενη μέρα» εδώ.