Print this page
27 Δεκεμβρίου 2013

Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε σεμινάριο για δημοσιογράφους

 

Σε σεμινάριο για δημοσιογράφους και μπλόγκερς που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις13/12/2013 συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Oμάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού αναφορικά με την κρίση, τις πολιτικές εξόδου από αυτήν, το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ως οργάνου έκφρασης της δημοκρατίας και της εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών, για την σημασία συμμετοχής των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, τις πρωτοβουλίες των Πράσινων για λογοδοσία της Τρόικα και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020. Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόσο για θέματα τρέχουσας ευρωπαϊκής επικαιρότητας, όσο και για τις δυνατότητες και τα εργαλεία που θέτουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες  Υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποβοήθηση του έργου τους όσον αφορά την κάλυψη των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και του αντιευρωπαϊσμού στην Ευρώπη, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Ο εθνικός απομονωτισμός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρέχουσα ή τις μελλοντικές προκλήσεις; Η απάντηση είναι σαφέστατα πως όχι. Το να είμαστε υπέρ της Ευρώπης δεν σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε ακριβώς όπως είναι, αλλά ότι αγωνιζόμαστε για την διαμορφώσουμε όπως θέλουμε να είναι. Γι αυτό για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία αφενός η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, αφετέρου η ίδια η ψήφος και οι πολιτικοί συσχετισμοί που αυτή συνεπάγεται. Εμείς λέμε πηγαίνεται να ψηφίσετε και ψηφίστε πράσινους αν θέλετε να αλλάξουμε την Ευρώπη για να γίνει καλύτερη».

Αναφερόμενος στην κρίση, επεσήμανε ότι, είτε θα ενισχύσει περαιτέρω τις τάσεις διάλυσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε θα οδηγήσει σε εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών, ενίσχυση της περιφερειακότητας και αύξηση της συνοχής μεταξύ των πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές για έξοδο από την κρίση, ο Νίκος Χρυσόγελος δεν παρέλειψε να διαχωρίσει τη στάση του Συμβουλίου (κυβερνήσεις) από αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε αφηρημένα  για αποφάσεις της Ευρώπης. Όπως επεσήμανε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστω και σε αδρές γραμμές, έχει λάβει πρωτοβουλίες για διαφορετική στρατηγική εξόδου από την κρίση, σε σχέση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, δηλαδή των κυβερνήσεων. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της Τρόικα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των Πράσινων, η έκθεση για αξιολόγηση και επανασχεδιασμό δημοσιονομικών πολιτικών όταν δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς και οι σημαντικές μάχες που δόθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο επί δυόμισι χρόνια για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης 2014-2020, έστω κι αν τελικά καμφθήκαν οι αντιστάσεις του, κατόπιν υπαναχώρησης των μεγάλων πολιτικών ομάδων και των πιέσεων που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις».

Στο σεμινάριο για δημοσιογράφους συμμετείχαν, επίσης, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπανδρόπουλος, ο Θανάσης Θοδωράκης, πολιτικός επιστήμονας και πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.