25 Φεβρουαρίου 2014

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!

 

Συμμετοχή του Ν. Χρυσόγελου σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water

Δείτε βίντεο από παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων: https://www.youtube.com/watch?v=goVJprYh5DI

Δείτε βίντεο από τη δημόσια ακρόαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water:

http://www.greens-efa-service.eu/medialib/mcinfo/pub/en/scc/3797

Σε δημόσια ακρόαση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Αναφορών, Ανάπτυξης και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2014, στις Βρυξέλλες έλαβε μέρος ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων. Η συμμετοχή του ευρωβουλευτή στη δημόσια ακρόαση αποτελεί συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησής του[1] για την κατοχύρωση του νερού ως θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος και της ενεργής στήριξής του στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water, βασικά αιτήματα της οποίας είναι η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και δίκτυα αποχέτευσης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, η προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης παγκοσμίως και η μη-απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης[2]. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right4Water κατάφερε να συγκεντρώσει 1.884.790 υπογραφές πολιτών και επηρέασε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Στην ακρόαση ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπροσωπώντας τους Πράσινους συμμετείχε στο τρίτο πάνελ, που αφορούσε στην διασφάλιση του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά συνέπεια αναφέρθηκε τόσο στις πιέσεις για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού στις χώρες της κρίσης στην Ευρώπη όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Το νερό είναι δημόσιο και συλλογικό αγαθό. Η απρόσκοπτη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία, καθώς και ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Right4Waterαποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ευρώπη 19 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό που προστατεύεται κατάλληλα, 100 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σωληνώσεις ύδρευσης στο σπίτι τους, ενώ περισσότεροι από 66 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υποδομές αποχέτευσης. Επιπλέον, οι ασθένειες που σχετίζονται με κακές συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν ως αποτέλεσμα το 5% της παιδικής θνησιμότητας στις ηλικίες 0-14.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη. Βάσει στοιχείων του 2011, 768 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ 2.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αποχέτευση".

Ο Νίκος Χρυσόγελος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τους εκπροσώπους της Κομισιόν: "Πως διασφαλίζεται στην πράξη το οικουμενικό δικαίωμα στο νερό, κυρίως μέσα από τις αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης;"

Επισήμανε ότι "Η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς τρίτες χώρες αλλά και η υπογραφή εμπορικών σχέσεων θα πρέπει να διασφαλίζουν τους κοινωνικούς όρους, την οικολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη μη κερδοσκοπική διαχείριση του νερού, την οικολογική καινοτομία και την προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση από τις βιομηχανίες και τις εξορύξεις πόρων».

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε: «Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν, ακόμα και σε γραπτή ερώτησή μου[3], ότι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης δεν αποτελεί απαίτηση της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις της επιβάλλονται και με αφορμή την κρίση προχωράει στην πώληση των εταιριών ύδρευσης κι αποχέτευσης

Στην ακρόαση της Right4Water στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, ευρωβουλευτές και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič, ο οποίος θα συντάξει την επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών με τους οποίους έχει συνεργαστεί στενά στο πλαίσιο της καμπάνιας. Συζήτησαν το πώς μπορούν να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Θεσσαλονίκη για το θέμα της πώλησης της ΕΥΑΘ. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθεί με την ελληνική αντιπροσωπεία, με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, που συμμετείχαν στην ακρόαση.

Last modified on Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 11:46