18 Δεκέμβριος 2012

Κοινωνική οικονομία, μια δίκαιη λύση απέναντι στην κρίση

Ομιλίες  Ν. Χρυσόγελου σε εκδηλώσεις σε Κάρπαθο και Χαλάνδρι

 

«Ένα κύμα δημιουργικής αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από συζητήσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες από τα κάτω για την κοινωνική οικονομία έχει απλωθεί στη χώρα», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία, στο Χαλάνδρι, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, και στην Κάρπαθο, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

 

«Είναι πολιτική προτεραιότητά μας να στηρίζουμε το μοντέλο του “τρίτου τομέα”, της κοινωνικής οικονομίας, που συνδέεται στενά με το σύστημα αξιών των Πράσινων: βιώσιμη οικονομία, συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, προστασία περιβάλλοντος, συλλογική και ατομική υπευθυνότητα. Δεν χρειάζεται πάντα να ανακαλύπτουμε τον τροχό, μπορούμε να αξιοποιούμε τα θετικά και αρνητικά μαθήματα από όσα γίνονται στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ώστε κάθε προσπάθεια να εξελίσσεται με βάση τις δικές της επιλογές και τις τοπικές συνθήκες σε ένα πετυχημένο παράδειγμα και για άλλες πρωτοβουλίες. Τώρα, στην αρχή, πρέπει να τεθούν κανόνες, να δημιουργηθούν θεσμοί, να υπάρχει αυτογνωσία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προχειρότητας, πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς και απάτης στο όνομα δήθεν της κοινωνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δυσφημιστεί η έννοια “κοινωνικές επιχειρήσεις” όπως έγινε στο παρελθόν με την έννοια των “συνεταιρισμών”, κυρίως των αγροτικών.

 

Αξιοποιώντας τον θεσμικό μου ρόλο ως ευρωβουλευτής αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος θα συνεχίσω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και να συμμετέχω από κοινού με άλλους φορείς, σε σχετικές δραστηριότητες. Είναι πολιτική προτεραιότητά μου να συμβάλλω τόσο προσωπικά όσο και μέσα από τα συλλογικά σχήματα στα οποία συμμετέχω (Οικολόγοι Πράσινοι, περιφερειακή κίνηση “Οικολογικός Άνεμος στο Ν. Αιγαίο”) στην πληροφόρηση, μεταφορά καλών πρακτικών και εμπειριών, συνεργασία και δικτύωση καθώς και στη δημιουργία θεσμών και  εργαλείων που θα συμβάλλουν στην άνθιση των κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και θα προστατέψουν την ποιότητα των πρωτοβουλιών που ξεφυτρώνουν από τα κάτω».

 

Διαβάστε αναλυτικά για τη «Συζήτηση για την κοινωνική οικονομία στο Χαλάνδρι»

Διαβάστε αναλυτικά για την «Εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία στην Κάρπαθο»

 

Last modified on Τρίτη, 18 Δεκέμβριος 2012 14:31