10 Ιουλίου 2012

«Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης»

Στρογγυλό Τραπέζι, Ημερίδα, Σεμινάριο, Έκθεση

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου και διαβάστε τις εισηγήσεις των ομιλητών εδώ

Δείτε φωτογραφίες από το τριήμερο εκδηλώσεων εδώ

 

Παγκοσμίως ο κοινωνικός συνεταιριστικός τομέας:

  • Έχει 800 εκατομμύρια έως 1 δις μέλη  σε πάνω από 100 χώρες
  • Απασχολεί πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους
  • Οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως είχαν έσοδα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

 

Στην ΕΕ υπάρχουν 250.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις στις οποίες:

  • Συμμετέχουν περίπου 163 εκατομμύρια μέλη
  • Εργάζονται πάνω από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ειδικότερα, υπάρχουν:

  • 40.000 αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών (περισσότερο από 300 δις Ευρώ)
  • 4000 συνεταιριστικές τράπεζες

 

Στην Γερμανία στην Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών και Συνεργατικών Επιχειρήσεων DGRV συμμετέχουν, αντιπροσωπεύοντας 18,4 εκατομμύρια μέλη:

  • 1121 Πρωτογενείς συνεταιριστικές τράπεζες
  • 2525 πρωτογενείς αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
  • 1921 μικρού μεγέθους συνεταιριστικές βιομηχανίες παροχής αγαθών και υπηρεσιών
  • 214 καταναλωτικοί συνεταιρισμοί

Επίσης στην Γερμανική ομοσπονδία των συνεταιρισμών κατοικιών συμμετέχουν 1930 συνεταιρισμοί που αντιπροσωπεύουν 2,8 εκατομμύρια μέλη.

Στην Ελλάδα, η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά, όμως, με την εξαίρεση λίγων εξαιρετικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στον τομέα αυτό. Αναγνωρίζοντας αυτές τις δυνατότητες αλλά και την πλούσια εμπειρία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος διοργάνωσε τριήμερo εκδηλώσεων για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Τη διοργάνωση στήριξαν το Πράσινο Ινστιτούτο, το Heinrich Bell Stiftung και η Θεματική Ομάδα Αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων, ενώ συνεργάστηκαν για αυτό η “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η Κλίμαξ Plus, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Ρ/Σ “Αθήνα 984”.

 

Το τριήμερο ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Ιουλίου με μια συζήτηση που ανίχνευσε τη σχέση μεταξύ κρίσης και Κοινωνικής Οικονομίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαïκό και παγκόσμιο επίπεδο με τη συμμετοχή του Βασίλη Γιόκαρη, συγγραφέα (μαζί με τον Γιώργο Κολέμπα) του βιβλίου «Κοινωνικοποίηση: Η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδωτικοποίησης», του Γρηγόρη Μαλτέζου, εκπροσώπου του δικτύου Κ.Α.Π.Α, της Ειρήνης Γλυκή, συνεργάτιδας του World Watch Institute και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης, συγγραφέας του βιβλίου «Μπορώ και χωρίς ευρώ».

 

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι διαλόγου που επικέντρωσε στο δημιουργικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας ως εργαλείου αναζωογόνησης των τοπικών οικονομιών, με δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Συμμετείχαν η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών και περιφερειακής ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι Κώστας Διάκος, Λάμπρος Μπούκλης και Αντώνης Γάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων και πρόεδρος ΠΕΔΑ καθώς και ο πρώην Κοινοτάρχης Ανάβρας Μαγνησίας Δημήτρης Τσουκαλάς.


 

Η δεύτερη μέρα (7 Ιουλίου) ήταν αφιερωμένη σε μια ημερίδα ανοιχτή για το κοινό με θέμα «Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία». Η ημερίδα, αποτελούμενη από 9 ενότητες στις οποίες μίλησαν 25 ομιλητές από την Ευρώπη και την Ελλάδα, εστίασε στην παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων σε διαφορετικούς τομείς εφαρμογής της Κοινωνικής Οικονομίας καθώς και στην ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κομβικό ζήτημα της χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων από διάφορα πεδία εφαρμογής της κοινωνικής οικονομίας, που παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις της ανάπτυξης συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

 

Οι Γιώργος Λιερός και Γιώργος Οικονόμου έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγική ιστορική αναδρομή στην κοινωνική οικονομία, ενώ ο Andreas Kappes, από τη Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών και Συνεργατικών Επιχειρήσεων DGRV περιέγραψε την συνεισφορά διαφόρων κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία σήμερα.

 

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα συνεταιριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από τον Dirk Vansintjan, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομάδων και συνεταιρισμών πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον Timo Gensel, υπεύθυνο για την ανάπτυξη προγραμμάτων για ενεργειακές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και τον Βασίλη Μπέλλη, Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας.

 

Η Valentina Contin από το επιτυχημένο δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών GAS στην Ιταλία, ο Χαρίσης Αργυρόπουλος από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, ο Θόδωρος Αρβανίτης από το σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Κώστας Νικολάου από την Κίνηση 136 και την Bios Coop, συζήτησαν τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη δικτύων παραγωγών-καταναλωτών στις μέρες μας.

 

Για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση μίλησαν o Joris De Brone, εκτελεστικός διευθυντής της κοινωνικής επιχείρησης επαναχρησιμοποίησης Kringloopcentrum στο Βέλγιο, o Σταύρος Αργυρόπουλος από τη Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ και ο Δημήτρης Χωματίδης από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

 

Ο Niall O'Keefe, Πρόεδρος της National Association of Building Cooperatives στην Ιρλανδία και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δημόσιων φορέων και κοινωνικών συνεταιρισμών κατοικίας- CECODHAS HOUSING EUROPE, η Αλεξάνδρα Παπαχρυσανθακοπούλου υπέυθυνη έργου της Elih_Med που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και ο Ηλίας Αθανασίου πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΕΚ, παρουσίασαν διαφορετικές πτυχές και εμπειρίες κοινωνικών παρεμβάσεων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό – οικιστικό τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

Για καλές πρακτικές κι εμπειρία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής επανένταξης συζήτησαν ο Άκης Δημόπουλος από τον ΚοιΣΠΕ Κλίμαξ plus, ο Παναγιώτης Κουτρουβίδης, Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μελών ΚΕΘΕΑ, Πρόεδρος της Α.Σ. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, και ο Νικόλαος Κήπος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Ο.Α.Τ.Υ.Ε.).

 

Ο Ugo Biggeri, Πρόεδρος της συνεταιριστικής Ηθικής Λαϊκής Τράπεζας Ιταλίας και η Amandine Albizzati, από το Γαλλικό κοινωνικό δίκτυο χρηματοδότησης της αλληλέγγυας οικονομίας La NEF, έδωσαν μια πολύ χρήσιμη περιγραφή των δυνατοτήτων χρηματοδότησης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αλλά και των δυνατοτήτων αλλά και προβλημάτων που υπάρχουν σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο για το στήσιμο και τη λειτουργία συνεταιριστικών τραπεζών.

 

Η ημερίδα έκλεισε με μια ενότητα που επικεντρώθηκε στο θεσμικό πλαίσιο στην οποία συμμετείχαν η Πολύνα Γκιόκα από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ο Βαγγέλης Σπινθάκης από την Ηράκλεια Αναπτυξιακή Σύμπραξη και ο Γιάννης Ζερβός, δημοτικός σύμβουλος της Κω και υπεύθυνος για την ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ.

 

Η τρίτη και τελευταία μέρα επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση περίπου 70 ενδιαφερομένων σε θέματα δημιουργίας, λειτουργίας και δικτύωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Επαναχρησιμοποίησης–Ανακύκλωσης απορριμμάτων, δικτύων παραγωγών – καταναλωτών και Κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Last modified on Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 15:34