Print this page
27 Σεπτεμβρίου 2010

Διεθνής Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τη βιοποικιλότητα

“Προστασία βιοποικιλότητας και βιώσιμες τοπικές οικονομίες – ο ρόλος του δικτύου NATURA 2000”

Διεθνής Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 29.9 με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιβαλλοντικών ΜΚΟ

Διεθνή Ημερίδα με θέμα: “Προστασία βιοποικιλότητας και βιώσιμες τοπικές οικονομίες: ο ρόλος του δικτύου NATURA 2000” θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Η Ημερίδα που διοργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Βιοποικιλότητας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2010 από τον Ο.Η.Ε., θα φιλοξενήσει εισηγητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Στόχος της είναι να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σε ότι αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, καθώς και να διερευνηθούν οι  προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων και έργων προστασίας.

Οι παρουσιάσεις και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της Ημερίδας στην ιστοσελίδα www.oikologoiprasinoi.eu

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας:

 

14.30: Εισαγωγή από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (Οικολόγοι Πράσινοι)

14.45: Sandrine Belier, ευρωβουλευτής Ομάδα Πρασίνων/ Ευρώπη- Οικολογία (Γαλλία), συντονίστρια θεμάτων βιοποικιλότητας, "Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της βιοποικιλότητας"

15.10: Παπούλιας Φώτιος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Μονάδα Φύση και Βιοποικιλότητα, "Οι πολιτικές της ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας και την διαχείριση των περιοχών του δικτύου NATURA 2000"

15.30: Tatiana Nemcova, Birdlife International, "NATURA 2000: από τις συγκρούσεις έως την ανάπτυξη".

15.50: Δημόπουλος Παναγιώτης, Εθνική Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, "Το δίκτυο NATURA 2000 στην Ελλάδα: δεσμεύσεις παρακολούθησης, υφιστάμενη κατάσταση και μελλοντικός σχεδιασμός".

16.10: Χρυσοπολίτου Βασιλική, Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων (ΕΚΒΥ), "Η ανάγκη οριστικοποίησης της ελληνικής εθνικής στρατηγικής για την βιοποικιλότητα και η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων".

16.30: Προμπονάς Μιχάλης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, "Αποτυχίες και ελπίδες για το δίκτυο NATURA 2000 στην Ελλάδα".

16.50: Ευάγγελος Παράβας, Mom, "Πράσινα επαγγέλματα και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές"

17.10: Νίκη Παρδαλού, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, "Εφαρμογή της νομοθεσίας για τις περιοχές NATURA 2000 στην Ελλάδα, προκλήσεις και δυσκολίες για τα παράκτια οικοσυστήματα". implementation of natura2000 in greece - challenges and difficutiesimplementation of natura2000 in greece - challenges and difficutiesimplementation of natura2000 in greece - challenges and difficuties

 

Αναλυτικότερα για τη βιοποικιλότητα

Το 2010 έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, καθώς πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για να μειωθεί η ακατάσχετη απώλεια βιοποικιλότητας εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι ρυθμοί εξαφάνισης υπολογίζονται ότι είναι σήμερα 100 – 1000 φορές μεγαλύτεροι από τους φυσιολογικούς ρυθμούς εξαφάνισης με βάση τη φυσική επιλογή. Κύριες αιτίες η υπερεκμετάλλευση πόρων, η καταστροφή και αλλοίωση οικοσυστημάτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας, είναι αντίστοιχης βαρύτητας με την κλιματική αλλαγή σε ό,τι αφορά στις απειλές για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Στα πλαίσια της Συνθήκης για τη Βιολογική Ποικιλότητα οι παγκόσμιοι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, δεσμεύτηκαν να «μειώσουν σημαντικά την απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2010». Κι όμως, ο αριθμός και η ποικιλία των ειδών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους απειλούμενων ειδών συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για προστασία της βιοποικιλότητας. Η ΕΕ καλείται πλέον να αναθεωρήσει τους στόχους της και να αξιολογήσει γιατί δεν πέτυχε το στόχο που είχε θέσει το 2002 για ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010.

Η μεγάλη ανάπτυξη της Ευρώπης σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον ελάχιστες περιοχές «παρθένας» φύσης. Η δημιουργία πάρκων και δρυμών μπορεί να προστατεύσει σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητάς μας, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται από υποστήριξη της βιοποικιλότητας στο ευρύτερο περιβάλλον εκτός των προστατευμένων περιοχών. Το πρόγραμμα Natura 2000, το οποίο εντοπίζει περιοχές όπου η διατήρηση της φύσης μπορεί να συνδυαστεί με ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 01:07