Print this page
11 Μαϊος 2010

Από το Φεστιβάλ Βενετίας στο ευρωκοινοβούλιο

Αύριο η επίσημη προβολή της ταινίας Harragas! για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Ο Μιχ. Τρεμόπουλος ανάμεσα στους τρεις Πράσινους οικοδεσπότες της παρουσίασης

Επίσημη παρουσίαση της ταινίας Harragas! οργανώνεται την Τετάρτη 12 Μαΐου στο ευρωκοινοβούλιο, υπό την αιγίδα των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου (Ελλάδα), Malika Benarab-Attou (Γαλλία) και Jean Lambert (Βρετανία). Την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση με τον Αλγερινό σκηνοθέτη της, Merzak Allouache, καθώς και παρουσίαση ποιημάτων για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

 

Harragas σημαίνει «άνθρωποι σε βάρκες»: ουσιαστικά μετανάστες χωρίς χαρτιά από τις βορειοαφρικανικές ακτές, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους με μικρά σκάφη διασχίζοντας τη Δυτική Μεσόγειο. Εκατοντάδες από αυτούς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, προτού φθάσουν σε στεριά. Η ταινία, γαλλοαλγερινής παραγωγής, είχε προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2009. Αφηγείται την ιστορία τριών προσφύγων, που προσπαθούν να περάσουν με ένα καΐκι από την Αλγερία στις ακτές της Ισπανίας.

Η προβολή της ταινίας έχει στόχο να μεταφέρει στο ευρωκοινοβούλιο την ανθρώπινη διάσταση αυτού που συνήθως βλέπουμε ως απρόσωπα μεταναστευτικά κύματα. Πίσω από τα κύματα αυτών που προσπαθούν, με κίνδυνο της ζωής τους, να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη, βρίσκονται άνθρωποι όπως εμείς, με τη δική του καθένας ιστορία και διαδρομή.

Η πρωτοβουλία για την παρουσίαση της ταινίας ανήκει στην Πράσινη ευρωβουλευτή Malika Benarab-Attou, Αλγερινή και η ίδια που μετανάστευσε στη Γαλλία με την οικογένειά της σε μικρή ηλικία.

Η συμμετοχή του Μιχάλη Τρεμόπουλου στη διοργάνωση έχει στόχο την πολιτισμική επικοινωνία με την άλλη πλευρά της Μεσογείου και την καλύτερη κατανόηση ενός θέματος που αφορά σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας χώρα.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 17:32