Print this page
04 Φεβρουαρίου 2014

Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί μπορούν να είναι απάντηση στην κρίση;

Με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων, η Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί: Μπορούν να είναι απάντηση στην κρίση;»,που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναϊδων).

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες, αποκαλύπτοντας έναν καινούριο δρόμο στην Ελλάδα της κρίσης  (αγορές χωρίς μεσάζοντες, δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών, εναλλακτικά νομίσματα, κοινωνικοί συνεταιρισμοί με ευρύ φάσμα αντικειμένων). Πάνω από 3.000 πρωτοβουλίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την χώρα. Και αυτός ο κόσμος έχει ανοίξει ήδη τη συζήτηση και για άλλα ζητήματα, όπως η δικτύωση, η ανταλλαγή εμπειριών, η πληροφόρηση, οι πηγές χρηματοδότησης, το νομικό και φορολογικό πλαίσιο και οι αυτοοργανωμένοι και αυτοδιοικούμενοι θεσμοί αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία απασχολεί 11 εκατομμύρια ανθρώπους, το 6% του ενεργού πληθυσμού, ενώ σε μερικές χώρες οι εργασίες της φτάνουν το 10% τουΑΕΠ.

Στην Ελλάδα, μπορούμε από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι; Είναι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μία απάντηση στην κρίση;

Ο Νίκος Χρυσόγελος και οι άλλοι ομιλητές, ο Δημήτρης Καπογιάννης, καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος, και ο Κώστας Γερολυμάτος, μέλος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτά και άλλα ερωτήματα, να θέσουν το νομικό και πολιτικό πλαίσιο της ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, να σκιαγραφήσουν τη δυναμική αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις του κλάδου αυτού της οικονομίας.