Print this page
16 Οκτωβρίου 2013

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην Κέρκυρα για την οικονομία, την απασχόληση, το περιβάλλον και την Ευρώπη

Συμμετείχε σε συνέδριο για Αδριατική - Ιόνιο, σεμινάριο προς δημοσιογράφους για την Ευρώπη, ενώ συναντήθηκε με φορείς

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο δημοσιογραφικό σεμινάριο εδώ

Δείτε την ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Συνέδριο εδώ

 

 

Την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε σεμινάριο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μίλησε, επίσης,  για την μακρο-περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου και τις δυνατότητες συνεργασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας, συμμετέχοντας σε Συνέδριο Κρουαζιέρας που οργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας  σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.  

 

 Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των περιφερειακών και τοπικών Αρχών και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών και συζήτησαν προτάσεις για τη διαφύλαξη και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς και για την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από τη οικολογική, παραγωγική και κοινωνική καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, επίσης, πολύωρη συνεργασία με τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων στο νησί και συζήτησαν για το άνοιγμα τους στην κοινωνία και την  επανεκκίνηση που αποφάσισαν στα δυο συνέδρια τους  με μεγάλη πλειοψηφία, ώστε να ξεπεράσουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους. Αντάλλαξαν απόψεις για την στενότερη συνεργασία  τους με την κοινωνία των πολιτών και τις δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία, για την ανάδειξη εναλλακτικών λύσεων απέναντι στις σημερινές αδιέξοδες πολιτικές, την επεξεργασία ενός σχεδίου βιώσιμης οικονομίας, κοινωνικής συνοχής κι απασχόλησης για την Κέρκυρα καθώς και θέματα προετοιμασίας για τις περιφερειακές, δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

 

Ομιλία στο σεμινάριο για δημοσιογράφους

 

Κατά την ομιλία του στο δημοσιογραφικό σεμινάριο με θέμα: «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία» που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε για τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών εκλογών 2014 και δήλωσε: «Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος δημοκρατικά εκλεγμένος ευρωπαϊκός θεσμός που έχει άμεση σχέση με τους πολίτες  και μπορεί όχι μόνο να εκφράζει μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στην σημερινή πολιτική, αλλά μπορεί επίσης να δώσει ώθηση σε μια πολιτική, κοινωνική και δημοκρατική ενοποίηση. Επειδή εμείς οι πολίτες είμαστε η Ευρώπη, γι αυτό θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Διαφωνούμε με τις πολιτικές λιτότητας, άρα πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις πολιτικές και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Στις ευρωεκλογές 2014 είτε θα ενισχυθούν ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και η πολιτική νομιμοποίησή του καθώς και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως οι Πράσινοι, που θα δώσουν ώθηση στην δημοκρατική διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είτε θα απονομιμοποιηθεί το Ευρωκοινοβούλιο λόγω μειωμένης συμμετοχής στις εκλογές ή/και ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών, αντιευρωπαϊκών ή και νεοναζιστικών δυνάμεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση και αστάθεια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι πιο αδύναμες κοινωνίες θα υποστούν τις συνέπειες σε περίπτωση οπισθοδρόμησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει από μόνος του σε μια ανεξέλεγκτη αγορά». Αναφερόμενος στη θεσμική προεκλογική εκστρατεία των ευρωπαϊκών εκλογών 2014 δήλωσε: «Οι Πράσινοι έχουμε κοινές θέσεις για έξοδο  από την κρίση κι εναλλακτική κοινή στρατηγική απέναντι στη λιτότητα, επιδιώκουμε να δώσουμε ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου, καθώς και να ενισχύσουμε την κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη συμμετοχή των πολιτών».

 

Ομιλία για την Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου

 

Στο Συνέδριο με θέμα: «Ιόνιο και Αδριατική – ένας μοναδικός προορισμός κρουαζιέρας» που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας στις 11 – 13 Οκτωβρίου 2013, ο Νίκος Χρυσόγελος απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιουνίου και βιώσιμη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις μακροπεριφέρειες της Μεσογείου, ο ευρωβουλευτής δήλωσε: «Οι νησιωτικές και παράκτιες περιοχές έχουν γίνει περισσότερο εσωστρεφείς σε σχέση με παλαιότερα. Υπάρχει ανάγκη χάραξης νέων στρατηγικών στη βάση της εδαφική συνοχής και της συνεργασίας σε περιφερειακό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Οι διαπεριφερειακές πολιτικές και η αξιοποίηση κοινών εργαλείων απαιτούν κοινές στρατηγικές σε πολλαπλά επίπεδα και συνολική προσέγγιση που να περιλαμβάνει όλους τους ζωτικούς τομείς, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη θαλάσσια πολιτική».

 

Υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια πράσινη διάσταση της γαλάζιας/θαλάσσιας πολιτικής για την Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου, και παρουσιάζοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησής της από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, εφόσον υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε:

·         Ανάπτυξη "πράσινης" ναυτιλίας και "πράσινων" μεταφορικών μέσων, ώστε να μειωθούν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και το λειτουργικό κόστος (καύσιμα) των πλοίων . Για το σκοπό αυτό, απαιτείται "Γαλάζια" Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή συνεργασία μεταξύ ναυπηγείων, ακτοπλοϊκών φορέων και Περιφερειών, για την κατασκευή πλοίων που θα είναι ενεργειακά αποτελεσματικά και θα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές, κάτι που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους την περίοδο 2014-2020 και θα αναζωογονήσει μεταξύ άλλων και τον τομέα των ναυπηγείων. Παρόμοιες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όσο και (για την έρευνα) από το ανάλογο πρόγραμμα Horizon2020.

 

·         Δημιουργία δικτύου παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά από κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας και κυρίως μέσω συνεταιριστικών σχημάτων και τοπικών ΜΜΕ ώστε τα οφέλη να μένουν στις τοπικές κοινωνίες. Η προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να συνδυαστεί με παραγωγή τουλάχιστον μέρους της τεχνολογίας από επιχειρήσεις στη χώρα μας, ώστε να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε σχετικές δραστηριότητες. Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από ορυκτά καύσιμα, θα βελτιώσει τα δημοσιονομικά και θα προωθήσει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

 

·         Προώθηση βιώσιμων μορφών αλιείας και σχεδίων για την επανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, του θαλάσσιου πλούτου, καθώς ενίσχυση των ψαράδων μέσα από νέους ρόλους, και προσέλκυση νέων στο επάγγελμα, αξιοποιώντας κατάλληλα τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας κι Αλιείας 2014-2020. Αξιοποίηση, επίσης, του Ταμείου αυτού  για δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, δημιουργία θέσεων εργασίας, και ανάπτυξη της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στις θαλάσσιες και περιβαλλοντικές επιστήμες.

 

·         Θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου. Η πρόσφατη τραγωδία στη Λαμπεντούσα απέδειξε ότι τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη.

 

·         Θέσπιση ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση.

 

Συναντήσεις με φορείς της Κέρκυρας

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, κ. Χρήστο Ηρακλή Σκούρτηκαι τον Δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή. Τους ενημέρωσε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της περιφερειακής ανάπτυξης και των πολιτικών συνοχής στη βάση των νέων Κανονισμών , αλλά και νέα μοντέλα συγχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως για έργα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αποκατάστασης. Συζήτησαν, επίσης, προτάσεις για δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης, ιδίως των νέων.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, επίσης, επαφές με εκπροσώπους περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και με την υπεύθυνη του τμήματος φυσικών πόρων του Δήμου, Σπυριδούλα Αρβανιτάκη, με τους οποίους συζήτησε θέματα και προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως η διαχείριση στερών / υγρών αποβλήτων ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης, οι ψεκασμοί με χημικά, η διαφύλαξη των σπάνιας βιοποικιλότητας οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς και η δημιουργία ευκαιριών για απασχόληση και βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση.

 

Επίσης, μαζί με τον Δήμαρχο παρακολούθησαν την έναρξη των εκδηλώσεων «Η Κέρκυρα συναντάει τη Βαυαρία», που διοργάνωσε το δίκτυο παραδοσιακών επιχειρήσεων «Η Κέρκυρα παράγει», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διακρατικής συνεργασίας για την ανάδειξη της παραδοσιακής και βιολογικής ζυθοποιίας.