Print this page
14 Αυγούστου 2013

Περιοδεία Ν. Χρυσόγελου σε Κυκλάδες τον Αύγουστο

Περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου και των Οικολόγων Πράσινων

σε Πάρο, Νάξο, Κουφονήσια, Αμοργό και Σαντορίνη


Επίσκεψη σε Πάρο, Νάξο, Κουφονήσια και Αμοργό για συναντήσεις με πολίτες και φορείς των νησιών καθώς και με μέλη και φίλους του Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου και των Οικολόγων Πράσινων πραγματοποίησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας  στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Ο Νίκος Χρυσόγελος και στελέχη του Οικολογικού Ανέμου έχουν προγραμματίσει, στο  πλαίσιο αυτής της περιοδείας, να επισκεφθούν Ιούλιο και Αύγουστο 18 νησιά του Ν. Αιγαίου: Σίφνο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Σαντορίνη, Πάτμο, Κάλυμνο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Πάρο, Νάξο, Κουφονήσια, Αμοργό, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σέριφο και Μήλο

 

Στόχος της περιοδείας είναι η συζήτηση με φορείς και πολίτες για τα προβλήματα των νησιών αλλά και για πολιτικές και συγκροτημένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους. Η κρίση και η πολιτική που προωθείται εντείνει τις δυσλειτουργίες και την έλλειψη οργάνωσης της διοίκησης κι αφήνει τους νησιώτες χωρίς σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που βαθαίνει η οικονομική κρίση, μειώνονται τα εισοδήματα των περισσότερων, αυξάνεται η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός, η διαπλοκή και η κυνικότητα της κυρίαρχης πολιτικής.

 

Στο πλαίσιο του πυκνού προγράμματος επισκέψεων σε περιοχές και των συναντήσεων με φορείς, ο Νίκος Χρυσόγελος και στελέχη του Οικολογικού Ανέμου συζητούν με πολίτες τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αντιμετώπισης και διεξόδου από την κρίση  σε κάθε νησί αλλά και για την Περιφέρεια ως σύνολο. Ένα σχέδιο που βασίζεται στην παραγωγική, κοινωνική, ενεργειακή και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση και καινοτομία. Συζητούν σχετικά με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών υγείας, τη διαμόρφωση πολιτικών συνοχής και αλληλεγγύης στο εσωτερικό της περιφέρειας μας ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και να εξαλειφθούν ελλείψεις που δεν ταιριάζουν σε ευρωπαϊκές κοινωνίες, την ολοκλήρωση με σύγχρονο και κατάλληλο για μικρές νησιωτικές κοινωνίες τρόπο υποδομών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη στοιχειώδη λειτουργία μιας νησιωτικής κοινωνίας, για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος των νησιών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και την ανάδειξη των υπηρεσιών που προσφέρουν,  καθώς και την

ανάδειξη του πολιτισμού (συμπεριλαμβανομένου του αρχαιολογικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού πλούτου) ως εργαλείο συνοχής των κοινωνιών, αναζωογόνησης της περιφέρειας, δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Οι περιοδείες αυτές στα νησιά εντάσσονται στην προετοιμασία του "Οικολογικού Ανέμου" για τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014. Το πρόγραμμα του Οικολογικού Ανέμου επιδιώκουμε να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και συμμετοχικού σχεδιασμού για ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και κοινωνικής - οικολογικής ανάπτυξης σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, πολύ περισσότερο που κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

 

Με τις περιοδείες επιδιώκεται επίσης να ενισχυθεί ένα δίκτυο ενεργών πολιτών και φορέων σε κάθε νησί που θα συνεργαστεί στενά, όχι μόνο προεκλογικά αλλά κυρίως μετεκλογικά, σε περιφερειακό επίπεδο, για την προώθηση των προγραμματικών προτάσεων και των πρακτικών λύσεων που θα έχουν συμφωνηθεί μέσα από ευρύ διάλογο.

 

Η στρατηγική του Οικολογικού Ανέμου για τις περιφερειακές εκλογές βασίζεται σε 2 άξονες:

 

- κριτική της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης και προώθηση ανατροπών και αλλαγών που έχουν πλέον την υποστήριξη μεγάλου μέρους των νησιωτικών κοινωνιών, δημιουργία δηλαδή ενός κύματος δημιουργικών ανατροπών,

- ανάδειξη ενός συνεκτικού σχεδίου διακυβέρνησης που θα υλοποιηθεί δυναμικά όχι μόνο μέσω θεσμικών παρεμβάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την εκλογή μιας δυναμικής και σημαντικής αριθμητικά ομάδας Περιφερειακών Συμβούλων του Οικολογικού Ανέμου, αλλά και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις πολιτών από τα κάτω, μέσα στις κοινωνίες των νησιών μας αλλά και με μια συστηματική συνεργασία σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά με την επίσκεψή του στα νησιά:

 

«Η οργανωμένη  πρωτοβουλία των πολιτών από τα κάτω στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση είναι αναγκαία για τις βαθιές αλλαγές που απαιτούνται σήμερα για έξοδο από την κρίση και επίλυση προβλημάτων  που διαιωνίζονται, με δεδομένο ότι το κεντρικό κράτος αποσυντίθεται, η τοπική αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται περισσότερο και η Περιφερειακή Αρχή κινείται μεταξύ εύκολης καταγγελίας του "αθηνοκεντρικού κράτους" (που παιδιά του είναι το σημερινό πολιτικό προσωπικό της) και εντελώς συμβατικής κι αναντίστοιχης με τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες λειτουργίας της, που έχουν ως αποτέλεσμα τελικώς την αδυναμία περιφερειακού σχεδιασμού και κινητοποίησης των νησιωτών για την επίλυση των προβλημάτων τους.

 

Εμείς, επιδιώκουμε να διατυπώσουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο όχι μόνο προτάσεις  για το τι επιδιώκουμε για κάθε νησί και για την περιφέρειά μας συνολικά αλλά και να πούμε πότε και πώς μπορούν αυτές να γίνουν πραγματικότητα, τι εργαλεία εφαρμογής υπάρχουν και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των πολιτών, τι μπορεί να πετύχει η ενεργοποίηση αυτών  και των θεσμικών φορέων. Θα αξιοποιήσουμε την σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την παρέμβασή μας στην κοινωνία, στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θέλουμε να στηριχθούμε απλώς στην οργή των πολιτών, αλλά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με τους πολίτες για συνειδητές αλλαγές κι ανατροπές. Έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε σαν τους άλλους, είμαστε διαφορετικοί κυρίως γιατί επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για αυτές μαζί με τους πολίτες και τους φορείς».

Last modified on Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 11:55