Print this page
14 Μαϊος 2013

Όχι εξορύξεις με οποιοδήποτε κόστος

Σε εκδήλωση με τίτλο “Κοινωνικά Κινήματα στην Ευρώπη, ενάντια στις επικίνδυνες εξορυκτικές δραστηριότητες” για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνδιοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής της  Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νίκος Χουντής και η Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων A. Miranda, συμμετείχε την Τετάρτη 15 Μαΐου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων από τις δύο περιοχές καθώς και οι ευρωβουλευτές V. Bostinaru (Ρουμανία, Σοσιαλιστές), R. Bütikofer (Γερμανία, Πράσινοι), η Κατερίνα Ιγγλέση (βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρακολούθησαν την συζήτηση και οι ευρωβουλευτές L. Tokes (Ρουμανία, ΕΛΚ), Ν. Σαλαβράκος (Ευρωπαίοι Ελεύθεροι Δημοκράτες).

 

Η ημερίδα ανέδειξε τις μεγάλες ομοιότητες που υπάρχουν στις κοινωνικοικονομικές και περιβαλλοντικές  επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στη Γαλικία της Ισπανίας.

 

Ο Ν. Χρυσόγελος, μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας για τα μεταλλευτικά δικαιώματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τέτοια έργα που θα αλλοιώσουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής τους. Επίσης υπογράμμισε ότι το θέμα των εξορύξεων πρέπει να προσεγγιστεί σφαιρικά και παγκόσμια κι όχι να βλέπουμε τις Σκουριές ή τη Γαλλικία ως μεμονωμένες περιπτώσεις γιατί μπορεί αυτό που θα εμποδιστεί να γίνει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις, τελικά να λάβει χώρα σε μια άλλη περιοχή του κόσμου όπου οι αντιστάσεις θα είναι ασθενέστερες. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν χώρα εξορύξεις οπουδήποτε στον κόσμο με τόσο χαμηλή περιεκτικότητα σε χρυσό μόνο και μόνο για χάρη του πρόσκαιρου κέρδους που εκμεταλλεύεται την άνοδο της τιμής του χρυσού λόγω κρίσης, προσπερνώντας τις αναντίστρεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρέπει επομένως να απαιτήσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χρήση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών  μέσα από μια συνολική στρατηγική και μια ολιστική ματιά. Ο Ν. Χρυσόγελος αναφέρθηκε επίσης στην εναλλακτική λύση της ανακύκλωσης που επίσης εξασφαλίζει τα μέταλλα που έχουμε ανάγκη χωρίς να χρειάζονται τέτοιου είδους καταστροφικές εξορύξεις. Συγκεκριμένα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Umicoreμια Βελγική εταιρεία ανακύκλωσης που απασχολεί περισσότερους  από 14.000 εργαζόμενους και το 2011 έκανε τζίρο που ξεπέρασε τα 14 δις ευρώ. Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης μακριά από τη χρήση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.

 

Διαβάστε επίσης το σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2012, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων και τη στήριξη του ψηφίσματος 11 Πράσινων Κομμάτων από όλη την Ευρώπη:

http://europeangreens.eu/athens2012/balkan-gold-rush-year-2012-tragedy-making

Last modified on Δευτέρα, 20 Μαϊος 2013 02:02