Print this page
09 Απριλίου 2013

Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων: ένα μικρό γαλατικό χωριό

 

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας
Αποφάσισα να συντάξω αυτό το άρθρο για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων (γνωστό και ως πρώην Νομαρχιακό και, πριν περάσει στο ΕΣΥ, ως “Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εκκλησίας της Ελλάδος ή “Νοσοκομείο Παπάδων”) όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην περιοχή που κατοικώ και γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό ή επειδή κατανοώ την αγωνία των πολιτών της περιοχής για την τύχη του “Νοσοκομείου τους”. Αλλά και, διότι η περίπτωση του Νοσοκομείου αυτού έχει γενικότερο ενδιαφέρον.
 
1.Από τη μία είναι αξιοζήλευτη η ωριμότητα των εργαζομένων - που δεν έχουν παραμείνει απλώς θεατές στη διάλυση του, μόνο διαμαρτυρόμενοι, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας και τα οικονομικά του. Από την άλλη είναι η αδιαφορία ή και η ανευθυνότητα, στην καλύτερη περίπτωση, των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, που από ότι φαίνεται αυτοσχεδιάζουν με καταστροφικό για το χώρο της υγείας τρόπο και συνέπειες.
 
2. Είναι κι ένας ακόμα λόγος, ευρύτερης αυτή την φορά πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Την εποχή της κρίσης και της βίαιης αφαίρεσης εισοδημάτων, της υψηλής ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας, το ελάχιστο που θα έπρεπε να έχει γίνει είναι η βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, των κοινωνικών υποδομών και της ζωής στις πόλεις και στα χωριά. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, ως μέτρο εξισορρόπησης των απωλειών εισοδημάτων, να βελτιώνεται το σύστημα υγείας και να μειώνονται οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Είναι, λοιπόν, αυτό το άρθρο συνάμα και μια ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας και ΚΑ:
κ Υπουργέ Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (!) ανέλαβε την ευθύνη που έχετε, σκύψετε στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει, την απαξίωση και διάλυση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» ώστε να επανέλθει το νοσοκομείο σε κανονική λειτουργία, να ξαναενταχθεί στο σύστημα εναλλασσόμενης λειτουργίας των Νοσοκομείων του νομού Αττικής όπως μέχρι τέλος Μαρτίου του 2012 συμμετείχε αυτό το Νοσοκομείο και να αξιοποιηθούν - χρησιμοποιοηθούν ξανά όλες οι κλινικές και δομές του. 
 
Τι είναι το Νοσοκομείο Πατησίων:
Το Γ.Ν.Α. «Πατησίων», όπως είναι το επίσημο όνομά του, βρίσκεται στην οδό Χαλκίδος, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων, σ΄ ένα νευραλγικό, κεντρικό, κομβικό σημείο, εξυπηρετώντας, εν δυνάμει, ένα πληθυσμό 1.000.000 πολιτών που κατοικούν στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου, Χαλκηδόνας-Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού.
 
 Πλεονεκτήματά του είναι:
  1.   Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, η φιλικότητα προς τον πολίτη,η στρατηγική γεωγραφική θέση του και η εύκολη πρόσβαση σε αυτό με όλα τα ΜΜΜ (ηλεκτρικό, τρόλευ ή λεωφορεία κλπ).
2.   Εξυπηρετεί πολίτες από πολλές περιοχές, αν και παραμένει ένα συνοικιακό νοσοκομείο. Στη Δυτική Αττική υπάρχει σημαντική έλλειψη νοσοκομείων, με δεδομένο ότι τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στον άξονα Χίλτον - Κατεχάκη.
3.   Το νοσοκομείο αυτό έπαιζε για καιρό σημαντικό ρόλο όχι μόνο σε θέματα νοσοκομειακής περίθαλψης όσο και εργαστηριακών αναλύσεων, υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας, ανακούφισης χρόνιου πόνου, εξειδικευμένων οφθαλμολογικών, ενδοσκοπικών διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, φυσικοθεραπείας κλπ, ενώ λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία καθώς και τμήμα επειγόντων περιστατικών.
 
Όμως, τώρα δυστυχώς κινδυνεύει με διάλυση από τους ερασιτεχνικούς σχεδιασμούς και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας.
 
Η πολιτική για την υγεία μέσα από την αντιμετώπιση αυτού του νοσοκομείου:
Στην περίπτωση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιδίωξε σε πρώτη φάση να το κλείσει (ερασιτεχνικός σχεδιασμός!), στο πλαίσιο της αναδιάταξης των Μονάδων ΕΣΥ. Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων την μετατροπή του Γ.Ν. “Πατησίων” σε Κέντρο Υγείας και τη μεταφορά κλινικών και προσωπικού στο Ογκολογικό Νοσοκομείο στην ...Κηφισιά. Παρόμοιο ερασιτεχνικό σχέδιο προέβλεπε τα ίδια και για τα άλλα δύο συνοικιακά νοσοκομεία της περιοχής, “Παμμακάριστος” και 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ.
 
Το ογκολογικό Νοσοκομείο, όμως, δεν θα μπορούσε να καλύψει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της περιοχής που εξυπηρετούσαν τα 3 αυτά δημόσια νοσοκομεία, και μόνο από το γεγονός ότι βρίσκεται σε άλλη γεωγραφική περιοχή και έχει πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη πρόσβαση για τους πολίτες.
 
Η κινητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χιλιάδων πολιτών της περιοχής και η υποστήριξη των Δήμων Αθηναίων, Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Αγ. Αναργύρων και Γαλατσίου απέτρεψε τον σχεδιασμό αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ελάχιστες μέρες συγκεντρώθηκαν περίπου 80.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην κλείσει το νοσοκομείο, υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων (Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων κα)με το ίδιο περιεχόμενο.
 
Οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαδηλώσεις, με σημαντική συμμετοχή πολιτών και φορέων από την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο προσωπικού του νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο επισκέφθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους τόσο ο Δήμαρχος Αθηναίων. Γ. Καμίνης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, όσο και ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης, Ν. Ιωνίας Γ. Γκότσης, Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Ε. Γαιτανά – Αποστολάκη κι εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου. Και προσωπικά στάθηκα από την αρχή υποστηρικτής αυτού του αγώνα.
 
Όμως, όπως γνωρίζετε, στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπάρχει πλέον, εκτός από το Νοσοκομείο Πατησίων, μόνο το Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» (Αγία Όλγα) με παράρτημά του το νοσοκομείο “Η Παπαμακάριστος” με βάση τον ερασιτεχνικό σχεδιασμό του Υπουργείου, το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ έκλεισε και η Παμμακάριστος λειτουργεί με 30 κλίνες λιγότερες, ενώ με το ΦΕΚ 31/12/12 δημιουργήθηκε ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Γ.Ν.Ν.Ι. «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων», που προωθεί την κοινή λειτουργία των δυο νοσοκομείων.
 
Δημιουργικές πρωτοβουλίες, προτάσεις από εργαζόμενους:
Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πατησίων είχαν καταθέσει εγκαίρως αναλυτικές προτάσεις και στο Υπουργείο και στους όμορους Δήμους για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή και για την λειτουργία του νοσοκομείου, και δεν στάθηκαν αντίθετοι με την κοινή λειτουργία. 
 
Το νοσοκομείο είναι μικρό αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εξυπηρετούσε τους πολίτες πολύ καλά, ανάλογα με τις δυνατότητές του, ενώ είχε βελτιώσει σημαντικά και τα οικονομικά του. Το 'Α εξάμηνο 2011 εξυπηρέτησε 3040 πολίτες (7% αύξηση), νοσηλεύτηκαν σε αυτό 2967 άτομα, έγιναν 1518 χειρουργικές επεμβάσεις και 203.265 εργαστηριακές εξετάσεις. Κατάφερε να μειώσει το κόστος αγοράς φαρμάκων κατά 47,85% και αγοράς υγειονομικού υλικού κατά 38,15%.
 
Το 2010, η συνολική πληρότητα του νοσοκομείου ήταν 60,8% αντί 54% (είχε αναφερθεί λανθασμένα από το Υπουργείο), διότι δεν είχαν περιληφθεί στοιχεία από την οφθαλμολογική κλινική που καταγράφει τον μεγαλύτερο όγκο χειρουργείων, που είναι επεμβάσεις μονοήμερης νοσηλείας. Το Α' εξάμηνο 2010 έγιναν 1130 επεμβάσεις και το Α εξάμηνο 2011 1485 επεμβάσεις. Στο Β' εξάμηνο 2011 διακόπηκαν, όμως, τα χειρουργεία επί 3,5 μήνες εξαιτίας προβλημάτων στην προμήθεια υλικών.  
 
Ως προς τους δείκτες αποδοτικότητας προσωπικού που είχαν τεθεί από το Υπουργείο ως στόχοι δομής των διαφόρων κλινικών αυτοί επιτυγχάνονταν στο ΓΝΑ Πατησίων:
1. Αναλογία γιατρών/κλίνη 0,71 (με προτεινόμενο από Υπουργείο 0,7),
2. Νοσηλευτικό προσωπικό/κλίνη 1,09 (με προτεινόμενο 1,1)
3. Λοιπό προσωπικό/κλίνη 0,82 (προτεινόμενο 0,8).
 
Το πιο σημαντικό, όμως, για τους πολίτες είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο ΓΝΑ Πατησίων αν και βρίσκεται στην 20η θέση από άποψη κλινών, ήταν - πριν την υπό εξέλιξη διάλυσή του - στην 1η θέση νοσηλευθέντες χειρουργικού τομέα / γιατρό χειρουργικού τομέα, 2η θέση χειρουργεία/γιατρό και χειρουργεία /γιατρό χειρουργικού τομέα και στην 7η θέση όσον αφορά νοσηλευθέντες /γιατρό και εργαστηριακές εξετάσεις/γιατρό. Αποδεικνύοντας, έτσι, ότι υπήρχε βέλτιστη αξιοποιήση προσωπικού για τις ανάγκες του νοσοκομείου.
 
Επίσης, σημαντικό είναι ότι, είχε βελτιώσει αποτελεσματικά τα οικονομικά του όχι μόνο ως προς τις φαρμακευτικές δαπάνες αλλά επιτυγχάνοντας γενικότερη εξυγίανση τους (αποπληρωμή δανείων, χρεών κα), σύμφωνα με τις εκθέσεις που είχαν υποβληθεί από τον Διοικητή του.
 
Η πορεία προς τη διάλυση:
Όμως αλλιώς ενεργεί και σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας. Θα περίμενε κανείς ότι, η κίνηση για κοινή λειτουργία των δυο νοσοκομείων Ν.Ιωνίας και Πατησίων, η οποία βρίσκει σύμφωνους τους ανθρώπους του Νοσοκομείου Πατησίων και γίνεται στο όνομα της αποδοτικότερης οργάνωσης και λειτουργίας, και η καλή πορεία του νοσοκομείου θα έλυνε όποια προβλήματα προϋπήρχαν και θα αναβάθμιζε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όμως, με ευθύνη του υπουργείου και των διοικήσεων υπάρχει σήμερα σταθερή και απόλυτη πορεία διάλυσης των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.
 
Εδώ και ένα έτος το Νοσοκομείο Πατησίων είναι εκτός Γενικής Εφημερίας (ανεστάλη με ευθύνη της Διοίκησης από 1/4/2012) λόγω έλλειψης γιατρών την ίδια στιγμή που στην περιοχή βγήκαν εκτός λειτουργίας και οι 100 κλίνες που υπήρχαν στο 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ. Από την Παρασκευή 15/3/13 έμεινε το Νοσοκομείο Πατησίων χωρίς Παθολόγους και έκλεισε το Καρδιολογικό Τμήμα, με το υπουργείο και τη διοίκηση να επικαλούνται την επίσχεση εργασίας των ιατρών γιατί δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους. Στις 19/3/13 σταμάτησε να λειτουργεί και το Παθολογικό Τμήμα, αφού διακόπηκε η μετακίνηση από το Γ.Ν. Θηβών του μοναδικού Διευθυντή και επιτράπηκε στην μοναδική Επιμελήτρια του τμήματος να φύγει με εκπαιδευτική άδεια πριν να έρθει αντικαταστάτης τους, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.
 
Παρά την δημιουργία του ενιαίου ΝΠΔΔ, εδώ και 3 μήνες δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την νέα Διοίκηση ώστε να λειτουργήσουν τα Τμήματα του Γ.Ν.Α. «Πατησίων», ούτε έχει δοθεί λύση από την κεντρική πολιτική ηγεσία στην υποστελέχωση του νοσοκομείου, παρόλο ότι ο Υποδιοικητής της 1ηςΥ.ΠΕ. κάλεσε τους εργαζόμενους να καταθέσουν προτάσεις, τις οποίες και έλαβε, αλλά έκτοτε ουδέν νεώτερο.
 
Οι προτάσεις των φορέων και των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης για το νοσοκομείο αναπτύχθηκε προβληματισμός και κατατέθηκαν προτάσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών της βορειοδυτικής Αθήνας με στόχο επαρκείς, ολοκληρωμένες και αναβαθμισμένες Υγειονομικές Υπηρεσίες.
 
Οι κινητοποιήσεις άνοιξαν και μια συζήτηση που αποτυπώθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που πρότεινε στενή συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους και φορείς της περιοχής για να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική για τα θέματα υγείας με ορίζοντα 15ετίας για την ευρύτερη την περιοχή (Πατησίων, Κυψέλης, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Πετρούπολης) για το σύνολο των υπηρεσιών / προγραμμάτων πρόληψης - προαγωγής υγείας, θεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας για την περιοχή μας.
 
Οι εργαζόμενοι είχαν προτείνει - με στόχο την μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίεςαπό τις υπάρχουσες, τότε, Υγειονομικές Μονάδες («7ου ΙΚΑ, «Η Παμμακάριστος» και Γ.Ν.«Πατησίων»), τρόπους για την άμεση μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως: ενιαία διοίκηση των τριών Υγειονομικών Μονάδων, με έδρα το Γ.Ν.Α. «Πατησίων», που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις διοικητικές υποδομές, κοινές προμήθειες ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές για φαρμακευτικό υλικό, κοινές υπηρεσίες (σε θέματα, ιματισμού, φαρμάκων, σίτισης, αποθήκης, αποστείρωσης κα). Είχαν, επίσης, προτείνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη των βασικών κλινικών που είναι η Παθολογική, η Χειρουργική και Καρδιολογική ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τεράστιους χρόνους αναμονής στα άλλα νοσοκομεία καθώς επίσης να μειωθούν τα ράντζα που αποτελούν τριτοκοσμική εικόνα του συστήματος υγείας μας. Καθώς και τροποποίηση του οργανισμού του Γ.Ν.Α. «Πατησίων», προκειμένου να ανταποκριθεί στις πραγματικές λειτουργίες του, όπως η Υπηρεσία Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας, η Μονάδα Ενδοσκοπήσεων κλπ. οργάνωση της 1οβάθμιας Φροντίδας Υγείας για βελτιστοποίηση δαπανών και αναβάθμιση αποτελεσματικότητάς τους αλλά και για να καλύπτεται η περιοχή με ολοκληρωμένες Υγειονομικές Υπηρεσίες για τα επόμενα 5-10 χρόνια.
 
Η πολιτική για την υγεία την εποχή της κρίσης και ποιος την αποφασίζει
Την εποχή της κρίσης παρατηρείται αύξηση κατά 24-30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά οι κλίνες που είναι σήμερα διαθέσιμες μειώνονται, και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περιοχή, με μεγάλα ποσοστά φτώχειας. Έχουμε φαινόμενα συμφόρησης (ράτζα) των υπολοίπων, κυρίως μεγάλων, νοσοκομείων και κλειστά – άδεια – κρεβάτια στο Γ.Ν.Α. “Πατησίων”! 
 
Όπως συμβαίνει συχνά, το Υπουργείο Υγείας, προωθεί λάθος αλλαγές ή μοιάζει να είναι ανίκανο να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή και στην υγεία των πολιτών. Όταν προωθεί κάποιες αλλαγές αυτές τις αποφασίζει ΜΟΝΟ του, ή έστω μετά από εισηγήσεις κάποιων επιτροπών, χωρίς τη συμμετοχή των Δήμων, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι μάχιμοι εργαζόμενοι, και των πολιτών, ως αποδέκτες των ηπηρεσιών, βασιζόμενο μάλιστα τις περισσότερες φορές σε λανθασμένα στοιχεία ή ακόμα αγνοώντας την πραγματικότητα. Αλλά το πιο συνηθισμένο, είναι να είναι ανίκανο να λύσει στοιχειώδη προβλήματα με ορθολογικό τρόπο.
 
Σε μια εποχή λιτότητας, οι υπηρεσίες υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες μοιάζει να θυσιάζονται για να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι, τη στιγμή που η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ αυξάνεται η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας. Ενώ η κρίση επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εξαιτίας της ανεργίας και των περιοριστικών πολιτικών, μένει σήμερα εκτός συστήματος υγείας, δηλαδή ενώ δεν έχει εισοδήματα στερείται και στοιχειωδών κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Κι όμως, όπως δείχνει η θετική εμπειρία από τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν από το ίδιο το νοσοκομείο Πατησίων αλλά και η εμπειρία σε ορισμένες άλλες χώρες όσο και η αρνητική εμπειρία από τη διάλυση που προκαλεί η ακολουθούμενη από το Υπουργείο πολιτική, η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να προέλθει όχι από οριζόντιες και άδικες περικοπές κοινωνικών υποδομών αλλά από στοχευμένες παρεμβάσεις, αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων πόρων, και την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
 
Στρατηγικά το σύστημα υγείας πρέπει να προσανατολιστεί στη βελτίωση της υγείας μέσω της πρόληψης των ασθενειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, κάτι που θα συμβάλει και στον εξορθολογισμό και την ανταποδοτικότητα των δημόσιων οικονομικών της υγείας.
 
Η έκθεση Gauzes (A7-0172/20120) για την “Ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ”, γνωστή ως “two-pack”, που υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Μαρτίου 2013, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για την “συμφιλίωση  δημοσιονομικών μέτρων με τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ώστε να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα επαρκών πόρων για τις θεμελιώδεις πολιτικές όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική φροντίδα”. 
 
Ακόμα και την εποχή της κρίσης, και ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, πρέπει να υπάρχει συνοχή μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών. Με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα δεν μπορεί να προωθηθεί ο στόχος της διασφάλισης υψηλότερης προτεραιότητας για την υγεία μεταξύ του συνόλου των πολιτικών, όπως προβλέπει η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής της 23ης Οκτωβρίου 2007 «Μαζί για την υγεία: Στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την περίοδο 2008-2013»[COM(2007) 630 ή ο ένας από τους τρεις βασικούς στόχους του Πολυετούς Προγράμματος για την υγεία 2014-2020 για “πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας”.
 
Νίκος Χρυσόγελος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων 
/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Πληροφορίες:
Δείτε το σχετικό βίντεο από την παρέμβασή μου κατα τη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020.:
 
Συμπεράσματα εκδήλωσης ΟΠ «πολιτική υγείας, νοσοκομεία και αυτοδιοίκηση» 3/7/2011 http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2360:l----r----------372011&catid=10:health&Itemid=25
 
Φωτογραφίες από την εκδήλωση για την υγεία 3/7/2011
 
Φωτογραφίες από την κινητοποίηση φορέων που έγινε στις 14 Ιουλίου για να μην κλείσει το ΓΝ «Πατησίων
 

 

Last modified on Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 01:13