Print this page
11 Μαρτίου 2013

Δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων για την έξοδο από την κρίση

 

Απέναντι στις αδιέξοδες συνταγές των Μνημονίων, απαιτείται να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση με ταυτόχρονες απαντήσεις τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τόνισαν στις εισηγήσεις τους και συνέτειναν στην άποψη αυτή, οι ομιλητές της δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης Οικολόγων Πράσινων και της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων, στον πολυχώρο «Οικόπολις», την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19.00, με  θέμα: «Πράσινη πρόταση για βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας-πράσινες θέσεις εργασίας».
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτάσεις που έχουν οι Πράσινοι για αλλαγές στην οικονομία την περίοδο της κρίσης ώστε να αναζωογονηθεί μέσα από την στροφή της σε πράσινες κατευθύνσεις διαφόρων τομέων της οικονομίας. Ο τομέας της οικοδομής, για παράδειγμα, μπορεί να αναζωογονηθεί μέσα από τη στροφή του στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που θα συμβάλλει στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, στην μείωση των εισαγωγών πετρελαίου (ή ξυλείας τώρα), στην ανάπτυξη καινοτομιών και στη μείωση της
περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι οι προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για το πώς θα μπορούσαν τα ελληνικά ναυπηγεία να στραφούν σε κατασκευή “πράσινων” πλοίων (πλοία που βασίζονται στην ανανεώσιμη ενέργεια και έχουν μηδενικές ή ελάχιστες εκπομπές ρύπων και αερίων που αλλάζουν το κλίμα. Η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και το σημαντικό έργο που συντελείται από τους πράσινους περιφερειακούς συμβούλους, μας κάνει ικανούς να διατυπώσουμε ως κόμμα συνεκτικές προτάσεις για την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή  που απλώς διατυπώναμε γενικές ιδέες και οι πολίτες νόμιζαν ότι δεν είχαμε προτάσεις και λύσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αξιοποιώντας την συσσωρευμένη πλέον εμπειρία καθώς και τη γνώση από καλά παραδείγματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα από περιοχές όπου οι Πράσινοι έχουν πλέον σημαντική επιρροή, μπορούμε να συμβάλλουμε στην στροφή της ελληνικής οικονομίας προς μια νέα εναλλακτική, πράσινη, κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική. Σε αυτό θα συνεισφέρουμε με εκδηλώσεις, ημερίδες, διάλογο με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, με την διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία την οποία δουλεύουμε σε ανοικτό διάλογο με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, επιστήμονες και τους πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην ομιλία του για την αναγκαιότητα μιας οικονομίας υψηλού κοινωνικού και ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και θα χαράξει μια διαφορετική πορεία.
 
Θ. Παπακωνσταντίνου: Για μια οικονομία υψηλού κοινωνικού και ελάχιστου Περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Η οικονομία δεν είναι μια ανεξάρτητη δραστηριότητα, αλλά ενταγμένη στις προοπτικές και το σήμερα της κοινωνίας. Οφείλει κατά συνέπεια να συνυπολογίζει συνέπειες, τόσο στις ζωές των πολιτών, όσο και στη βιωσιμότητα. Οι δείκτες και τα νούμερα που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την αποτυπώνουν είναι σαφώς χρήσιμα εργαλεία, που λαμβάνονται υπ' όψη στην αξιολόγηση της πορείας, αλλά η προσέγγιση και ερμηνεία τους δεν μπορεί να αγνοήσει τις πιο βασικές παραμέτρους, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πραγματικό αποτύπωμα τόσο κοινωνικά, όσο και από πλευράς βιωσιμότητας. Όσο μεγαλύτερο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα, τόσο πιο παραγωγική εν τέλει είναι η οικονομία. Επιπρόσθετα, όσο μικρότερο είναι το αντίστοιχα περιβαλλοντικό, τόσο πιο ευεργετικές είναι οι επιπτώσεις στην αειφορία και τη βιωσιμότητα. 
 
 
Δ. Φουτάκης:  Βιώσιμη ανάπτυξη, απο-μεγέθυνση και πράσινος καπιταλισμός
Η πολύπλευρη κρίση που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σοβεί τα τελευταία πέντε χρόνια κυρίως στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες έφερε στο προσκήνιο προτάσεις για την υπέρβασή της που θέτουν ως βασικό τους στοιχείο τις “πράσινες”επενδύσεις και γενικότερα το “πρασίνισμα” της οικονομίας.Αυτό θεωρείται ότι έχει ως πλεονέκτημα ότι αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική κρίση σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης. Όμως στην ίδια κατεύθυνση έχουν εμφανιστεί και απόψεις που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη στρατηγική δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει την διαρκώς οξυνόμενη περιβαλλοντική κρίση και κυρίως την παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής και προτείνουν ως διέξοδο την απο-μεγέθυνση της οικονομίας. Από την πλευρά αυτή η κριτική είναι ότι εντέλει ο “πράσινος καπιταλισμός” δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της περιβαλλοντικής κρίσης αν δεν αναστρέψει την αναπτυξιακή του πορεία. Όμως η ίδια η ιδέα της απο-ανάπτυξης πάσχει από σειρά ασαφειών και υπό το πρίσμα της κρίσης, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως “υπαρκτή απο-μεγέθυνση” δεν μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική. Ιδιαίτερα στο βαθμό που δεν εξηγεί με σαφήνεια τα ζητήματα της χωρικής και κοινωνικής διανομής και δεν προτείνει τρόπους για την αποφυγή μιας γενικευμένης τομεακής και χωρικής συρρίκνωσης της παραγωγής, έντασης της ανεργίας και τελικά των ανισοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η εισήγηση θέτει σε συζήτηση τις δύο αυτές στρατηγικές υπό το πρίσμα της δυνατότητας τους να υπάρξουν ως ρεαλιστικές προτάσεις στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο θεσμών και αξιών. Επιχειρεί να βρει συγκλίσεις και διαφορές μεταξύ τους και τις αξιολογεί κριτικά σε σχέση με την δυνατότητά τους να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς να θέσουν με σαφήνεια σε κριτική το ίδιο το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που παράγει τις κρίσεις.
 
Θ.  Μακρής: Τοπικοποίηση της Οικονομίας- Για μία βιώσιμη ευημερία
Γιατί είναι πράσινη; Περιβάλλον
  • Μειώνει τις μεταφορές και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνεπάγονται

  • Δεν ευνοούνται μεγάλες αγροτικές μονοκαλλιέργειες με όλες τις συνέπειες, σε αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Γιατί είναι πράσινη; Κοινωνία
  • Παράγει θέσεις εργασίας και εισόδημα

  • Κοινωνική συνοχή

  • Ενδυναμώνει πολιτισμική ταυτότητα

  • Δημιουργεί όρους Αλληλεγγύης

Οικονομία
  • Ευνοεί το ισοζύγιο πληρωμών (κάθε μονάδα υποκατάστασης εισαγωγών συνεπάγεται την δημιουργία πρωτογενώς 10 με 20 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας)

  • Ευνοεί την συνεργατικότητα

Τοπική διασύνδεση προϊόντων και υπηρεσιών
  • Συχνά αγοράζουμε ένα εισαγόμενο προϊόν χωρίς αυτό να είναι καλύτερο ή φτηνότερο από ένα τοπικό: Γιατί υστερεί στην προώθηση, στην  πρόσβαση στην αγορά, γιατί το αγνοούμε ή το υποτιμούμε.

  • Παίζουν ρόλο και τα τα δίκτυα διανομής, οι αλυσίδες καταστημάτων οι πολυεθνικές.

Ενσωμάτωση του τοπικού προϊόντος στο τουριστικό προϊόν
Δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισόδημα σε όλους τους τομείς
Η τοπικοποίηση στην ενέργεια, στην Γεωργία, στον τουρισμό, στη διαχείρηση των απορριμμάτων
Η τοπικοποίηση επικοινωνεί με την παγκόσμια κοινωνία
 
Χρ. Ευθυμιάτου:  Τοπικοποίηση του τουρισμού: σημασία, ανάγκες και προϋποθέσεις
Τοπικοποίηση του τουρισμού σημαίνει σύνδεση με την ταυτότητα των περιοχών, με τον πολιτισμό και με το μύθο, τους φυσικούς πόρους και την τοπική παραγωγή, με σεβασμό στο περιβάλλον, με υψηλή προστιθέμενη αξία  για τον τόπο. Η σημασία της προσέγγισης αυτής υποστηρίζεται και από σημαντικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όπως μεταξύ άλλων η «Χάρτα Πολιτισμικού Τουρισμού», η «Ατζέντα για τον πολιτισμό σ΄ έναν κόσμο παγκοσμιοποίησης» και η «Ατζέντα για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό τουρισμό». Οι ανάγκες για την προώθηση της τοπικοποίησης του τουρισμού περιλαμβάνουν:
  • Τη δυναμική αλληλεπίδραση τουρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε τόπους υψηλού πολιτιστικού αποθέματος και τη μείωση του διερχόμενου τουρισμού
  • Την ανάδειξη της παραγωγικής πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών
  • Τη δυναμική προώθηση του πολιτισμού και την απαγκίστρωση από τη στατική θεώρηση επίσκεψης μουσείων και πολιτιστικών τόπων
  • Τη λογική της πράσινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας σύμφωνα με προδιαγραφές, που θα διατρέχει όλες τις δράσεις του προγράμματος, είτε πρόκειται για έργα υποδομών, ιδιωτικές επενδύσεις ή χωρική ανάπτυξη
  • Την ποιότητα στην τουριστική απασχόληση- Διατήρηση και ενίσχυση της ευημερίας της κοινότητας και της ποιότητας ζωής
  • Πιλοτικές προσεγγίσεις σύνδεσης τουρισμού- παραγωγής -πολιτισμού για τουριστική ανάπτυξη ποιότητας
  • Την άμβλυνση της εποχικότητας με μέτρα που αναδεικνύουν ή/ και συνοδεύουν τον τουρισμό (εναλλακτικές δραστηριότητες, ιαματικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, κα)
Προϋποθέσεις -μέσα και μηχανισμοί για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η τοπικοποίηση του τουρισμού. Πρόκειται κυρίως για αυλές –soft δράσεις, έντασης απασχόλησης και όχι κεφαλαίου, οπότε και αντίστοιχος ο χαρακτήρας μηχανισμών και μέσων.
  • Eνεργοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού
  • Δημιουργία τοπικών δομών συνεργασίας για τη σύνδεση τουρισμού –πολιτισμού –τοπικής ταυτότητας
  • Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη
  • Δημιουργική προβολή
  • Εκπαίδευση- ευαισθητοποίηση πληθυσμού -επισκεπτών
  • Τιμολόγηση και χρεώσεις
 
Ι. Μίχος: Σκέψεις και προτάσεις για τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού οράματος για την Ελλάδα του αύριο - Πρώτα βήματα και ενέργειες στην περίπτωση της Χαλκιδικής
Σ αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα που επιτείνεται από την αρνητική συγκυρία τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο  και σε παγκόσμιο επίπεδο η εισήγηση προσπαθεί να συνεισφέρει στον διάλογο  για την Ανάπτυξη σαν μοναδική διέξοδο από την κρίση. Θέτοντας σαν βασική προϋπόθεση τη δημιουργία οράματος για την Ελλάδα του αύριο με συγκεκριμένες τοποθετήσεις, ενέργειες, άξονες και δράσεις κάνει μια πρώτη προσπάθεια να ορίσει εκείνους τους στρατηγικούς τομείς τους κανόνες αλλά και τα κίνητρα για την δημιουργία  θερμοκηπίων επιχειρηματικής δράσης.
Επίσης παρουσιάζει  ένα περίγραμμα αναγκαίων πρωτοβουλιών  για τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη δραστηριότητας με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τέλος σκιαγραφεί τις προσπάθειες  σε τοπικό επίπεδο από την εμπειρία  συλλογικών φορέων για την Ανάπτυξη στο νομό Χαλκιδικής και καλεί σε πανελλαδικό συντονισμό τέτοιων πρωτοβουλιών μέσα από τον ιστοχώρο  www.Greece-go.gr
 

 

 

 

Last modified on Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 22:20