Print this page
25 Φεβρουαρίου 2013

Δημιουργία Δικτύου "Βιώσιμη Γειτονιά" για την Βιώσιμη ανάπτυξη των γειτονιών της Αττικής

 

Ημερίδα με θέμα «η κατανάλωση και η βιώσιμη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία» γεννά νέο δίκτυο συνεργασίας για βιώσιμες γειτονιές στην Αττική

 
Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευημερία των παιδιών μας; Πώς μπορούμε να τα μεγαλώσουμε ως πολίτες και όχι ως καταναλωτές; Αυτό ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Ανω Πατήσια Αττικής. Το Worldwatch Institute Europe με την υποστήριξη του Ιδρύματος Velux και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων, παρουσίασε παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης για το πώς οικογένειες σε Σερβία, Ισπανία, Δανία οραματίζονται και πώς τελικά βιώνουν την ανάπτυξη των παιδιών τους στην καθημερινότητά τους.
 
 
Απορίες και εμπειρίες από τους παρίσταντες εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και παιδιά οδήγησαν την συζήτηση σε ένα επόμενο επίπεδο για το πώς η βιώσιμη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία μπορεί να γίνει πράξη στις γειτονιές της Αθήνας. Με την πολύτιμη συμβολή της Υπεύθυνης της Εταιρίας Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά Νατάσσας Παπαπροκοπίου εντοπίστηκε η προβληματική του όρου συνέργεια και το ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος αυτός έχει πάντα αρνητική σημασία στην χώρα μας ή ότι ελάχιστα συνδέεται συνειρμικά με την έννοια της συνεργασίας, καθότι οι Έλληνες στερούνται της νοοτροπίας αυτής. Αρκετοί παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι
η συνεργασία ειναι αυτή που λείπει απο τις γειτονιές για να γίνουν αποτελεσματικές δράσεις.
 
 
Με τη βοήθεια διαδραστικών και εποικοδομητικών εργαστηρίων τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, οι δύο ομάδες ευαισθητοποιήθηκαν στον τρόπο που καλούνται να δράσουν στο αστικό περιβάλλον τους ώστε να έχουν ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου με τίτλο "Βιώσιμη Γειτονιά", το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία μιας κινητοποίησης για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των γειτονιών προς την κατεύθυνση αυτή. Στόχος είναι να εδραιωθεί και να επεκταθεί το δίκτυο, εμπλέκοντας και κρατικούς φορείς, και να στηρίζει καλές πρακτικές, ως βάση μιας ουσιαστικής αειφόρου αναπτυξης στην Ελλάδα. Και δεδομένου ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, το δίκτυο ξεκινά τη δράση του σε επίπεδο γειτονιάς.
 
 
Για δηλώσεις συμμετοχής στο δίκτυο "Βιώσιμη Γειτονιά": τηλ. 210-2525421, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
 
Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα: http://stekianopatisia.wordpress.com/2013/02/24/children.

 

Last modified on Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 09:35