Print this page
21 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγή πολιτικής για διέξοδο από την κρίση.

 

Νέα αρχή για τους Οικολόγους Πράσινους
Στη Βέροια ο Νίκος Χρυσόγελος και κλιμάκιο των ΟΠ
 
Κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενο από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο και τους Δαμιανό Ανδρέου, συντονιστή της Επιτροπής Επανεκκίνησης του κόμματος, Οδυσσέα Χιλιτίδη, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και Ελεονώρα Ζώτου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ, περιόδευσε στις 14 Φεβρουαρίου στη Βέροια.
 
Σε καλό και δημιουργικό κλίμα ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με τη Δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, και συζήτησαν κυρίως θέματα αυτοδιοίκησης, οικολογικής αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων και γειτονιών, ανάδειξης της τοπικής ποιοτικής διατροφής καθώς και ανακύκλωσης – κομποστοποίησης. Συζητήθηκε, επίσης, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι αλλαγές που προωθούνται στους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών για τις πόλεις.
 
Με τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου Ημαθίας Νίκο Ουσουλτζόγλου, τονΠρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Πατσιαβούρα και μέλη του Δ.Σ. συζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, προβλήματα και εμπόδια που δυσκολεύουν τις εξαγωγές από τον νομό, η απουσία τελωνείου και μηχανισμών ελέγχου, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία.
 
Σε συνάντηση με τον Προϊστάμενο Χ. Τόπκα και στελέχη της Δ/νσης Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τις εξαγωγές προϊόντων καθώς και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά - Επενδυτικά Ταμεία.
 
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συζήτησε θέματα εκπαίδευσης την εποχή της κρίσης με τον αναπληρωτή Δ/ντη Εκπ/σης κ Ζιάκα Κων/νο και τους αιρετούς Σουλίδη Λάζαρο και Χαιριστανίδη Ελευθέριο.
 
Το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Αλληλέγγυα Οικονομία- Ανιχνεύοντας εναλλακτικές για ένα νέο τρόπο ζωής» που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Ενεργοί πολίτες για το Δήμο της Βέροιας», όπου μίλησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος για Πολιτικές αλληλέγγυας οικονομίας, ο Οδυσσέας Χιλιτίδης, εκπαιδευτικός και Περιαστικός Καλλιεργητής για την εμπειρία του από τη λειτουργία των Περιαστικών Λαχανόκηπων στην Θεσσαλονίκη και η Μαρία Θεοδωρίδου μέλος της κίνησης «Πολίτες της Βέροιας» για τις Δράσεις Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Νομό Ημαθίας. Την συζήτηση συντόνισε ο Χάρης Κουρουζίδης. Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες πολίτες, εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και φορέων.
 
Το βράδυ το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων είχε συνάντηση με φίλους και μέλη των Οικολόγων Πράσινων όπου συζητήθηκαν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ανοίγματος των Οικολόγων Πράσινων στην κοινωνία και της επανεκκίνησής τους. 
 
Το μεσημέρι, νωρίτερα, το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν θέλουμε να κερδίσουμε ψήφους με εύκολο τρόπο, κοροϊδεύοντας τους πολίτες. Ασκούμε κριτική στην αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζεται αλλά προτείνουμε και εναλλακτικές λύσεις. Το πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπισε με λογικό και δίκαιο τρόπο τα προβλήματα και έτσι η κρίση ελλειμμάτων και χρέους εξελίχθηκε σε βαθιά κρίση επιβίωσης της χώρας. Η πολιτική που ασκείται δεν λύνει καν το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά μεγαλώνει το χρέος. Παράλληλα, όμως, διαλύεται η κοινωνική συνοχή και η παραγωγική βάση της χώρας. Είναι ώρα να αναπτύξουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κρίση, που θα κάνει βιώσιμη την ελληνική οικονομία και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Άμεσα χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής που θα κινούνται σε δυο κατευθύνσεις: αφενός πρωτοβουλίες αλληλεγγύης μέσα από δίκτυα πολιτών και αφετέρου μεταρρύθμιση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών ώστε να γίνουν αποτελεσματικές, προς όφελος των πολιτών. Χρειαζόμαστε, όμως, κι ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, όχι απλώς εισπρακτικό, ένα φορολογικό σύστημα που θα δίνει κίνητρα για κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και θα είναι φιλικό σε καινοτόμες πράσινες πρακτικές. Θέλουμε πολιτικές αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από την στροφή της στην καινοτομία και στις πράσινες επιλογές. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης για να επιβιώσουν σήμερα όλοι οι πολίτες της βαθιάς κρίσης αλλά πραγματική λύση είναι η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.
 
 
 
Σε κάθε τομέα της οικονομίας να δούμε τις καινοτόμες και πράσινες πρακτικές που βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Π.χ. αντί να χτίζουμε συνεχώς σπίτια να δούμε την αισθητική και ενεργειακή βελτίωσή τους. Να πάμε σε τακτικές που αναζωογονούν την οικονομία, όχι την καταστρέφουν. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική θέλουμε πολιτικές για ποιοτικότερα προϊόντα που θα φέρουν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς και καταναλωτές, μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών.
Οι νέοι είναι το παρόν και το δυναμικό μέλλον, αλλά έχουν τεθεί στο περιθώριο. Θέλουμε πολιτικές για τους νέους που να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, και ευνοούν την συμμετοχή των νέων στη λήψη των αποφάσεων.
Οι λύσεις θα προκύψουν από την ενεργοποίηση της κοινωνίας σε μια δημιουργική κατεύθυνση αλλά απαιτείται και ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”
 
Για την επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων μίλησε ο Δαμιανός Ανδρέου, συντονιστής της Επιτροπής Επανεκκίνησης. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο συνέδριο μας στη Λαμία αποφασίσαμε να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες μια νέα προοπτική των Οικολόγων Πράσινων, να κάνουμε μια νέα αρχή. Στενοχωρηθήκαμε από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά πεισμώσαμε κιόλας. Κάναμε βέβαια και εμείς λάθη. Αποφασίσαμε μέσα από την επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων, μέσα από το διάλογο με τους πολίτες, να διαμορφώσουμε ένα νέο μέλλον για τους Οικολόγους Πράσινους, γιατί είναι χρήσιμο να είμαστε στη Βουλή για να αλλάξουν οι πολιτικές, να διαμορφωθούν εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτή τη νέα αρχή καλούμε τους ενεργούς και κριτικά σκεφτόμενους πολίτες να συνδιαμορφώσουμε το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Η κρίση απαιτεί μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που βασίζεται στην υπεύθυνη οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

Last modified on Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 13:43