Print this page
21 Δεκεμβρίου 2012

Προστασία του περιβάλλοντος, ευκαιρία για απασχόληση. Σημαντικός ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων

 

Ημερίδα στην Κύπρο με συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου ως κεντρικού εισηγητή

 
Η προστασία του περιβάλλοντος προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι σήμερα σημαντικότερος από ποτέ, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη διαμόρφωση βιώσιμων μορφών οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά σήμερα στην εποχή της κρίσης”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλώντας σε ημερίδα στην Κύπρο που οργάνωσε η  περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA «οι φίλοι της θάλασσας», στις 19 Δεκεμβρίου 2012.
 
Η εκδήλωση ήταν επικεντρωμένη στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες των μαθητών και σε αυτή συμμετείχαν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου, είτε με φυσική παρουσία τους στο αμφιθέατρο (Λευκωσία) είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (από τις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου). Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν φιλοξενούμενος κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με την ευκαιρία της απονομής στους μαθητές των βραβείων «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον». Το πρόγραμμα και η εκδήλωση έχουν την υποστήριξη της αρχής τηλεπικοινωνιών της Κύπρου.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν η Δρ. Ζήνα Πολλή, Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, ο Δρ. Μιχάλης Ιερείδης, Γενικός Γραμματέας της CYMEPA, εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου. Συμμετείχε επίσης ως ομιλητής, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
 

Στη μεγάλη σημασία που έχει το περιβάλλον, η φύση, η βιοποικιλότητα στη ζωή και στο μέλλον του ανθρώπου αλλά και στην οικονομία και την απασχόληση αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος.  

 

 «Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε συνήθειες, πρακτικές, να μπορέσουμε να επηρεάσουμε πολιτικές και να απαιτήσουμε αλλαγές, χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση των πολιτών και των κοινωνιών για τη σημασία της συνύπαρξης, της προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κυβερνήσεις, οι Δήμοι, οι επαγγελματικές οργανώσεις χρειάζεται να συζητάνε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσο μικρές κι αν είναι αυτές. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε περιοχή, σε κάθε τόπο αλλά και σε κάθε χώρα και συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός ο διάλογος με όλους τους φορείς - αλλά και ιδιαίτερα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις - μπορεί να κάνει τις αποφάσεις μας πιο σοφές, πιο ισορροπημένες», επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

«Σήμερα, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και ανεργίας, το περιβάλλον, η προστασία και η διαχείριση του μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η προσπάθεια μας χρειάζεται να επικεντρωθεί στην αλλαγή της οικονομία μας και των καθημερινών συνηθειών μας ώστε όχι μόνο να παίρνουμε υπόψη μας το περιβάλλον αλλά να είναι αυτές (δηλαδή η οικονομία και οι συνήθεις μας) που το διατηρούν μακροχρόνια και το εξασφαλίζουν για τις επόμενες γενιές . Όχι μόνο για εμάς και τα παιδιά μας αλλά και για αυτούς που θα ζήσουν 1000, 10.000 ή 100.000 χρόνια μετά από εμάς».

 

 

 

 
 
 

 

 

Last modified on Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 01:56