Print this page
18 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία στην Κάρπαθο

Στο πλαίσιο συζητήσεων του  Νίκου Χρυσόγελου με τις τοπικές κοινωνίες

 

Σε εκδήλωση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που οργανώθηκε στο Διαφάνι Β. Καρπάθου από πρωτοβουλία γυναικών της “Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Γυναικών Διαφανίου-Ολύμπου Καρπάθου”, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ως βασικός ομιλητής. 

 

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, η Σοφία Μπαλάσκα – Χαλκιά, εκ μέρους της πρωτοβουλίας των γυναικώνκαθώς καιη αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Απασχόλησης κι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη. Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου και πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Γιώργο Χατζηκουτσό που εξέφρασαν την υποστήριξη του Δήμου στην προσπάθεια και την πρόθεση στενής συνεργασίαςμε τις γυναίκες της Καρπάθου.

 

Δυναμικές, ηλικιωμένες και νεότερες γυναίκες της περιοχής αλλά και άνδρες, υποστηρικτικά, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινωνικής επιχείρησης που θα έχει παραγωγική δραστηριότητα και παράλληλα θα καλύψει την έλλειψη σε περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Νατούρα Β. Καρπάθου – Σαρίας, με στόχο την ενημέρωση των γυναικών και ανδρών που έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια στην περιοχή Ολύμπου - Διαφανίου στην Βόρεια Κάρπαθο.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

«Μόνο με πρωτοβουλία των πολιτών και της κοινωνίας θα αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μια διέξοδο για νησιά, όπως η Κάρπαθος, γιατί μπορούν να εκφράσουν ξανά με σύγχρονο κι αποτελεσματικό τρόπο την κουλτούρα συνεργασίας και συλλογικού συμφέροντος που εκφράζονταν και μέσα στην καθημερινή ζωή των νησιωτών μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες (στα χωράφια, στους κοινοτικούς φούρνους, στην απόκτηση των αναγκαίων υποδομών, στην αλληλοβοήθεια και στήριξη). Η ανάγκη να επιβιώσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επαναφέρουν την κουλτούρα συνεργασίας, την ανάγκη να στηριχθούμε σε αξίες και τη σοφία του παρελθόντος, χτίζοντας γερές βάσεις προς το μέλλον.

 

Στις ηλικιωμένες γυναίκες υπάρχει η μοναδική γνώση, ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με τα υφαντά, την καλλιέργεια, τα τρόφιμα με μοναδικές γεύσεις. Αυτή η γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά και να συνδεθεί με την ενίσχυση δικτύων παραγωγών – καταναλωτών, με την γνώση νέων ανθρώπων που κατάγονται από την περιοχή και θα ήθελαν να επιστρέψουν στην περιφέρεια, με την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες (θέματα υγείας, φροντίδας ηλικιωμένων, αλληλεγγύης στους πιο ευάλωτους κα). Έτσι θα μπει φραγμός στην αιμορραγία της Καρπάθου, αλλά και άλλων νησιών της περιοχής, στην μετανάστευση των νέων, του πιο δυναμικού κομματιού της κοινωνίας. Οι νησιωτικές κοινωνίες που ευημερούσαν κάποτε στηριγμένες στους ίδιους τους ανθρώπους έχουν τη δυνατότητα να σταθούν ξανά γερά στα πόδια τους, και να γίνουν ζωντανές κοινωνίες 12 μήνες το χρόνο.

 

Η διστακτικότητα για συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα, λόγω της σύνδεσης των συνεταιρισμών με φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης, πελατειακών σχέσεων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση των 7 βασικών αρχών που διέπουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα μέσα από την εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, της δημοκρατικής λειτουργίας, της συνεργασίας με άλλους παρόμοιους φορείς για μεταφορά εμπειριών, της δημιουργίας θεσμών στήριξης και αυτοελέγχου από τις ίδιες τις κοινωνικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στο Ν. Αιγαίο. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι μπορούμε να διδαχθούμε από τα λάθη αλλά και να διαμορφώσουμε μια δημιουργική δυναμική για να παίξει η κοινωνική οικονομία τον ρόλο που τις αρμόζει τόσο στο Ν. Αιγαίο όσο και στη χώρα γενικότερα».

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσε μέλη της υπό σύστασης κοινωνικής επιχείρησης, ιδιαίτερα νέους και νέες, να συμμετάσχουν στο σεμινάριο που διοργανώνει ο ίδιος σε συνεργασία με φορείς, στην Αθήνα, στις 19 Ιανουαρίου 2013, με θέμα το πώς δημιουργείται συνοχή και ενδυναμώνει η συνεργασία μεταξύ ατόμων που επιδιώκουν τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.