Print this page
11 Σεπτεμβρίου 2012

Μεταρρύθμιση κι αναζωογόνηση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, έλεγχος περιουσιών

Προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων από την ΔΕΘ

 

H ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στην συνέντευξη τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 10/9/2012:

 

Α’. Ανάλυση της πολιτικής κατάστασης

 

Η αδιέξοδη πολιτική του παρελθόντος

 

Για δεκαετίες η χώρα ακολουθούσε μια πολιτική που οδηγούσε, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο: πελατειακές σχέσεις, διαφθορά, σπατάλη, απουσία σχεδιασμού και ελέγχου, γιγάντωση της γραφειοκρατίας, κατάρρευση της παραδοσιακής παραγωγικής βάσης με εκτίναξη της κατανάλωσης που βασίζονταν σε δανεισμό, χαμηλής ποιότητας πολιτικό σύστημα και πολιτικό προσωπικό, λεηλασία δημόσιων αγαθών και απαξίωση του δημόσιου συμφέροντος.

 

Δεν αναπολούμε όσα μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

 

Η «ανόητη» σημερινή πολιτική

 

Έπρεπε, πρέπει, να αλλάξουμε. Έστω στο 12 παρά 5'. Έστω στο 12 και 5', όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα μας και έκανε τη φούσκα να σκάσει.

 

Αν το πολιτικό σύστημα αλλά και οι θεσμοί της κοινωνίας λειτουργούσαν ορθολογικά, θα διαμορφώνονταν, μετά από διάλογο, ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα βασίζονταν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα, στην αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής, στον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς, στην αναδιοργάνωση της διοίκησης - ώστε να γίνει αποτελεσματική προς όφελος του πολίτη.

 

Κι άλλες χώρες αντιμετώπισαν πριν από μια δεκαετία δημοσιονομική κρίση (πχ Γερμανία, Φιλανδία κα). Η δημοσιονομική εξυγίανση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αλλάξουμε τη χώρα, να διαμορφώσουμε βιώσιμες επιλογές για το μέλλον της κοινωνίας. Η κρίση θα μπορούσε να είναι η αφορμή για ευρύτερες αλλαγές στην οικονομία, για τη μεταρρύθμισή της προς πράσινη κατεύθυνση, για στοχευμένες επενδύσεις και πράσινη καινοτομία ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της οικονομίας, να μειωθεί το κόστος παραγωγής (ιδιαίτερα με παρεμβάσεις σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, κατανάλωσης ενέργειας και πρώτων υλών), για εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, για ένα σύγχρονο και κοινωνικά αποδοτικό φορολογικό σύστημα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά σημαντικούς τομείς.

 

Όμως οι ιδεολογικές εμμονές των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ καθώς και η ανικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος οδήγησαν σε μια «ανόητη» πολιτική η οποία παρουσιάζεται βαρύγδουπα ως η μόνη λύση για όποια νόσο!  Η πολιτική αυτή, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, αποδεικνύεται, από τα αποτελέσματά της, όχι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και πλήρως αποτυχημένη.

 

Η εμμονή σεπεριοριστικά μέτρα και σε μια πολιτική λιτότητας χωρίς στόχο, οδηγούν στην καταστροφή της οικονομίας και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ αδυνατούν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Οι δείκτες ανεργίας και φτώχειας δείχνουν ότι επιστρέφουμε σε συνθήκες που επικρατούσαν πριν από αρκετές δεκαετίες και  που οδήγησαν σε μαζική μετανάστευση, τάση που ήδη εμφανίζεται σήμερα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, κυρίως αποφοίτων πανεπιστημίων αλλά όχι μόνο.

 

Μια πολιτική τρέλας που οδηγεί στην καταστροφή

 

Απέναντι σε αυτή την «ανόητη» πολιτική, η οργή καθώς και η άρνηση κάθε αλλαγής δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση αλλά σε βάθεμά της.

 

Η επιστροφή στη δραχμή μέσα από  μια ανεξέλεγκτη ή έστω μερικώς ελεγχόμενη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Η αποκοπή της χώρας από την ευρωπαϊκή προοπτική και οικογένεια δεν θα οδηγήσει σε αναζωογόνηση της οικονομίας κι αναγέννηση της χώρας αλλά, αντιθέτως, σε μια νέα εθνική καταστροφή, σε μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση. Ποια χώρα μπορεί να επιβιώσει σήμερα ξεκομμένα, μόνη της στον κόσμο; Θα ήθελε η κοινωνία να μετατραπούμε σε μια Αλβανία της εποχής του  Χότζα, όπως προτείνουν οι ακροδεξιοί αλλά και ένα τμήμα της Αριστεράς; Πώς δυνάμεις που επικαλούνται την αλληλεγγύη των λαών προτείνουν πολιτικές που οδηγούν στον απομονωτισμό; Η σύγκλιση με την Ευρώπη ήταν το όνειρο της κοινωνίας για δεκαετίες, ένα όνειρο που στηρίζονταν και από μεγάλα χρηματοδοτικά πακέτα που δυστυχώς σπαταλήθηκαν ή έκαναν ορισμένους πιο πλούσιους. Κι ενώ είχαμε πιστέψει ότι θα γίνουμε Ευρωπαίοι, μπορεί, σήμερα, να είναι πολιτική πρόταση η φυγή από το κοινό σπίτι για να βρεθούμε στο δρόμο, εκτεθειμένοι στους τυφώνες που χτυπάνε βίαια τις σημερινές κοινωνίες;

 

Η λύση, λοιπόν, δεν βρίσκεται:

  • στην υιοθέτηση ιδεολογημάτων που οδηγούν στην καταστροφή ή στον κοινωνικό πόλεμο,
  • σε ιδεολογίες και  πολιτικές που είχαν ως κατάληξη εκατομμύρια νεκρούς σε πεδία μαχών, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε “νύχτες των κρυστάλλων”,
  • στη διάλυση της Ευρώπης και στην επιστροφή σε εποχές βάρβαρων συγκρούσεων στο εσωτερικό των κοινωνιών και μεταξύ κρατών,
  • στο κλείσιμο του ματιού και στην ανοχή σε αντιδημοκρατικές πολιτικές που οδήγησαν στην οπισθοδρόμηση της χώρας, στη δολοφονία Ελλήνων από Έλληνες, στο ξεπούλημα της Κύπρου (χουντικό πραξικόπημα και τουρκική εισβολή σχεδόν χωρίς αντίσταση) από ένα καθεστώς που επικαλούνταν μάλιστα την υπεράσπιση του έθνους και της πατρίδας.

 

Η αντιπαράθεση και η υιοθέτηση μονομερών ενεργειών στις ευρωπαϊκές σχέσεις της χώρας θα μπορούσε να έχει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

 

Λαϊκίστικες και ακροδεξιές δυνάμεις στις περισσότερες χώρες – ιδεολογικά συγγενείς με ελληνικά λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα - χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μαύρο πρόβατο για να πετύχουν εκλογικά κέρδη. Αντιμετωπίζουν τους Έλληνες - όπως οι ακροδεξιοί στη χώρα μας τους μετανάστες - ως εξιλαστήρια θύματα για να πείσουν την κοινωνία ότι το μίσος και η βία, και όχι η αλληλεγγύη, είναι η λύση στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η κάθε χώρα.

 

Κάθε μονομερής ενέργεια ενδυναμώνει αυτές τις λαϊκίστικες και ξενοφοβικές δυνάμεις και αποδυναμώνει τους συμμάχους μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολύ περισσότερο, συμπεριφορές ναζιστικής έμπνευσης, όπως τα τάγματα εφόδου, απομονώνουν τη χώρα μας από όσους μέχρι τώρα εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην ελληνική κοινωνία. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα, να απομονωθούμε λόγω των νεο-ναζιστικών επιθέσεων ΚΑΙ από τους φίλους μας.

 

 

Β’. Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων

 

Ο δρόμος της λογικής, ο τρίτος δρόμος: μεταρρύθμιση με δίκαια μέτρα

 

Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ή προτείνονται προς εφαρμογή έχουν υπερβεί κατά πολύ τις αντοχές της κοινωνίας. Η επιβίωση της χώρας απαιτεί μια εναλλακτική λύση, μια τρίτη πολιτική πρόταση, που βασίζεται στη λογική, στον ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην επιστροφή της πολιτικής ως μεθόδου επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας και βελτίωσης του μέλλοντος μας, στην ενδυνάμωση της συνοχής και της αλληλεγγύης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να πετύχουμε την αναγκαία αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας πρέπει να παρουσιάσουμε ως ελληνική κοινωνία ένα δικό μας σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα εφαρμόζεται. Η επιστροφή της χώρας στις ευρωπαϊκές πολιτικές διεργασίες, μπορεί να βοηθήσει και στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίου με στόχο να προσαρμοστούν αυτοί στις ευρωπαϊκές αξίες.

 

Η Ελλάδα, παράλληλα με τις δικές της προσπάθειες, θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη ευρωπαϊκή υποστήριξη για να ξεπεράσει την βαθύτερη κρίση που αντιμετώπισε στην πιο πρόσφατη ιστορία της. Δεν πρέπει να υπάρχουν εκβιασμοί ή ασάφεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ευρωπαίους εταίρους. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. 

 

Νέα στρατηγική εξόδου από την κρίση αλλά και, άμεσα, μέτρα για επιβίωση των πολιτών

 

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, αφενός μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική στρατηγική για διέξοδο από την κρίση όσο και άμεσα μέτρα στήριξης κι ανακούφισης όλων όσοι σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Πρέπει να βρούμε ΣΗΜΕΡΑ πρακτικέςλύσεις που θα αντισταθμίζουν την βίαιη απώλεια εισοδήματος, κι αυτό μπορεί να γίνει με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών που θα βοηθήσουν να επιβιώσουν όσοιβρίσκονται  πλέον σε οριακή κατάσταση, με την ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αλλά και με την δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στο προσκήνιο αλλά δυνάμεις δημιουργικές, δημοκρατικές, κοινωνικά υπεύθυνες, όχι μαχαιροβγάλτες και τραμπούκοι

 

Η αντικατάσταση των “κλεφτών και απατεώνων” από ¨τραμπούκους και μαχαιροβγάλτες” είναι ο σίγουρος δρόμος για την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να δρομολογήσουμε διαδικασίες που θα φέρουν νέες δημιουργικές και όχι καταστροφικές κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο, ώστε αφενός να αλλάξει αυτή η αποτυχημένη και κοινωνικά άδικη πολιτική κι αφετέρου να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις αδιέξοδες διλημματικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος.

 

Έχουμε την υποστήριξη των πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια

 

Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει την σταθερή αλληλεγγύη τους προς την ελληνική κοινωνία τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα εθνικά κοινοβούλια. Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία των ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων, του Μιχάλη Τρεμόπουλου, μέχρι τις 1 Φεβρουαρίου 2012, όσο και εμένα από τις 2 Φεβρουαρίου 2012 που τον αντικατέστησα και μετά. Υπάρχουν πλήθος πολιτικών τοποθετήσεων, ανακοινώσεων, πολιτικών παρεμβάσεων. Η πιο πρόσφατη είναι η παρουσίαση της πρότασης της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, με κοινή συνέντευξη του Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και εμένα, στις 23 Μαϊου, στο Στρασβούργο. Μια πρόταση 7 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας με συγκεκριμένες ενέργειες στην προσπάθεια να προωθήσει κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές.  

 

Οι προτάσεις αυτές, που έχουν την υποστήριξη όλων των πράσινων κομμάτων, αποτελούν μια συνεκτική στρατηγική που - εφόσον υιοθετηθεί - δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να αναζωογονήσει την οικονομία της, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους, να πετύχει σε λογικό χρονικό διάστημα τις αναγκαίες προσαρμογές στα δημοσιονομικά της αλλά και να αντιμετωπίσει άμεσα τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

 

Χωρίς αλλαγές των όρων κάποιων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δεν μπορούν να  πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις, τονίζουν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο και  υποστηρίζουν ορισμένες αλλαγές στις πολιτικές που προωθούνται από την Τρόικα και τους όρους του Μνημονίου που οδηγεί στο Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής;

 

1. Πακέτο Επενδύσεων Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ελλάδα (Green New Deal Investment Package) για την Ελλάδα με στόχο την τόνωση και τον βιώσιμο αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας.

Η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί για να επενδύσει στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στην πράσινη και κοινωνική καινοτομία.

Για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται έξτρα ενίσχυση από “ομόλογα έργου” και εγγυήσεις, δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και φόρο επί των βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, συμπληρωματικά με την αποτελεσματική αξιοποίηση τωναδιάθετων ακόμα πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και την καινοτόμο χρήση οικονομικών εργαλείων από τους πόρους του προϋπολογισμού που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πχ ταμείο εγγυήσεων, εργαλείο διάχυσης κινδύνου, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς κι επιτάχυνση της απορρόφησης της χρηματοδότησης από Jeremie και Jessica από εγχώριους δανειστές.

 

2. Προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους, όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα). Είμαστε υπέρ της αναστολής των κανονισμών που επιτρέπουν τη νομοθετική παρέμβαση στους μισθούς κάτω από το όριο που προβλέπεται από συλλογικές συμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, καθώς και υπέρ των ελάχιστων μισθών, της κοινωνικής συνοχής, των βιώσιμων και δίκαιων συντάξεων, της δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής.

Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εμπειρία σε σχέση με αυτά, να καταθέσει νέες προτάσεις, κυρίως για να βοηθήσει τις πιο φτωχές οικογένειες, και να τις υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

3. Παράταση του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχωνκατά δυο (2) χρόνια (έως το 2016 αντί του 2014), ώστε να πετύχει. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτή την παράταση.

 

4. Διασφάλιση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ώστε να παγώσουν για 3 χρόνια όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

5. Εξασφάλιση ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

6. Ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για τις καταθέσεις ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεωνπου δεν έχουν καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους αλλά και να δοθούν πλήρη στοιχεία για το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε από ευρωπαϊκές εταιρίες στην περίπτωση της Ελλάδας. Βοήθεια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης καθώς και δίκαια μέτρα φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, υποστηρίζουμε την προώθηση της εφαρμογής κοινωνικά δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

 

7. Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα τις Ελληνικές Περιφέρειες και τους Δήμους στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, με απορρόφηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και την κινητοποίηση συμπληρωματικών επενδύσεων. Ένα σημαντικό μέρος των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων θα πρέπει να διατεθεί αποτελεσματικά - όπου είναι απαραίτητο, χωρίς συγχρηματοδότηση - για κοινωνικούς σκοπούς, για την καταπολέμηση της φτώχειας και την δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους,

 

Προϋπόθεση σε αυτή τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για την προώθηση ενός τέτοιου πακέτου πολιτικών αλλαγών είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, μέσω της άμεσης μείωσης των ελλειμμάτων. Όμως, αυτό δεν πρέπει να γίνει με διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας,με πνίξιμο των κοινωνικών υποδομών και νέα βίαιη αφαίρεση εισοδημάτων από άτομα που είναι στα όρια της επιβίωσης αλλά με προσεκτικά σχεδιασμένα, κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα μειώσουν τις δαπάνες αλλά κυρίως θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα όχι όμως με χαράτσια και άδικη φορολόγηση.

 

Δυστυχώς, και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν είχαν σχέδιο, παρόλο ότι άλλα  υπόσχονταν προεκλογικά. Αλλά ούτε η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), οι λαϊκιστές Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ακροδεξιά ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχουν παρουσιάσει ένα οποιοδήποτε στοιχειώδες σχέδιο.

 

Άμεσα, κοινωνικά δίκαια μέτρα

 

Εμείς προτείνουμε η κύρια πηγή εσόδων για την κάλυψη των 11,5 δις πρέπει να προέλθει  από:

 

(α) Την αναζωογόνηση της οικονομίας (μεταξύ άλλων με την στήριξη ενός πράσινου επενδυτικού πακέτου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών από ευρωπαϊκούς και τοπικούς πόρους καθώς και με βοήθεια ενός φορολογικού συστήματος και συντελεστές ΦΠΑ που ευνοούν εκείνες τις επενδύσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνους τομείς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντί να πνίγουν την οικονομία).

 

Αυτό απαιτεί, όμως, εκ μέρους της Ελλάδας ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία και την απασχόληση. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρουσιαστεί ή όταν παρουσιάζεται είναι απελπιστική ίδιο με αυτό που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία.

 

Η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί στην ανάγκη λήψης πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων για αναπλήρωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων (λόγω ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας θα απαιτηθούν φέτος περίπου 2,5 δις ευρώ για αναπλήρωση των ελλειμμάτων).

 

Φαύλος κύκλος: ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση των ελλειμάτων, ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης από το κράτος για να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, επιδείνωση της κρίσης και των ελλειμμάτων του δημόσιου τομέα, ανάγκη λήψης “πρόσθετων” μέτρων (χαράτσια, νέα μείωση εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων κα).

 

(β) Σε στοχευμένη περικοπή της σπατάλης στην λειτουργία του δημοσίου (μείωση κατανάλωσης ενέργειας, καυσίμων, περιορισμός γραφειοκρατίας, διαχείριση κτηριακού αποθέματος δημοσίου κα). Ακόμα και σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτούς τους τομείς, πχ της σπατάλης ενέργειας -και άρα αυξημένων λογαριασμών ρεύματος – των δημόσιων κτιρίων.

 

Μόνο για τις ανάγκες των μη συνδεδεμένων στο δίκτυο νησιών δαπανάμε ετησίως πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου. Η ΔΕΗ πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της χρήσης λιγνίτη και πετρελαίου.

 

Η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο (η πλέον εξαρτημένη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο) μας κοστίζει ετησίως πάνω από 10 δις ευρώ. Γιατί ανεχόμαστε αυτή τη σπατάλη; Ας απαιτήσουμε τη βοήθεια της TaskForceτης Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γερμανικών φορέων, εφόσον θέλουν, να βοηθήσουν με εμπειρία και τεχνογνωσία, με στόχο όσα χρήματα εξοικονομηθούν σε αυτούς τους τομείς να πάνε για μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων.

 

(γ) Τη δίκαιη φορολόγηση της συνολικής ακίνητης και κινητής περιουσίας από ένα όριο και πάνω (πχ στην Γερμανία το όριο που συζητιέται είναι 500.000 Ευρώ).

 

Η καταγραφή του συνόλου της κινητής κι ακίνητης περιουσίας, των ομολόγων, μετοχών, καταθέσεων και κάθε είδους εσόδων των πολιτών μπορεί να αποκαλύψει μαύρο χρήμα, γκρίζες περιουσίες αλλά και να θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική αντί για την οριζόντια πολιτική περικοπών και βίαιης λιτότητας. Γιατί να πληρώνουν σχεδόν πάντα όσοι κυρίως δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα; Από τον εντοπισμό της περιουσίας που έχει αποκτηθεί με μη-νόμιμο τρόπο ή με απόκρυψη εισοδημάτων μπορούν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πολλά δισεκατομμύρια. Αυτό δεν έλεγαν σχεδόν όλα τα κόμματα τόσο καιρό; Γιατί δεν το κάνουν πράξη ώστε να μην συνεχίζεται η επιβολή αντικοινωνικών μέτρων; 

 

Είναι θέμα δικαιοσύνης αλλά και εργαλείο για να δημιουργηθεί και πάλι εμπιστοσύνη στην κοινωνία, να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία όλα τα χρήματα και ο δημόσιος πλούτος τον οποίο έχουν καταχραστεί τις τελευταίες δεκαετίεςστελέχη της διοίκησης, της πολιτικής ή ιδιώτες. Παρά το γεγονός ότι έχουν φτάσει στη δημοσιότητα μερικές, έστω, υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιου χρήματος, δεν έχει γίνει τίποτα για να επιστρέψουν τα κλεμμένα στα δημόσια ταμεία. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση Siemens.

 

(δ) Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες ώστε να υπάρξει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και ο τραπεζικός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διασφαλίζει ότι δεν γίνονται οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες καταφύγια μαύρου χρήματος και γκρίζων περιουσιών.

 

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε αυτές τις τράπεζες ξεπερνάει τα 180-220 δις ευρώ και κατά συνέπεια τα ελάχιστα έσοδα από μια φορολόγηση των εισοδημάτων που δεν έχουν πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους θα μπορούσε να ανέρχεται σε δεκάδες δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με την ελβετική – εδώ και χρόνια – για μια ρύθμιση που θα αφορά μόλις το 10% των καταθέσεων, δηλαδή περίπου 20 δις.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου, μια ρύθμιση για τα 20 δις θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα για το δημόσιο ταμείο της τάξης των 6 δις. Γιατί δεν αναφέρεται καν αυτό το ποσό στο πακέτο των μέτρων που θα ληφθούν για να συγκεντρωθούν τα 11,5 δις ώστε να μειωθεί το έλλειμμα;

 

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως με πρωτοβουλία και πίεση των πολιτών, συγκεντρώθηκαν – όχι πάντα με συμβατικούς τρόπους – στοιχεία για τους καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες. Κατά καιρούς βλέπουν τη δημοσιότητα πληροφορίες για απόκτηση CDμε στοιχεία Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, αλλά δεν έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής ότι υπάρχει πράγματι πολιτική βούληση για διαφάνεια στις καταθέσεις.

 

Η αλληλεγγύη των Πράσινων προς την ελληνική κοινωνία βασίζεται σε πράξεις:

  1. Σταθερή υποστήριξη στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας για αντιμετώπιση της κρίσης με δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένες πολιτικές. 7 προτάσεις της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και στήριξη της προσπάθειας εξόδου από την κρίση με αλλαγές στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
  2. Διάλογος με φορείς για τη διαμόρφωση εναλλακτικού σχεδίου για αναζωογόνηση της οικονομίας, στροφή της σε πράσινη κατεύθυνση  και δημιουργία θέσεων εργασία

Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη 27/3 στην Αθήνα οι συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου με προτάσεις για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.

 

Ομάδες εργασίας των Ελλήνων Πράσινων, με συντονισμό του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, προετοιμάζουν σχέδια πολιτικής και προτάσεων αλλαγών σε 10 οικονομικούς τομείς:

(α) νέοι κι απασχόληση

(β) ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές

(γ) γεωργία, κτηνοτροφία κι ανάπτυξη υπαίθρου, σύνδεση με τουρισμό και άλλες δραστηριότητες

(δ) κατασκευές

(ε) μεταφορές

(στ) ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία

(ζ) κοινωνική οικονομία – κοινωνικές επιχειρήσεις

(η) μετανάστες

(θ) υγεία

(ι) περιβάλλον και απασχόληση.

 

Στις προτάσεις αυτές θα συνεισφέρουν με ιδέες για αξιοποίηση οικονομικών κι άλλων εργαλείων και καλές πρακτικές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι πράσινοι ευρωβουλευτές και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους.

 

Στη συνέχεια, τα σχέδια αυτά θα δοθούν για διαβούλευση σε ελληνικούς κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9,10 και 11 Νοεμβρίου, ως έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς την ελληνική κοινωνία.

 

Βασικός στόχος της ομάδας εργασίας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιοείναι  η συμβολή στη διαμόρφωση, μέσα και από το διάλογο με ελληνικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, όπου θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τομείς που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα με τρόπο συμβατό με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί βιωσιμότητας, προστασίας περιβάλλοντος και κοινωνικής συνοχής αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας. 

 

Άμεσα μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

 

Οι Πράσινοι συζητάμε αυτή την περίοδο τρόπους απευθείας στήριξης όσων σήμερα βρίσκονται στα όρια επιβίωσης αλλά και είναι άνεργοι.

 

Προτείνουμε δυο συγκεκριμένα εργαλεία για να κατευθυνθούν στοχευμένα πόροι σε όσους πράγματι έχουν σοβαρή ανάγκη:

 

1. Εργαλείο δημιουργίας θέσεων εργασίας Youth guarantee: Εγγύηση (επιταγή) για την απασχόληση ή την κατάρτιση των νέων.

 

Οι μόνες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας - που δεν οδηγούν όμως πραγματικά σε δημιουργία θέσεων εργασίας όπως θα έπρεπε - είναι προγράμματα κατάρτισης και προγράμματα “κοινωφελούς εργασίας”.

 

Όμως, πρέπει να διατεθούν άμεσα χρήματα, μέσα από καινοτόμα εργαλεία όπως το Youthguarantees(ένα είδος εγγύησης – επιταγής με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της απευθείας οικονομικής ενίσχυσης σχεδίων που καταθέτουν νέοι). Κάθε νέος ή μεγαλύτερος στην ηλικία που είναι άνεργος για πάνω από 4 μήνες να έχει στη διάθεσή του μια επιταγή 12.000 ευρώ με στόχο να δημιουργήσει μια θέση εργασίας βιώσιμη είτε σε προσωπική εταιρία είτε σε Μικρομεσαία Επιχείρηση είτε σε κοινωνική επιχείρηση.

 

Ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου πρέπει να δημιουργηθεί για να ελέγχει αν πράγματι αξιοποιούνται τα χρήματα σύμφωνα με τους στόχους μιας τέτοιας ενεργητικής πολιτικής για την απασχόληση, αν επιτεύχθηκε πράγματι ο στόχος για τον οποίο δόθηκε η ενίσχυση. Τομείς με σημαντικό δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες και υποδομές. Με τη διάθεση ενός ποσού 1,2 δις ευρώ μπορούν να δημιουργηθούν, άμεσα, με βάση μια τέτοια πολιτική, 100.000 θέσεις εργασίας. Σήμερα πολλαπλάσια χρήματα ξοδεύονται μέσω μη στοχευμένων προγραμμάτων.

  • Η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε, μετά από κατάλληλη προετοιμασία και διάλογο με τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς φορείς και τα Περιφερειακά Συμβούλια, να καταθέσει στην ΕΕ ένα επιχειρησιακό σχέδιο και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του με στόχο την άμεση δημιουργία 400.000 νέων θέσεων εργασίας, με πόρους που θα μπορούσαν να προέλθουν από αναδιάταξη προγραμμάτων και αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ (2,4 δις) ενώ άλλα 2,4 δις θα μπορούσαν να προέλθουν από το πακέτο των 120 δις που αποφάσισαν (τουλάχιστον στα χαρτιά) στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου οι αρχηγοί των κρατών.

 

  • Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε σχέδια επιστροφής νέων κι ανέργων στην περιφέρεια και ανάπτυξη δραστηριοτήτων που καλύπτουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και παραγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση αλλά κυρίως σε πράσινες τεχνολογίες και υπηρεσίες, τοπική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, δίκτυα αλληλοβοήθειας κα. Με αυτόν τον τρόπο θα αναζωογονηθεί η οικονομία στην περιφέρεια, θα επανενταχθούν στην εργασία άνεργοι, θα καλυφθούν σημαντικά κενά που υπάρχουν σήμερα σε κοινωνικές ανάγκες.

 

2. Solidarity Fund: Ταμείο Αλληλεγγύης

 

Από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα πρέπει να διατεθεί - μέσα από απλούς και όχι εξαιρετικά γραφειοκρατικούς και χρονοβόρους μηχανισμούς - ένα βασικό ποσό για απευθείας ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τους επόμενους δύσκολους μήνες.

 

Χρειάζεται, φυσικά, να αναπτυχθεί μηχανισμός παρακολούθησης κι ελέγχου όσων ενισχυθούν, για να αποτραπούν φαινόμενα απάτης ή ενίσχυσης ατόμων που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη για άμεση βοήθεια.

 

- Το επίδομα θέρμανσης, είναι ακριβώς η λάθος πολιτική που επαναλαμβάνεται παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί αλλάζουν. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι ενίσχυση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και θα μπορούσε να διατεθεί σε όσους πραγματικά χρειάζονται βοήθεια στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας για να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα της κατοικίας τους. Με αυτό τον τρόπο θα αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία και οι έχοντες ανάγκη θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για θέρμανση μακροχρόνια, ενώ θα μειωθεί το ποσό που διαθέτει η χώρα για εισαγωγή πετρελαίου (κάτι που έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά).

 

Πώς χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι με ανόητο τρόπο σε μια εποχή που το κάθε ευρώ μετράει

 

Είναι γνωστό ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απορρόφησης με αποτελεσματικό τρόπο των ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονται για την χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της απασχόλησης, των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, της μετανάστευσης, της υγείας και του περιβάλλοντος. Να, για παράδειγμα, μερικά πρόσφατα περιστατικά, όπως προκύπτουν και από ερωτήσεις που έχω καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

 

1. Φρούτα στα σχολεία.

Δεν είναι ικανή η χώρα να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για δωρεάν προώθηση φρούτων σε μαθητές σχολείων, κυρίως της Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει, από το 2009, ένα πρόγραμμα συγχρηματοδότησης της αγοράς φρούτων και λαχανικών για να προωθηθούν στους μαθητές των σχολείων με στόχο να εξοικειωθούν οι μαθητές με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να μειωθεί η επισιτιστική ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές, να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή. Το πρόγραμμα έχει απαιτήσεις για υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων για να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών που θα καταναλώνουν τα προϊόντα αυτά. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, σήμερα και για λόγους αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας και αντιμετώπισης οξυμμένων επισιτιστικών προβλημάτων σε αρκετά σχολεία, ιδιαίτερα αστικών περιοχών, λόγω της αδυναμίας πολλών οικογενειών να εξασφαλίσουν σωστή διατροφή στα παιδιά τους ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας κα.

 

Κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, το σχολικό έτος 2009-2010, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν σε συνάδελφο ευρωβουλευτή, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2010-2011 η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόλις το 56,6% των διαθέσιμων σε αυτήν ευρωπαϊκών πόρων, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκαν προβλήματα με υπολλειματικότητα φυτοφαρμάκων και δυσκολίες προσαρμογής των παραγωγών στις ποιοτικές απαιτήσεις του προγράμματος.

 

Με απόφαση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για το σχολικό έτος 2011-2012 που τελείωσε. Θα  είναι σε θέση η Ελλάδα να κινητοποιηθεί έστω στο παρά πέντε για να μην χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για το 2012 αφού αυτοί δεν μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά;

 

2. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

 

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  κ. Ιωάννη Βρούτση,ζήτησα με επιστολή μου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELIH_MED, το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της  μεταφοράς των υποχρεώσεών του στον ΟΑΕΔ.

 

Το ELIH-MED (EnergyEfficiencyinLow-incomeHousingintheMediterranean- Ενεργειακή Αποδοτικότητα στις Μεσογειακές Κοινωνικές Κατοικίες) εστιάζεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κοινωνικών κατοικιών και κατοικιών πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα είναι 1.974.320€ και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 115 κατοικιών του ΟΕΚ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Καβάλα και Κομοτηνή) καθώς και την εγκατάσταση 30 έξυπνων μετρητών (smartmetering). Το έργοθα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 35-40% σε κάθε κατοικία. Η διαδικασία επιλογής των προς ένταξη κατοικιών στο πρόγραμμα, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, τον Φεβρουάριο του 2012, όλες οι υποχρεώσεις του οργανισμού μεταβιβάστηκαν στον ΟΑΕΔ που όμως δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για συνέχιση του προγράμματος. Ο συντονιστής του έργου πανευρωπαϊκά, κ. ClaudeTourret, με επίσημη επιστολή του προς τον ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει απάντηση ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο (Institut De La Meditteranée) θα αναγκαστεί να ακυρώσει την ελληνική συμμετοχή.

Κι όμως, η εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός αυτοδιοικούμενου ΟΕΚ στο χώρο της κοινωνικής κατοικίας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία στη χώρας μας αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ενδεχόμενηματαίωση του έργου όχι μόνο θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων σε μια στιγμή που ακόμα κι ένα ευρώ είναι σημαντικό, όχι μόνο θα κοστίσει στα νοικοκυριά  της περιοχής, αλλά θα ζημιώσει και την προοπτική της χώρας για ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε καινοτόμους τομείς.

Σήμερα, χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας - όπως είναι γνωστό η χώρα μας δαπανά σημαντικούς πόρους για εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θέρμανση και δροσισμό των κτιρίων – δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν μέσω της προώθησης αποτελεσματικών πολιτικών και πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Προγράμματα όπως το ELIH-MED, αποτελούν ευκαιρίες για τη χώρα.Πολύ περισσότερο που κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, σημαντικοί πόροι από τα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής θα κατευθυνθούν προς προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και σε κατοικίες και γι’ αυτό απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία της χώρας και των φορέων.

 

3. Η διοίκηση αποτυγχάνει στην μεταναστευτική πολιτική κάτι που εκμεταλλεύονται ακροδεξιοί

Το μεταναστευτικό είναι ελληνικό αλλά κι ευρωπαϊκό ζήτημα, αφού τα ελληνικά σύνορα είναι κι ευρωπαϊκά και πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη.

Η χώρα χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και η ίδια πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για μια ρεαλιστική, ανθρωπιστική κι αποτελεσματική πολιτική για το μεταναστευτικό. Η απουσία κι αναποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης καθώς και η αδυναμία της να αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές και τις προτάσεις ειδικών και κοινωνικών φορέων καθώς και τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους – 309.000.000 ευρώ  – εκτρέφουν ακραίες πολιτικές κι αντιλήψεις που στρέφονται τόσο εναντίον των Ελλήνων πολιτών όσο και των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Οι πολιτικές δυνάμεις, οι πολιτικοί και οι υπουργοί αντί να στέλνουν λάθος μήνυμα, προβάλλοντας ανεύθυνες κι ανεδαφικές προτάσεις, που θα κόστιζαν μεταξύ άλλων και δισεκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, όπως αυτές για σύλληψη, κράτηση κι απέλαση χωρίς τη θέλησή τους 400-700.000 μεταναστών πρέπει να εργαστούν για μια δίκαιη, ισορροπημένη κι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστευτική πολιτική.

Πρέπει να εργαστούν για μια ρεαλιστική, αποτελεσματική και ανθρωπιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς πόρους για λύσεις προς όφελος και των Ελλήνων και των μεταναστών.

Η απουσία της διοίκησης αφήνει χώρο σε δράσεις νεοναζί κι ακραίων ομάδων. Στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές όπως αυτή του Αγ. Παντελεήμονα, που είναι υποβαθμισμένες και στις οποίες κατοικούν πολλοί μετανάστες αλλά κι Έλληνες πολίτες από φτωχά στρώματα, πρέπει η διοίκηση να ενισχύσει τις κοινωνικές υποδομές και να τις αναβαθμίσει οικολογικά, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία, δημιουργώντας παράλληλα και πολλές θέσεις εργασίας σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Μια ρεαλιστική, αποτελεσματική κι ανθρωπιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού χρειάζεται, όμως, σχέδιο, πολιτικές κι ανθρώπους που ξέρουν πώς να συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής ζωής  των πολιτών είτε είναι Έλληνες είτε πρόσφυγες ή μετανάστες.

 

Να μην ενθαρρύνουμε με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τους λαϊκιστές, ακροδεξιούς και νεο-ναζί σε άλλες χώρες:

 

Δεν είναι μόνο θέμα αξιών και πολιτισμού η επίλυση των προβλημάτων της χώρας με ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου. Είναι και όρος επιβίωσης της κοινωνίας.

 

Τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των μαχαιρωμάτων μεταναστών ή άλλων ευάλωτων ομάδων – αξιοποιώντας την κοινωνική ανασφάλεια και τη διάλυση της διοίκησης που οδηγούν σε ανοχή παρόμοιων εγκληματικών συμπεριφορών - θα πρέπει κυνηγάνε οι τύψεις για το αίμα των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και για την ενδυνάμωση του λαϊκίστικου ρεύματος εναντίον των Ελλήνων – αντί της αλληλεγγύης – σε άλλες χώρες (πχ Φιλανδία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία).

 

Πράξεις όπως αυτές των ταγμάτων εφόδου όπως των ναζί στη Γερμανία του Χίτλερ δεν στρέφονται μόνο εναντίον των μεταναστών αλλά εκθέτουν και σε σοβαρούς κινδύνους τους Έλληνες - ιδιαίτερα τα παιδιά μας - που μεταναστεύουν τώρα σε διάφορες χώρες ή ακόμα και τους Έλληνες που μετανάστευσαν στα πέρατα του κόσμου τις προηγούμενες δεκαετίες. Και αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί ανεχόμενοι βάρβαρες πράξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ελληνική κουλτούρα και φιλοσοφία. Οι ανιστόρητοι μόνο μπορούν να υποστηρίζουν ότι αυτό που θα σώσει την ελληνική κοινωνία είναι τα μαχαιρώματα και η βία.

 

 

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά

 

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει την δημοσιονομική εξυγίανση ενισχύοντας όμως και όχι καταστρέφοντας την κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία, προωθώντας την πράσινη στροφή της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. 

 

Η ελληνική κοινωνία οφείλει, πρώτα στον εαυτό της και τα παιδιά της να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα και τις παθογένειές της, σε δημοσιονομικό, οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και να συμμετάσχει στις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. 

 

Η θέση της Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

 

Η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επαρκή χρόνο για να τα καταφέρει. Ήθα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη αλλάζοντας είτε θα βουλιάξουμε όλοι μαζί.

 

Η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερο Ευρώπη, τραπεζική ένωση, νομισματική και οικονομική ένωση αλλά και πολιτική ένωση.

 

Το έχουμε υποστηρίξει σταθερά οι Πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρεμβαίνουμε ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση. Ζητάμε από την Κομισιόν να υποβάλλει μια έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο για την προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους,όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα).

 

Από την άλλη η χώρα δεν μπορεί να αναπολεί τον παλιό της εαυτό. 

 

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει, να αναμορφώσει τη δομή της, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες της προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μέλλον για τις νέες γενιές. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, η οποία πρέπει να προέρχεται κατ' αρχήν από τους ελληνικούς θεσμούς και την ελληνική κοινωνία, όλες οι λύσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες και δεν θα λύσουν τα πραγματικά προβλήματα, δεν θα απαντήσουν στην ανάγκη για μεταρρύθμιση.

 

Περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα διαμορφωθεί μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και τα περιφερειακά συμβούλια και θα εφαρμοστεί πιστά αλλά θα έχει ως βασικούς πυλώνες: βιώσιμη οικονομία, κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Last modified on Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 19:09