28 Ιουνίου 2010

Μεσόγειος ειρήνης και αλληλεγγύης

Ελπιδοφόρα η συνάντηση των Πράσινων της Ανατολικής Μεσογείου στην Κύπρο

Τις βάσεις για την ανάπτυξη κοινών δράσεων γύρω από τα φλέγοντα πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου έθεσαν το Σαββατοκύριακο 25-27 Ιουνίου στη Λευκωσία τα πράσινα και άλλα κινήματα της περιοχής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, στον απόηχο της επίθεσης του Ισραήλ στο στολίσκο αλληλεγγύης προς τη Γάζα αλλά και της ανακοίνωσης κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης –μεταξύ άλλων- ο Khalid Najjar, γενικός εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο, ο Ben Eran Yeminy, πρόεδρος του ισραηλινού Πράσινου Κινήματος, ο Alidost Numan, εκπρόσωπος των Τούρκων Πράσινων, ο  Alpay Durduran, επικεφαλής του τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος» και ο Γιώργος Περδίκης, βουλευτής και εκπρόσωπος των Κύπριων Πράσινων.

Αυτή ήταν μια πρώτη συνάντηση σε μια σειρά συναντήσεων που θα λάβουν χώρα σε τακτική βάση μεταξύ των αντιπροσώπων των Πράσινων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, με την επόμενη προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για τη δημιουργία μιας Μεσογείου ελεύθερης από πυρηνικά, την ανάγκη για την άρση της πολιορκίας και του αποκλεισμού της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, την απελευθέρωση των ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, την επείγουσα ανάγκη για μια ειρηνική και βιώσιμη επανένωση της Κύπρου με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, την ειρηνική συνύπαρξη στο Αιγαίο και την ανάγκη για κατανόηση και σεβασμό της κοινής και αδιάσπαστης ιστορίας και οικολογίας της περιοχής.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Μιχ. Τρεμόπουλος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα και είχε επαφές με Τουρκοκυπρίους πολίτες, ακτιβιστές και υποστηρικτές της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, επιπλέον, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κύπριοι Πράσινοι για τα 100 χρόνια του συνεταιριστικού κινήματος, όπου ανέπτυξε το θέμα «Πράσινη Οικονομία - Πράσινες θέσεις εργασίας».

 Δείτε στο σύνδεσμο φωτογραφία από τη συνάντηση

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:53