Print this page
11 Μαϊος 2011

Ο Μ. Τρεμόπουλος στην Αλβανία για τις δημοτικές εκλογές

Στην Αλβανία βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ως μέλος της τετραμελούς αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία επέβλεψε τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή 8 Μαΐου.

Κύρια μέριμνα της αποστολής ήταν η παρακολούθηση για πιθανές παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών της αυτοδιοίκησης στην Αλβανία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Ενημέρωσης και Τεχνολογίας, τον πρόεδρο και τα μέλη της

Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, εκπροσώπους του Τύπου, μέλη τοπικών και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ στα Τίρανα. Την ημέρα των εκλογών επισκέφτηκε εκλογικά τμήματα στα Τίρανα, την Καβάγια και το Ελμπασάν.

Σε δήλωσή του ο Μ. Τρεμόπουλος, που είχε παραβρεθεί και παλιότερα σε εκλογές στη γειτονική Αλβανία, συνόψισε τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης και το κλίμα διεξαγωγής των τωρινών δημοτικών εκλογών ως εξής:

«Γενικώς οι εκλογές ήταν πιο δημοκρατικές από το παρελθόν. Έχουν υιοθετήσει μια πολύπλοκη διαδικασία που να εξασφαλίζει το αδιάβλητο του αποτελέσματος, όμως η πολιτική πόλωση που ενδημεί στην Αλβανία βρίσκει τρόπους να την καταστρατηγήσει. Εντοπίσαμε φαινόμενα «οικογενειακής ψήφου», όπου ο πατέρας κατηύθυνε μέσα στο πάντα μικτό εκλογικό τμήμα την ψήφο της συζύγου ή των τέκνων ή ερχόταν με τρεις ταυτότητες να ψηφίσει για όλους, φωτογράφησης των ψηφοδελτίων από ψηφοφόρους μετά τη σταυροδότηση ως απόδειξη της κατευθυνόμενης ψήφου, ενώ και το μελάνι που έβαζαν στο δάχτυλο των ψηφοφόρων ώστε να μην ξαναψηφίσουν αργότερα, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ανεξίτηλο. Δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η έκταση των φαινομένων αυτών και το κατά πόσο επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το ότι οι πολίτες εκτίμησαν την παρουσία και το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επηρέασε τη μείωση των φαινομένων αυτών σε σχέση με το παρελθόν. Ελπίζουμε μάλιστα σε όσο πιο σύντομη ενίσχυση της δημοκρατικής και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας».

Δείτε την τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, όπου παρουσιάζει την εμπειρία του από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:57