16 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην 7η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Μαυροβουνίου

 

Στην 7η συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και ΣύνδεσηςΕυρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχε ενεργά ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ, ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είναι κοινά και για άλλες χώρες: αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, οικολογικές πολιτικές, δημιουργία θέσεων εργασίας και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων όπως οι Ρομά, ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική ζωή της χώρας κα

Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και των πελατειών σχέσεων που κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα καθώς και του επηρεασμού των πολιτικών αποφάσεων από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Κατά την παρέμβασή του, εστίασε στην ανάγκη για επιτάχυνση της εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις:

- καταπολέμησης της διαφθοράς αναφορικά με τις δημόσιες αναθέσεις έργων, μεταξύ άλλων και με τη δημιουργία μίας “μαύρης λίστας”, στην οποία θα εγγράφονται όσοι ενώ συνεργάστηκαν με το δημόσιο εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς ή παραβίασαν τους όρους των συμβάσεων, αποκλείοντας τους τη δυνατότητα νέας συνεργασίας για ορισμένο διάστημα,

- διερεύνησης των υποθέσεων κακοποίησης και δολοφονίας δημοσιογράφων που αποκάλυψαν περιπτώσεις διαφθοράς, και προστασίας των δημοσιογράφων που κάνουν ουσιαστικές έρευνες,

- της Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση της διαφθοράς

- προσαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, μεταξύ άλλων και στις συστάσεις σχετικών διεθνών οργανισμών,

 - ολοκλήρωσης της έρευνας για τη δωροδοκία ψηφοφόρων μέσω διανομής χρημάτων υπό μορφή κοινωνικών επιδομάτων και της χρήσης δημόσιων πόρων για επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και στην αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στο Μαυροβούνιο, ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς καθώς και για θέματα προστασίας περιβάλλοντος αλλά κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εκλογές του 2012 είχαν εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά στην αξιοπιστία της διαδικασίας και του εκλογικού αποτελέσματος. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχουν καθυστερήσει σημαντικά, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα να προχωρήσουν οι βαθιές αλλαγές στις οποίες έχουν δεσμευτεί και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της χώρας ενόψει της διαδικασίας ευρωπαϊκής ένταξης που έχει ξεκινήσει.

Το Μαυροβούνιο υπέβαλε αίτηση ένταξης το 2008 και είναι η μόνη υποψήφια προς ένταξη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ατζέντα περιελάμβανε κρίσιμα ζητήματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η ενσωμάτωση των συμφωνιών δικαστικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε σχετικά: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, ωστόσο μένουν ακόμα πολλά που πρέπει να διορθωθούν, όπως αποδεικνύουν και οι παρατυπίες σχετικά με τις εγγραφές των ψηφοφόρων και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Οι εθνικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν αυτές τις παρατυπίες και καταχρήσεις και να διασφαλίσουν τη δικαστική συνέχεια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ εθνικού και κομματικού συμφέροντος και σαφής υπερίσχυση του πρώτου έναντι του δεύτερου.

Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τους καταλόγους ψηφοφόρων, καθώς και τις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων. Η ενίσχυση της διαφάνειας είναι η φράση κλειδί και ο κεντρικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

Όσον αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, χρειάζεται ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ανάθεσης δημοσίων έργων. Προτείνεται η καθιέρωση μίας “μαύρης λίστας”, στην οποία θα εγγράφονται όσοι συνεργάστηκαν με το δημόσιο και παρατύπησαν ή παραβίασαν τους όρους των συμβάσεων, αποκλείοντας τους τη δυνατότητα νέας συνεργασίας για ορισμένο διάστημα (π.χ. τρία χρόνια)»

Επιπλέον, στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών και της ισότητας των φύλων, της εκπροσώπησης των γυναικών σε ποσοστό 30% στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, τα θέματα της ένταξης των Ρομά, ενώ όλες οι πολιτικές ομάδες χαιρέτησαν την υποστήριξη από την κυβέρνηση των δύο PrideParade που οργάνωσε η κοινότητα LGBT.

O Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση και με τους δυο πράσινους βουλευτές  (συνολικά έχουν 8 στο κοινοβούλιο) που συμμετείχαν στην επίσημη αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου, και με τους οποίους η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει στενή συνεργασία για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικολογίας, της κοινωνικής συνοχής.