15 Νοεμβρίου 2013

Ναι σε οικονομική συνεργασία με Καναδά αλλά με σεβασμό βιωσιμότητας, περιβάλλοντος και δικαιωμάτων

                    

 

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία καναδών βουλευτών

              

«Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Καναδά και Ελλάδας, στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ ΕΕ-Καναδά, ιδιαίτερα σε θέματα κινητικότητας των νέων, ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα κοινωνικής οικονομίας, συνεταιρισμών, υπηρεσιών υγείας, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πράσινης οικονομίας. ‘Έλληνες μετανάστες παίζουν σημαντικό, θετικό ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του Καναδά, ενώ στο κοινοβούλιο του συμμετέχουν 4 ελληνικής καταγωγής βουλευτές. Η συνεισφορά τους σε θέματα πολιτισμικής συνύπαρξης, κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών για το άσυλο και τη μετανάστευση, αντιμετώπισης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ελλάδα, μπορεί να είναι σημαντική», επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων προς την αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου του Καναδά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με αντιπροσωπεία Ελλήνων ευρωβουλευτών, στην ελληνική Βουλή, την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζήτησε να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η Συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Καναδά και Ελλάδας για διευκόλυνση της εκατέρωθεν κινητικότητας των νέων για πρακτική άσκηση και προσωρινή εργασίας, διάρκειας ενός χρόνου.

«Υποστηρίζουμε την διμερή και πολυμερή οικονομική συνεργασία, αλλά αυτή πρέπει να βασίζεται σε αρχές όπως είναι ο σεβασμός των κοινωνικών κι εργασιακών δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Φυσικά πρέπει να οδηγεί σε οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο για τους επενδυτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ισότιμης οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση κοινωνικά-περιβαλλοντικά υπεύθυνων επενδύσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Καναδά, αλλά δεν υποστηρίζουμε επενδύσεις που παραπέμπουν σε ένα μοντέλο καταστροφικής ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να αποδομήσουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Συμφωνία CETA)  ή εθνικό  (διμερείς σχέσεις) στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης ή στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», τόνισε στην προσφώνησή του ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους Καναδούς βουλευτές για τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών (Χαλκιδική, Θράκη-Αν. Μακεδονία, Κιλκίς) και των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με τα σχέδια εξόρυξης χρυσού από καναδέζικων συμφερόντων εταιρία, κι αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έχουν οργανώσει στην περιοχή οι Οικολόγοι Πράσινοι, τόσο στελεχών τους όσο και της καναδής πράσινης βουλευτού Ελίζαμπεθ Μέι[1] και της συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεβέκκα Χαρμς[2]. Δεσμεύτηκε, επίσης, να στείλει αναλυτικό φάκελο στους Καναδούς βουλευτές ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει πραγματικά στη Χαλκιδική, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι που αντιδρούν δεν είναι «εγκληματίες», όπως προσπαθούν ορισμένοι να τους παρουσιάσουν.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης των Καναδών βουλευτών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προώθηση της συνεργασίας Καναδά - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και το εμπόριο (Συμφωνία CETA). Στην συνάντηση συμμετείχαν οι έλληνες ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι), Νίκος Σαλαβράκος (ΛΑΟΣ) και Γεώργιος Τούσσας (ΚΚΕ). Στην αντιπροσωπεία του Καναδά συμμετείχαν ο βουλευτής DavidTilson (Συντηρητικό Κόμμα), ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής LeoHousakos (Συντηρητικό Κόμμα), ο γερουσιαστής PercyDowne (Φιλελεύθερο Κόμμα), ο βουλευτής ScottSimms (Φιλελεύθερο Κόμμα) και ο βουλευτής MarjolaineBoutin-Sweet (Κόμμα NDP). Η επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Καναδά-Ευρώπης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. 

Οι Πράσινοι έχουν ζητήσει[3] να απορρίψει το Ευρωκοινοβούλιο την Συμφωνία CETA γιατί είναι επικίνδυνη για τη γεωργία και τις υπηρεσίες και στρέφεται εναντίον των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων[4]. Για παράδειγμα, καναδοί επενδυτές, αν επικυρωθεί η Συμφωνία θα μπορούν να προσφεύγουν στα εθνικά δικαστήρια αν κρίνουν ότι πλήττονται τα σχέδια τους ή οι επενδύσεις τους γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι ή οι αρχές για περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς λόγους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα σχέδια εξόρυξης χρυσού. Πολλές κινήσεις πολιτών και ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν επικρίνει την συμφωνία αυτή[5].

Last modified on Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 17:54