Print this page
01 Μαϊος 2013

Στο τέλος νίκησαν οι μέλισσες!

Με ψήφους 15 υπέρ, 8 κατά και 4 αποχές, υπερψηφίστηκε την Δευτέρα 29 Απριλίου η πρόταση της Κομισιόν να απαγορευτούν από το Δεκέμβριο του 2013 και για 2 χρόνια, τα 3 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid σε 4 καλλιέργειες και συγκεκριμένα στον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και το βαμβάκι.
 
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τις μέλισσες, τη μελισσοκομία αλλά και τη διατροφική επάρκεια της ΕΕ καθώς αυτή επηρεάζεται αρνητικά από τους κινδύνους για  τις μέλισσες και τους επικονιαστές. Η απόφαση στηρίζεται στην έκθεση που δημοσίευσε τον Ιανουάριο η  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τους κινδύνους για τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές που απορρέουν από τη χρήση των 3 νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων. Η έκθεση εξηγεί τις αποτυχίες των ευρωπαϊκών και εθνικών συστημάτων αξιολόγησης κινδύνων και παρακολούθησης που έχουν επιτρέψει στα νεονικοτινοειδή να βλάψουν τις μέλισσες για μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν δύο δεκαετίες).
 
Παρόλα αυτά, οι πιέσεις των βασικών χημικών βιομηχανιών από Γερμανία και Ελβετία κατόρθωσαν να εμποδίσουν προσωρινά την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν καθώς στις 15 Μαρτίου, κατά την ψηφοφορία που έγινε στην Μόνιμη Επιτροπή Τροφικής Αλυσίδας και Υγείας Ζώων μεταξύ των χωρών-μελών, δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία (συνολικά 13 χώρες υπέρ της απαγόρευσης, 9 κατά και 5 αποχές). Η Ελλάδα μαζί με άλλες 8 χώρες καταψήφισαν τη πρόταση της ΕΕ, παρά την υπερψήφισή της από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες 10 χώρες. Καθοριστική ήταν η αποχή της Γερμανίας και τη Βρετανίας από τη ψηφοφορία.
 
Ευτυχώς η εκστρατεία από πολλούς φορείς, και κυρίως την Πανευρωπαϊκή Μελισσοκομική Συνεργασία (European Beekeeping Coordination) η οποία στηρίχθηκε και από πολλούς ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, κατόρθωσε να
αντιστρέψει την κατάσταση.
 
Καθοριστική ήταν η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας από την αποχή στις 15 Μαρτίου στην υπερψήφιση της πρότασης απαγόρευσης παρά το γεγονός ότι η Bayer που παράγει νεονιοκοτινοειδή εντομοκτόνα και προφανώς θίγεται από την απόφαση είναι γερμανική εταιρία. Η Ελλάδα άλλαξε επίσης τη στάση της από αρνητική στην απαγόρευση στις 15 Μαρτίου σε αποχή από την ψηφοφορία.  
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:
 
«Οι Πράσινοι ζητήσαμε από την αρχή να δοθεί μια ευκαιρία στις μέλισσες. Όπως έδειξε και η έκθεση της EFSAυπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την ενεργοποίηση της αρχής της προφύλαξης σε ό,τι αφορά τις μέλισσες. Ο περιορισμός των 3 εντομοκτόνων θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες της παρακμής στους πληθυσμούς των μελισσών, δίνοντας στις μέλισσες ακριβώς αυτό: μια ευκαιρία! Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προσέγγισε ένα ευρύτερο ζήτημα κοντόφθαλμα. Αμφισβητώντας την επάρκεια των στοιχείων της έκθεσης της EFSAστην ουσία αποσκοπούσε στο να μη στενοχωρήσει πρόσκαιρα τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και τις βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, υποτιμώντας όμως το γεγονός ότι η καλή υγεία των μελισσών είναι προς το συμφέρον όλων μας και ιδιαίτερα του μελισσοκομικού κλάδου που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα μας. Ευτυχώς οι πιέσεις τόσο των μελισσοκομικών φορέων εντός και εκτός Ελλάδος όσο και οι δικές μας απέδωσαν στοιχειωδώς αποτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση από το να καταψηφίσει την πρόταση της Κομισιόν για δεύτερη φορά»