25 Νοεμβρίου 2011

Ευρωομόλογα και δημοσιονομική επιτήρηση

Οι μεμονωμένες προτάσεις θα αποτύχουν χωρίς πλήρη οικονομική και δημοσιονομική ένωση με δημοκρατική νομιμοποίηση. Όχι στην αυταρχική οικονομική διακυβέρνηση από το σύστημα των ΜΕΡΚΟΖΥ, δηλώνει ο Μ. Τρεμόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επιτέλους προτάσεις για τα αναμενόμενα από καιρό ευρωομόλογα, καθώς και σχέδια για μια εκτεταμένη δημοσιονομική επιτήρηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν υποστηρίξει ήδη από το τέλος του 2009 ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να ανακόψουν την κρίση χρέους αλλά η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την εμμονή στα μέτρα λιτότητας, έχουν επιδεινώσει την κρίση. Οι Πράσινοι ανησυχούν ιδιαίτερα και για την απουσία ενός δημοκρατικού μηχανισμού ελέγχου που θα

συνοδεύει τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης και πειθαρχίας.

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για το θέμα δήλωσε:

«Είχαμε έγκαιρα υποστηρίξει, πριν ακόμα το ΠΑΣΟΚ βάλει τη χώρα μας στο Μνημόνιο, ότι τα ευρωομόλογα θα ήταν μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της Ευρώπης, με στόχο να αποφύγουμε ακριβώς αυτές τις εξελίξεις, την λιτότητα, την ύφεση και τελικά τη διόγκωση του χρέους. Οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες μάλιστα διαφωνεί η κ. Μέρκελ, δεν είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου και προϋποθέτουν μια αυταρχική οικονομική διακυβέρνηση από το σύστημα των ΜΕΡΚΟΖΥ, δηλαδή από όργανα χωρίς καμιά τυπική και ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση. Είναι δυστυχώς προτάσεις που έρχονται πολύ αργά, κακά σχεδιασμένες και τελικά δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμμένα προβλήματα που τείνουν πλέον να συμπεριλάβουν το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου των Πράσινων, Ευρωβουλευτής PhilippeLamberts,δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η στρατηγική απάντησης στην κρίση έως τώρα, που υιοθετεί με παρωπίδες μια εμμονή στη λιτότητα,  έχει εντελώς αποτύχει και έχει επιδεινώσει την κρίση. Η Επιτροπή προετοίμασε σήμερα το έδαφος για τα ευρωομόλογα, αλλά όπως σε κάθε βήμα μέχρι τώρα, βρισκόμαστε πίσω από τις εξελίξεις».Και συνέχισε: «Οι μεμονωμένες προτάσεις για εκτεταμένη δημοσιονομική επιτήρηση και πειθαρχία είναι εξ αρχής προβληματικές λόγω της πλήρους απουσίας οποιουδήποτε δημοκρατικού ελέγχου ή νομιμοποίησης. Ναι, η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας πλήρους οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ σχέδιο επενδύσεων και μια σύγκλιση στη φορολογική πολιτική, που είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί κανείς να χαράξει μέσα σε αυτή την κρίση. Ωστόσο η χορήγηση, απλώς, εκτεταμένων αρμοδιοτήτων δημοσιονομικού ελέγχου σε τεχνοκράτες της Ε.Ε., χωρίς εσωτερικό δημοκρατικό έλεγχο, θα ισοδυναμούσε με μια αποδυνάμωση της δημοκρατικής διαδικασίας και δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση».

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:12